Odgrzybianie parownika Captiva
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Bartek
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Odgrzybianie parownika Captiva
Witajcie, którą drogą najlepiej dostać się do parownika klimatyzacji w Chevi Captiva aby go "zdezynfekować"? czy można to zrobić bez wchodzenia pod auto? W którym miejscu jest umiejscowiony odpływ z parownika?pozdrowionka, Bartek
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Odgrzybianie parownika Captiva
Ja bym podszedł od strony filtra kabinowego.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam wrażenie że jak bym tego nie zrobił (sam czy przez ASO podczas przeglądu) to efekt nigdy nie jest tak trwały jak bym tego oczekiwał a zawsze biorę wariant odgrzybianie + ozon. Teraz proces powtarzam co 15kkm.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Warto nie zaniedbywać parownika, znam przypadek gdzie klima nie była odgrzybiana ok 3-4 lata (albo i nawet 5...), i teraz mimo dania dużej ilości pianki na parownik, długiego (dłuższego niż zawsze) ozonu, nadal śmierdzi.
Dodatkowo dostęp do parownika jest o wiele gorszy, niż w lacetti/aveo, w zasadzie niemożliwy (jedynie po wyjęciu czujnika temp. jest możliwość napsikać na parownik). A mówią, że niemieckie auta są przemyślane ...
Choć, bardzo dużo zależy "od auta" w niektórych nikt nic nie robi i nie śmierdzi, a w niektórych lekkie zaniedbanie i już jest problem. Nie wiem, czy to zależy od budowy parownika, misy, czy czegoś innego...
Dodatkowo dostęp do parownika jest o wiele gorszy, niż w lacetti/aveo, w zasadzie niemożliwy (jedynie po wyjęciu czujnika temp. jest możliwość napsikać na parownik). A mówią, że niemieckie auta są przemyślane ...
Choć, bardzo dużo zależy "od auta" w niektórych nikt nic nie robi i nie śmierdzi, a w niektórych lekkie zaniedbanie i już jest problem. Nie wiem, czy to zależy od budowy parownika, misy, czy czegoś innego...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Fachman
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Czyli generalnie trzymam się wariantu 15kkm Full opcja i będzie ok. ASO robi ten zakres w najlepszy możliwy sposób i warto to u nich robić czy używają tani syf typu psikacz byle by był efekt na chwilę? Jakie są wasze opinie?
-
- Profesjonalista
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Ja podobnie, co pół roku odgrzybiam inaczej śmierdzi. Odtatnio kupuję taki preparat z K2 klima doktor i daje radę. Wcześniej robiłem preparatem Bernera i dodatkowo jakims innym za 30 zł i efekt był kiepski. A o dziwo ten z K2 daje radę. Choć po tych pierwszych próbach gdy ozonowanie i Berner się słabo sprawdziły to już miałem dostawać się do parownika by go ręcznie czyścić. Żona podpowiedziała mi taki sprey z Lidla do dezynfekcji armatury, klamek, butów i innych rzeczy. Dwa psiknięcia w wentylator nawiewu i doskonale się oczysciło z bakterii. Niestety od roku nie ma już tego spreya z W5 w Lidlu i jadę na K2.
- adix
- Bywalec
- Imię: Adam
- Samochód: Epica
- Silnik:
- Kontakt:
Marcin podaj nazwę tego środka z W5, albo jakieś foto butelki. Może na zachodzie w Lidlu to będzie, bo środki z W5 napewno są. Jakby było to mogę ściągnąć 

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ciężko będzie bo środek skończył się dawno temu. Na sprayu były rysunki zlewu, butów i chybs klamki. Błękitne opakowanie.
- adix
- Bywalec
- Imię: Adam
- Samochód: Epica
- Silnik:
- Kontakt:
popatrze w styczniu. ale to był spray czy atomizer?
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Co do K2 to rewelacyjny to on nie jest
Zostawia tłusty, klejący się osad. Zrób prosty test -, Psiknij sobie do jakiegoś pojemnika i pozostaw do wyschnięcia i sprawdź jaki będzie
Wg. mnie idealny środek z piany robi coś bardzo podobnego do wody która łatwo paruje i nie pozostawia po sobie nic, a jedynie brak "grzybków" i świeży zapach.

Zostawia tłusty, klejący się osad. Zrób prosty test -, Psiknij sobie do jakiegoś pojemnika i pozostaw do wyschnięcia i sprawdź jaki będzie

Wg. mnie idealny środek z piany robi coś bardzo podobnego do wody która łatwo paruje i nie pozostawia po sobie nic, a jedynie brak "grzybków" i świeży zapach.

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ten preparat akurat zmienia się całkowicie w wodę, choć sama piana jest bardzo gęsta i długo się utrzymuje. Nie zostaje nic lepiącego.
Ten preparat z lidla to było dokładnie to: https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... MwgsKBIwEg
Ten preparat z lidla to było dokładnie to: https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... MwgsKBIwEg
-
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
problem w tym, że trzeba by też zdemontować dmuchawę, bo jest dość "gęsta" i nie idzie przecisnąć wężyka...no nic, narazie atakuje ze wszech stron, może za którymś razem mi się uda. Próbowałem też dojść przez podszybie, ale coś nie mogę trafić. Zastanawiam się nad zakupem endoskopuetac pisze:Ja bym podszedł od strony filtra kabinowego.

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam cienki wężyk który przepycham przez łopatki dmuchawy a dodatkowo wsadzam wężyk w odpływ z parownika. Ostatnio przez tą gestą pianę myślałem, że coś uszkodziłem bo po aplikacji nawiewu nie było bo piana wszystko zatkała.