Moje 2 din z Aliexpress

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
John Wayne
Profesjonalista
Reputacja: 2
Imię: Przemek
Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
Silnik: 2.0, diesel, 150KM
Kontakt:

Re: Moje 2 din z Aliexpress

Post autor: John Wayne » 24 kwie 2017, o 09:24

etac pisze:no taki szajs, jak można :shock: :H
Wjechałeś mi trochę na ambicję :), ale to dobrze, bo dzięki temu świat idzie do przodu :)

Zamówiłem klipsy do podsufitki, bo te, które mam chyba 4 rozbiórki nie przeżyją i dzisiaj podejmę kolejną próbę znalezienia przepustu. Z tych schematów wynika, że to powinno być tu...
C7A12018.jpg
C7A12018.jpg (98.05 KiB) Przejrzano 5220 razy
Jak się nie uda, to znalazłem na allegro kilka ogłoszeń ze szrotów, gdzie mają dachy, albo gołe karoserie w całości i albo podjadę, albo poproszę, żeby za drobną opłatą podesłali mi fotki gołego dachu od spodu.

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 24 kwie 2017, o 17:48

Poprawiam się po wcześniejszym blamażu :)
przewody.jpg
przewody.jpg (293.99 KiB) Przejrzano 5202 razy

Po prostu chciałem być za delikatny, ta podsufitka wydawała się być jakoś przyklejona i dość sztywna, a że nie mam w tym w ogóle doświadczenia, to wydawało mi się, że ona mi się złamie coś jak karton. Zdjąłem wszystkie 4 spinki, odczepiłem lampkę i wtedy wszystko stało się jasne. Otwór jest tam gdzie widać na schemacie.
przewody-2.jpg
przewody-2.jpg (316.76 KiB) Przejrzano 5202 razy

Aaa, mój kolejny genialny :) pomysł z routerem nie wypalił, bo po 12h stania auta rozładował mi powerbank 10000 mah, także zakupiłem już wspomniany E8372.

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 5 maja 2017, o 10:28

Avatar pisze: Jeżeli chodzi o modem to gorąco polecam Huawei E8372 HiLink 4G LTE.
Daje wifi, wstaje połączenie w kilka sekund, zasilam go z USB z Chińczyka, nim wstanie radio - ok. 30 sek mam już wifi z działającym Internetem.
Po 2 dniach testów mogę powiedzieć, że jest rewelacja, dzięki!

Włącza się tylko kilka sekund dłużej niż poprzedni 3G Pentagram, ale za to internet jest, dokładnie tak jak w telefonie, stabilny i szybki. Nie wiem, czy z tym pentagramem jest coś nie tak, czy to wina radia, że bez zasięgu 3G internetu nie było wcale, więc w praktyce co 2 minuty się rozłączał.

Jeżeli ktoś będzie chciał mieć porządny internet w aucie, to mogę także z czystym sumieniem polecić E8372. Najlepsze rozwiązanie. Warto dopłacić i mieć święty spokój, bo google maps ma sens tylko jak jest w stałym zasięgu internetu.

Co do samego radia, to wyszedł mały problem z BT, czasami (może raz, 2 razy na tydzień) po wybudzeniu nie pojawia się na górnym pasku ikona BT i nie łączy się automatycznie z telefonem. Pomaga tylko restart, co niestety trzeba wykonywać przy pomocy specjalnego narzędzia (spinacza :)), który wożę na stałe w schowku. Radio jest cały czas w jakimś trybie uśpienia, bo jak wsiadam do auta (nawet po 2 dniach), to włącza się natychmiast. Pewnie inaczej by było gdyby za każdym razem uruchamiało się od nowa. Ale to trwa ze 30 sek, coś za coś...

Łysy
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Artur
Samochód: Captiva
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Łysy » 7 maja 2017, o 14:12

Witam.Jak podłączyłeś modem przez usb stacja ci go znalazła czy musiałeś jakoś obejść.Bo u mnie nie widzi modemu.

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 7 maja 2017, o 15:05

Zależy jaki modem. Np. Huawei e3372h nie działa bezpośrednio po wpięciu do androida. E8372 potrzebuje jedynie zasilania i daje wi-fi, więc możesz go podpiąć nawet do zapalniczki. Musisz szukać takiego, który działa z androidem. Ja mam jeszcze ten Pentagram, o którym pisałem, Hornet i też działa bezpośrednio po wpięciu i rewelacyjnie szybko łapie (z 5 sek. i masz net), ale tak jak mówię, nie wiem, czy to z nim jest coś nie tak, czy to kwestia nawigacji, bo jak nie był w zasięgu 3G, to się rozłączał - ikona przekreślonej karty.

Widziałem na YT jakieś filmy, gdzie ludzie podpinają e3372h bezpośrednio do telefonu/tabletu, ale to już jakaś wyższa szkoła jazdy.

A Ty jaki masz?

Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 7 maja 2017, o 15:46

E8372 jest hilink wiec potrafi działać jako karta sieciowa ale wymaga to oczywiście sterowników dorzuconych do androida - nie badałem tego tematu.
PC sam to łapie jak trzeba i tworzy interfejs sieciowy.
Na ten moment używam go w samochodzie przez WiFi, plus tego jest taki że czasami jak używam go jako hotspot dla laptopa to jest od ręki, nie muszę aktywować hotspotu w telefonie.

Łysy
Świeżak
Imię: Artur
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Łysy » 7 maja 2017, o 15:52

Mam E 3372h.Dzieki za podpowiedz

Korneliusz
Aktywny
Imię: Korneliusz
Samochód: Captiva 2.0 D 4WD 07
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Korneliusz » 29 paź 2017, o 01:47

Zaciekawił mnie ten projekt . Po zamknięciu starego forum miałem problem z zalogowaniem się na obecne to było mi brak kontaktu z kolegami mającymi takie auto jak ja. Auto mam cały czas to same. I ciągnie mnie by coś w nim ulepszać.

Johny - masz Captivę z 2007 to tak jak ja. Czy od nowości była w nim nawigacja fabryczna czy nie bo u mnie nie było.
W związku z tym wahałem się czy można włożyć Chińczyka do tego auta bo jak nie ma czujnika GPS z oryginału to jak ma działać nawigacja schowana dość nisko.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 29 paź 2017, o 06:29

Każde radio typu chińczyk posiada swoja antene GPS ktora jest na kabelku, montujesz ja gdzie Ci odpowiada, np na podszybiu.
Ja moja mam wewnątrz schowka środkowego na podszybiu.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 29 paź 2017, o 07:47

Korneliusz. Nie potrzebujesz mieć nic specjalnego w samochodzie by zainstalować takiego chińczyka. To są sprzęty uniwersalne, przystosowywane pod konkretny pojazd. Możesz korzystać z wątków dotyczących takiego sprzętu w innych modelach chevi.
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... hilit=S160
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... nav#p51826
Tutaj masz linka do sprzętu pod captive, sprzedawca z którego ja korzystałem. Więc w pewnym sensie sprawdzony.
https://www.aliexpress.com/item/Android ... 10a50050a1
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 29 paź 2017, o 09:29

Ale nie kupuj tego modelu, szukaj s170, s190 jeżeli już są, s160 niebawem pewnie straci wsparcie (podejrzewam że w przeciągu roku).

Korneliusz
Aktywny
Imię: Korneliusz
Samochód: Captiva 2.0 D 4WD 07
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Korneliusz » 29 paź 2017, o 09:56

Dzięki za odpowiedzi
wskazówka kolegi @wszim pokazuje że można to ustrojstwo zamontować wyżej niż to zrobił kolega John Wayne.
To - jak uważam jest ważne z punktu widzenia komfortu użytkowania .

@Avatar -dzięki za wskazówkę - będę szukał nowszego modelu .

A tak na marginesie - wydaje się że najlepszym rozwiązaniem dla navi byłoby wyświetlenie jej na szybie auta tak jak mają w super samolotach.
Swego czasu był w TVN Turbo odcinek 101 napraw gdzie Grzesio przedstawił gadżet taki:

http://allegro.pl/projektor-hud-obd-2-w ... 6944261574

To wyświetla na szybie dane podstawowe dla auta i ważne dla kierowcy. Gdyby tak można było podpiąć to pod navi to było by superowe rozwiązanie. Zapewne miało by jakieś wady ale to kosmiczny bajer .

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 29 paź 2017, o 15:12

Nie wiem czy to s190 bo nie nazywają tak tego ale jest coś z androidem 7.1 u tego samego sprzedawcy
https://pl.aliexpress.com/item/FOR-CHEV ... 6a12063647
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 29 paź 2017, o 19:09

Tak ale to nie jest to co my mamy więc od nas wsparcia nie będzie :)

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 6 gru 2017, o 11:36

Korneliusz pisze:Dzięki za odpowiedzi
wskazówka kolegi @wszim pokazuje że można to ustrojstwo zamontować wyżej niż to zrobił kolega John Wayne.
To - jak uważam jest ważne z punktu widzenia komfortu użytkowania .
No jak bym miał 2012 to bym też zamontował takie. Niestety w 2007 montaż tego w innym miejscu to straszna rzeźba.

Ps
Po czasie wszystko działa bez zarzutu jedynie była ostatnio aktualizacja car launcher pro i można powiedzieć, że praktycznie przestał działać... Za każdym razem się włącza od nowa. Wymieniłem na car launcher ag i śmiga, nawet nie wiem, czy nie wygląda lepiej.

Awatar użytkownika
bart82
Bywalec
Reputacja: 1
Imię: Bartłomiej
Silnik: 2.4 4WD
LPG: Lovato Smart
Kontakt:

Post autor: bart82 » 30 kwie 2018, o 22:25

Z wielkim zaciekawieniem przeczytałem całą operację brawa za wysiłek.
Moja druga połowa użytkuje Captivę z 2007 i w związku z tym mam kilka pytań do was w tym wątku aby nie zakładać nowego .
U mnie jest wersja uboga radio fabryczne ,a u góry zamykany schowek nad zegarkiem bez wyświetlacza . W aucie brakuje nawigacji i stąd zapytanie czy można do fabrycznego radia dołożyć sam wyświetlacz/nawigację fabryczną lub niefabryczną ?
Czy za tym schowkiem jest jakieś dodatkowe okablowanie w 2007 roczniku?
Czy lepiej zostawić ten schowek tak jak jest i w miejsce fabrycznego radia wstawić dedykowaną stację multimedialną ?
Widziałem na Aliexpress sporo tego do Chevroleta ale nigdy nic z tego portalu nie kupowałem i trochę czy to nie ryzyko ?
Możecie coś polecić ? Z góry dziękuje za sugestie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”