Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
Awatar użytkownika
Avatar
Fachman
Posty: 2464
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Silnik:
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: Avatar » 28 cze 2018, o 11:22

Z byle jakim chińczykiem bym uważał bo może się okazać że nie będzie działać wizualizacja ustawień klimatyzacji i standardowe ustawienia które macie w menu samochodu, temat był już omawiany wiele postów wcześniej.
Nie wspominając o nie działającym sterowaniu z kierownicy itd w Cruze wszystko leci po CAN.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka


kroom1
Bywalec
Posty: 118
Rejestracja: 25 lis 2015, o 12:13
Imię: Tomek
Chevi: Captiva 08r. 2.0vcdi
Silnik:
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: kroom1 » 4 lip 2018, o 12:16

Piszę o Captivi I. Wymieniłem trochę maili z chińczykami i ekran nie wspiera komputera/wyświetlacza fabrycznego. Przejmuje tylko część jego możliwości a sam wyświetlacz pozostaje odłączony. Przejmuje sterowanie klimą (można sterować klimą zarówno z fizycznego panela jak i samego ekranu) oraz kompas. Cała reszta czyli średnie spalanie, km do następnego tankowania,temperatura, czas jazdy, średnia prędkość odpada. Kierownica ma działać. Czyli coś za coś, te kilka informacji za całą masę innych rzeczy. Zastanawiam się nad tym :)
Załączniki
HTB1thFnAL9TBuNjy1zb760pepXai.png

John Wayne
Specjalista
Posty: 481
Rejestracja: 23 wrz 2016, o 15:26
Imię: Przemek
Chevi: Captiva 2.0D MT 2007
Silnik: 2.0, diesel, 150KM
Lokalizacja: Gdynia Poznań
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: John Wayne » 4 lip 2018, o 12:24

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć jedynie, że wskazania tego komputera są mocno umowne... Jedyne na co można zwrócić uwagę to średnie spalanie (aczkolwiek u mnie jest ono mocno zmienne - nawet nie wiem jaki dystans zlicza) i ewentualnie kilometry do tankowania (ale dokładność to tak jak ze spalaniem) - ale tu masz jeszcze wskazówkę na zegarach. Reszta tych wskazań, to jest już w ogóle bzdura moim zdaniem.

Tak naprawdę jedyna przydatna rzecz, której byłoby mi żal to termometr. Chociaż android też w sumie podaje...

mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Imię: Mariusz
Chevi: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: mar_pula » 4 lip 2018, o 13:26

A mnie zastanowiłoby coś innego ... ten ekran ma prawie 14" i rozdzielczość 1024*600. Podejrzewam, że kontrastem również nie grzeszy, więc prawdopodobnie jest duży, mało jasny i mało kontrastowy obraz z widocznymi pikselami. Jesteśmy przyzwyczajeni do dużego zagęszczenia pikseli w telefonach i coś takiego może odbijać się czkawką.

A jeśli ktoś ma stację MTCD. Polecam ten wątek: na forum XDA
https://forum.xda-developers.com/androi ... evelopment

Szczególnie dla tych co maja stację z 1 GB RAM'u ... czyli ROM'y Hal9k Mod lub Malajskie ROM, wersje oparte na microG.

kroom1
Bywalec
Posty: 118
Rejestracja: 25 lis 2015, o 12:13
Imię: Tomek
Chevi: Captiva 08r. 2.0vcdi
Silnik:
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: kroom1 » 6 lip 2018, o 12:57

ludki (klienci) piszą że jest dobre jakościowo, że obraz jest jasny (można rozjaśniać, ściemniać) i dobrej jakości - zarówno w obrazie i dotyku. Ciągle gadam z chinolami i piszą mi że jak wyśle im komputer to zmodyfikują je tak żeby odbierało informacje z komputera fabrycznego. Używki na allegro są po 70-100zł więc może kupie i im wyślę. Dodatkowo urządzenie ma wspierać nie fabryczne gadżety typu czujniki ciśnienia w oponach, kamera - przód, tył i prawa strona oraz czujniki parkowania przód, tył z wyświetlaniem który działa.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2573
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: Bunioopl » 6 lip 2018, o 14:01

Jak kupisz kompa. To musisz go przeprogramować. I nie chodzi tylko o VIN ale i o kalibrację. No chyba, że znajdziesz idealnie jak twój. Co wiąże się z cudem. A i vinu od sprzedawcy nie dostaniesz, żeby porównać, kalibracjię i wyposarzenie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


kroom1
Bywalec
Posty: 118
Rejestracja: 25 lis 2015, o 12:13
Imię: Tomek
Chevi: Captiva 08r. 2.0vcdi
Silnik:
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: kroom1 » 6 lip 2018, o 17:29

o tym nie pomyślałem :O ale czy aby na pewno było to konieczne? chińczyki chcą ode mnie tylko tą część:
https://allegro.pl/wyswietlacz-chevrole ... ml#thumb/1

czyli bardziej wyświetlacz niż komputer. Piszą że ze względu na różnice krajowe/europejskie.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2573
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: Bunioopl » 6 lip 2018, o 18:30

Tu faktycznie mogło by się to udać. Wygląda mi to na sam wyświetlacz.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka


przemo88
Bywalec
Posty: 124
Rejestracja: 8 paź 2016, o 22:22
Imię: Przemek
Chevi: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Włoszczowa
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: przemo88 » 10 lip 2018, o 19:57

A dla mnie przerost formy nad treścią, dotyk był dla mnie mało użyteczny , tutaj św namacam i nie odrywam oczu od jazdy , a jak nie patrzę to po co ? Lepiej monitory dla dzieci na zagłówki i odtwarzacz filmów.

Awatar użytkownika
Regulus
Administrator Junior
Posty: 4254
Rejestracja: 22 mar 2014, o 20:51
Imię: Andrzej
Chevi: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: Regulus » 10 lip 2018, o 21:37

Kiedyś, dawno temu, jak nie było monitorów to dzieci oglądały krajobrazy za oknem... albo wyglądały przez okno z pociągu... ale ad rem: przy automatycznej klimatyzacji i sterowaniu w kierownicy niewiele już zostaje do ustawiania gałkami/przyciskami.
Cruze 1.8 LS+ LPG, Spark 1.0 LS LPG

ReMiX
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 15 maja 2019, o 15:14
Imię: Marcin
Chevi: Captiva
Silnik: 2.4 benzyna
LPG: Tak stag
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: ReMiX » 15 maja 2019, o 16:37

cześć też się przymierzam do zmiany radia (będzie 8rdzeni prosto od majfrenda) niestety sprzedawca powiedział że nie da się zmienić launchera co mnie zdziwiło bo w końcu to android więc nie bardzo wiem w czym jest problem ale przyjdzie radio to będę myślał... Ale nurtuje mnie pytanie odnośnie sterowania z kierownicy. Czy to działa pług and play czy potrzeba jakiś dekoder can? Czy to jest na oporowosc?
BTW takie radyjko do mnie leci

1 000,66 zł | WITSON z systemem Android 8.0 octa-core (osiem-core) 4G RAM samochodu ODTWARZACZ dvd GPS dla CHEVROLET CAPTIVA ekran dotykowy dvd gps z bluetooth
https://s.click.aliexpress.com/e/chyW14ZE

John Wayne
Specjalista
Posty: 481
Rejestracja: 23 wrz 2016, o 15:26
Imię: Przemek
Chevi: Captiva 2.0D MT 2007
Silnik: 2.0, diesel, 150KM
Lokalizacja: Gdynia Poznań
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: John Wayne » 15 maja 2019, o 18:19

Tak. Są opcje w menu i możesz przypisać akcje do konkretnych przycisków.

bubu1769
Bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Chevi: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: bubu1769 » 15 maja 2019, o 18:31

Ale jeśli w samochodzie sterowanie radia było po CAN-ie to musisz mieć adapter bo radio oryginalnie wspiera jedynie opcje rezystancyjną.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2019, o 18:40 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomóż mi pomóc sobie. :ok:

John Wayne
Specjalista
Posty: 481
Rejestracja: 23 wrz 2016, o 15:26
Imię: Przemek
Chevi: Captiva 2.0D MT 2007
Silnik: 2.0, diesel, 150KM
Lokalizacja: Gdynia Poznań
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: John Wayne » 15 maja 2019, o 18:35

Też kupowałem na Ali i nie musiałem kupować nic więcej niż było w pudełku z Chin. Tylko przejściówkę do anteny.

ReMiX
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 15 maja 2019, o 15:14
Imię: Marcin
Chevi: Captiva
Silnik: 2.4 benzyna
LPG: Tak stag
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: ReMiX » 15 maja 2019, o 20:13

Podziękował :)
Odnośnie sterowania to w mojej captivie jest zdaje się rezystancyjne tylko teraz kwestia czy to radio od majfrenda ma już kostki gotowe ze wpinam i działa od strzała czy trzeba coś lutować itp?

bubu1769
Bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Chevi: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: bubu1769 » 15 maja 2019, o 20:35

Na zdjęciach na aukcji widać wiązki od tego radia a w nich 5 luźnych przewodów z etykietami:
ACC - zasilanie po stacyjce (do załączania radia)
ANT - wyjście na wzmacniacz antenowy (można to wykorzystać do uruchamiania dodatkowego wzmacniacza)
REVERSE - sygnał z żarówki od wstecznego (do automatycznego przełączanie na funkcję kamery cofania)
ILLUMI - sygnał od podświetlenia deski (żeby radio przyglądało i nie raziło w nocy)
KEY2 - sygnał że sterowania radia z kierownicy.
Z tym ostatnim jest właśnie problemy po zazwyczaj są dwa przewody KEY1 i KEY2, być może KEY1 jest już wpięty w kostkę do podpięcia się pod oryginalna instalacje w samochodzie.
ACC i ANT nie wiem czy czasem nie są zdublowane że są i w kostce i luźno, ale po zdjęciach ciężko to stwierdzić.
Pomóż mi pomóc sobie. :ok:

ReMiX
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: 15 maja 2019, o 15:14
Imię: Marcin
Chevi: Captiva
Silnik: 2.4 benzyna
LPG: Tak stag
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Android – Stacja Multimedialna Chevrolet Captiva

Post autor: ReMiX » 16 maja 2019, o 06:25

Dzięki.. Pozostaje mię tylko czekać zobaczymy co to z tego będzie. Tylko myślałem że skoro w Captive automatycznie przyglądają zegary i radio to to już powinno być wprowadzone w kostce tak samo jak i sterowanie kierownicy ... Wzmacniacz ok bo to zależy od wersji (ja niestety nie mam).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Nadwozie / Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość