Zawiasy pokrywy silnika
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Mariusz
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.0, 150KM
- Kontakt:
Zawiasy pokrywy silnika
Witam. Spotkałem się z problemem w dwóch Captivach. Chodzi o otwieranie pokrywy silnika a dokładnie chodzi o zawiasy tej pokrywy.
Na początku sądziłem że siłowniki są do wymiany ale po zdemontowaniu siłowników stwierdziłem że problem siedzi w zawiasach.
Pytanie moje do Was użytkowników czy w Waszych autach zawiasy maski są ok bo u mnie bardzo ciężko pracują.
Kiedy otwieram maskę to aż się odkształcają elementy nadwozia gdzie ukryte są te zawiasy. Siłowniki nie dają rady same otworzyć maski i trzeba pomagać bo klapa dosłownie zatrzymuje się. Wygląda to na zapieczone zawisy pokrywy silnika.
Faktem jest że nie otwieram maski zbyt często ale jeśli nawet to nie powinno być z tym problemu.
Pytanie czy u Was jest podobnie a jeśli tak to może ktoś podpowie jak sobie z tym poradzić i czy dużo z tym roboty.
Na początku sądziłem że siłowniki są do wymiany ale po zdemontowaniu siłowników stwierdziłem że problem siedzi w zawiasach.
Pytanie moje do Was użytkowników czy w Waszych autach zawiasy maski są ok bo u mnie bardzo ciężko pracują.
Kiedy otwieram maskę to aż się odkształcają elementy nadwozia gdzie ukryte są te zawiasy. Siłowniki nie dają rady same otworzyć maski i trzeba pomagać bo klapa dosłownie zatrzymuje się. Wygląda to na zapieczone zawisy pokrywy silnika.
Faktem jest że nie otwieram maski zbyt często ale jeśli nawet to nie powinno być z tym problemu.
Pytanie czy u Was jest podobnie a jeśli tak to może ktoś podpowie jak sobie z tym poradzić i czy dużo z tym roboty.
-
- Aktywny
- Imię: Maciek
- Samochód: CAPTIVA 2.0 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Zawiasy pokrywy silnika
Miałem ten problem spryskałem jakimś olejem silikonowy rozruszalem maskę i po problemie
-
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 08r. 2.0vcdi
- Silnik:
- Kontakt:
nic takiego nie miałem, miałem natomiast że maska haczyła o jakiś element karoserii, po prostu jakby się osunęła na śrubach. Musiałem ją wyregulować na tych właśnie śrubach.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Czy zdemontowanie błotników załatwi sprawę żeby dostać się do tych zawiasów ?
-
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: darek
- Samochód: captiva 2.0 D
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem ten sam problem z maską pomogło psikanie spray silikonowy i po kłopocie.
-
- Aktywny
- Imię: Maciek
- Samochód: CAPTIVA 2.0 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Nie trzeba nic zdemontować podnieś maskę i psikaj do bólu i ruszaj maską. Ja miałem lewy zawias tak zapieczony że maska haczyła o błotnik i myślałem że się przestawiła na śrubach, a wystarczyło nasmarować
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 3
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.4B, 2007
- Silnik:
- Kontakt:
Też popsikalem smarem silikonowym i rozruszalem maskę i chodzi jak należy.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi. Zrobię jak radzicie.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Koledzy jeszcze jedno pytanko na temat pokrywy silnika. Rozumiem że jeśli jest wszystko ok to maska sama się podnosi na siłownikach ? Nie trzeba pomagać rękami ?
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 3
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.4B, 2007
- Silnik:
- Kontakt:
Tak jak i z klapą z tylu. Trochę podniesiesz, resztę przejmują siłowniki i sama się podnosi.