Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
frenc
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 27 gru 2019, o 19:01
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Captiva C140
Silnik: 2.2 diesel 184km
Lokalizacja: Sieradz
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: frenc » 16 lut 2020, o 16:22

Witam. Odnośnie mojej stacji multimedialnej w stylu Tesla. Pisałem z chińczykiem i uparcie twierdzi ze pomimo ze moja Captiva jest 2011 rok to to radio jest dedykowane do tego modelu i powinna działać wizualizacja nawiewów w radiu. Tak sie niestety nie dzieje. Wyjąłem tą całą stacje multimedialną zeby sprawdzić czy wszystko jest dobrze podłączone i mam pewne wątpliwosci bo w jednej wtyczce kabel z modułu CANBUS wchodzi w pusty pin w fabryczną wiązke. Druga zaś wtyczka która była podłączona do oryginalnego panelu zegarka pozostaje pusta bez podłączenia. Zamieszczam kilka zdjęc jak to wygląda moze sie ktoś orientuje i cos podpowie czy tak powinno być.
Załączniki
IMG_9181.jpg
IMG_9180.JPG
IMG_9179.JPG
IMG_9178.jpg
IMG_9177.jpg
Chevrolet Captiva 2.2 diesel 184 KM C-140 4x4

Awatar użytkownika
krzykacz68
Świeżak
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2020, o 08:55
Reputacja: 0
Imię: Piotr
Samochód: Captiva
Silnik: 2.4i 136KM benzyna
Lokalizacja: Warszawa, MAZOWIECKIE
Kontakt:

Re: Radio android

Post autor: krzykacz68 » 9 maja 2020, o 18:10

Samuraj79 pisze:
23 sty 2020, o 23:13
Witam mam prośbę czy ktoś wymieniał orginalne radio na takie z androidem . Będę wdzięczny za podesłanie jakiegoś linka gdzie kupiliście szukam sprawdzone aukcji i pewnego radia tak aby działała w captiva

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
https://pl.aliexpress.com/item/32862386 ... 6f87c4a8cb

bubek4070
Bywalec
Posty: 141
Rejestracja: 20 sie 2013, o 18:00
Reputacja: 1
Imię: darek
Samochód: captiva 2.0 D
Silnik:
Lokalizacja: KRAKÓW
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: bubek4070 » 9 maja 2020, o 22:47


cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 17 lip 2020, o 14:48

Ok, w sumie nikt mi nie odpowiedział a ja byłem przekonany, że górny wyświetlacz i radio są ze sobą zintegrowane a nikt temu nie zaprzeczył ani nie potwierdził - otóż ostatnio wyjąłem w końcu radio i oczywiście górna nawigacja/kamerka/nawiewy działają zupełnie normalnie . Oczywiście nie zagra MP3 z karty itp. ale wszystko będzie działać, więc można sobie w miejsce radia włożyć cokolwiek (plus oczywiście kostka iso-captiva). Z tego co wyczytałem z tego bądź innego tematu, to sterowanie z kierownicy w captivie 2011 jest rezystancyjne, więc nie trzeba modułu can-bus.
Możliwe, że komuś się ta informacja przyda - ja na przykład długo błądziłem. Jednak najlepiej samemu sprawdzić..

Ps. Zapewne dałoby się jakoś z bólami wstawić fabryczna nawigacje/ekran w miejsce radia, tyle że trzeba byłoby kombinować z uchwytami, ramkami, długością kabli itp.

cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 27 lip 2020, o 22:15

Tak więc ciągle dojrzewam do wymiany, w zasadzie ramek jak na lekarstwo, jest w sumie tylko to: https://allegro.pl/oferta/ramka-radiowa ... 8724855497
I tu pytanie. Większość radyjek nie ma kostek ISO, a tylko pęczek kabli luzem. Jak mniemam, biorę kostkę ISO z tego w/w zestawu i lutuje kable, żeby uzyskać bezpośrednie połączenie radia z instalacją, tylko zastanawia mnie opis aukcji - że nie wspiera sterowania radiem z kierownicy (no i coś jeszcze o jakimś wzmacniaczu, ale to tylko dodatkowa opcja w autach, której raczej nie mam?). Ale jak rozumiem to kwestia połączenia 2 kabli, więc czy wtyczki z aukcji mają wybrakowane piny czy to błąd w opisie? Tym bardziej że w innych aukcjach mają radio niby w komplecie z tą samą ramką itd i tam w opisie jest info zarówno ze wspiera jak i nie wspiera :-D to może być jakiś gotowy opis, który wrzucają do wszystkich.
Po prostu nie chcę ucinać oryginalnych kabli, bo wtedy jak rozumiem nic mnie nie ogranicza.

cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 30 lip 2020, o 14:58

Jest to tak banalne, że aż wstyd odpowiedzieć? ;-)

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 22375
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 192
Imię: Krzysztof
Samochód: Hyundai Tucson
Silnik: 1.6T 150KM
LPG: NIE
Inny samochód: Toyota Yaris Hybrid
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: etac » 30 lip 2020, o 15:24

jakbyś zapodał jakieś zdjecią poglądowe to można coś pomóc.
Tak to niewielu kupuje po taniości i wymienia radia, gdzie trzeba ciąć wiązki.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2011-2021 Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Posty: 15279
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Reputacja: 128
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: wszim » 30 lip 2020, o 18:12

cichy_ludek pisze:
30 lip 2020, o 14:58
Jest to tak banalne, że aż wstyd odpowiedzieć? ;-)
Raczej w drugą stronę. Jest to na tyle rzeźbiarstwo, że nikt tego się nie "chyta".
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 31 lip 2020, o 00:48

Fajnie, trochę sobie pojeździliście, ale ok, każdy chce być tym lepszym. Szkoda, że faktycznej odpowiedzi nie ma.
Pytanie było, czy wtyczki z tamtej aukcji są jakieś wybrakowane? Czy sterowanie radiem z kierownicy nie będzie faktycznie działać? Jeśli nie, to co powinienem kupić?
Rozważmy np. to radio: https://allegro.pl/oferta/radio-samocho ... 9169409830
Ma kostkę ISO, którą wpinam w kostkę ISO z tamtej aukcji z ramką i tamtą wpinam w instalację. Jeśli nie, to jaką powinienem kupić?
Nie patrzę po dedykowanych radiach dla Captivy ponieważ wybór jest bardzo średni i są przewartościowane.
A co do "wiązek" to np. w tego typu tańszych to norma: https://allegro.pl/oferta/nawigacja-rad ... 9379223059
Przy czym to nadal nie jest przykład radia za 150zl. "Dedykowane" wisi za ~1400 i parametry nie są 2x większe..

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 22375
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 192
Imię: Krzysztof
Samochód: Hyundai Tucson
Silnik: 1.6T 150KM
LPG: NIE
Inny samochód: Toyota Yaris Hybrid
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: etac » 31 lip 2020, o 08:05

To kupujesz przejściówkę z ISO na złącze Captiva.
A czy będzie działać sterowanie to zależy od radia i jego przystosowania do obsługi danego rodzaju sygnału.
A co do ceny, to jak zaczniesz szukać, ramek, przejściówek, złączy i adaptorów to się dowiesz czemu jest taka różnica w cenie w dedykowanej versus uniwersalnej.
Wiem bo przerabialen to na podstawie Cruze.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2011-2021 Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 31 lip 2020, o 10:00

Etac - ok, ale znalazłem wyłącznie tę ramkę z kostką dedykowaną, jest jeszcze zestaw droższy ale od tego samego sprzedawcy i z tą samą kostką, są tylko dodatkowe blaszki. Która to kostka ponoć nie umożliwia sterowania. Właśnie o to mi cały czas chodzi. Jeśli nie ta, to zostaje tylko Ali. Czy ktoś kiedyś kupował inną kostkę, która na pewno działa?
Rozumiem że "dedykowany zestaw" daje większą pewność, ale przy okazji kosztuje znacznie więcej a koniec końców w środku pewnie i tak będzie taki zestawik, który mogę sobie sam skompletować.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 22375
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 192
Imię: Krzysztof
Samochód: Hyundai Tucson
Silnik: 1.6T 150KM
LPG: NIE
Inny samochód: Toyota Yaris Hybrid
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: etac » 31 lip 2020, o 10:21

no to tak jak w przypadku podróży na księżyc ktoś musi być pierwszy i przekazać innym doświadczenia. Czekamy więc na info od ciebie.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2011-2021 Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 31 lip 2020, o 22:09

Nie sądziłem, że będę pierwszy, który montuje radio do auta. Zderzam się tu z jakąś srogą niechęcią, coś zrobiłem nie tak? Przyszedłem po radę a dostaję tylko jakieś szykany.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 22375
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 192
Imię: Krzysztof
Samochód: Hyundai Tucson
Silnik: 1.6T 150KM
LPG: NIE
Inny samochód: Toyota Yaris Hybrid
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: etac » 31 lip 2020, o 22:14

Cichy, nikt cie nie szkaluje nikt cie nie goni. Niestety Captiva nie jest tak popularna jak Aveo, Cruze czy Orlando i każde nietypowe pytania czekają długo na odpowiedź lub nie dostają jej wcale.

Chcesz założyć radio po taniości, nie chcesz skorzystać z opcji już gotowych, to musisz przychodzić z bardziej sprecyzowanymi pytaniami. Pytania otwarte niestety wpadają w nicość i hejt jaki jest normą na forum.

Pomożemy, ale musisz bardziej sprecyzować pytania, aby brak użytkowników Captiva był zastąpiony wiedzą elektroniczną innych użytkowników.

Powodzenia.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2011-2021 Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Posty: 15279
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Reputacja: 128
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: wszim » 31 lip 2020, o 22:39

cichy_ludek pisze:
31 lip 2020, o 22:09
Nie sądziłem, że będę pierwszy, który montuje radio do auta. Zderzam się tu z jakąś srogą niechęcią, coś zrobiłem nie tak? Przyszedłem po radę a dostaję tylko jakieś szykany.
Wskaż, zacytuj te szykany, niechęć do ciebie bo ja nie zauważyłem. Zauważam jednak postawę mocno roszczeniową więc o niechęć zadbałeś raczej sam osobiście właśnie w tej chwili. :nieok:
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

cichy_ludek
Aktywny
Posty: 97
Rejestracja: 15 lut 2020, o 22:35
Reputacja: 1
Imię: Cichy
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: cichy_ludek » 6 sie 2020, o 22:17

Wybaczcie, być może zbyt emocjonalnie zinterpretowałem "rzeźbiarstwo" i "po taniości".

W swej naiwności sądziłem, że powinno wystarczyć spięcie kabelków key1 key2 i co tam potrzeba oraz "nauczenie" radia rozpoznawania komendy, ponieważ działa to na zasadzie zmiany rezystencji. I że to powinno być proste, ot formalność.
Napisałem do sprzedawcy, który lakonicznie odpisał, że z tą kostką nie zadziała i potrzebny jest moduł (jakiś), którego jednak oni nie mają. I pomyśleć mógłbym, że chodzi o can-bus, ale sterowanie w tym aucie ponoć jest jednak rezystancyjne.

Czytam też wątek obok z innym autem i jednak to nie jest takie hop siup.

Burlikowski
Świeżak
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2022, o 06:03
Reputacja: 0
Imię: Damian
Samochód: Captiva
Silnik: 2.4
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: Burlikowski » 10 lis 2022, o 10:32

Witam
Zakupiłem radio typu tesla px6 do captivy i nie wyświetla danych z klimatyzacji. Kostka oryginalna do wyświetlacza ma kilka przewodów, a ta od radia która się z nią łączy ma jeden. Ktoś miał już taki problem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Nadwozie / Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość