witam panowie,
ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie samochodu (captiva 2011 automat 4x4 2.2td 184km) - przebieg 130000 km
podczas jazdy (sporadycznie) zdarza się jakby dławienie pojazdu (automatycznie wyskakuje błąd P2299 - błąd pedału gazu przyśpieszenia). wyjście prozaiczne - nowy pedał gazu - tak zrobiłem- zakupiłem nowy lecz bez zmian. problem powraca. podczas dławienia zauważyłem także, że nie działa tempomat.
Zauważyłem że problem często występuje w chwili gdy zapełnienie filtra DPF jest ponad 85-90%. Filtr wypala się w mieście co ok.500 km (trasa 800-900 km). po wypaleniu filtra do praktycznie 15% , problem jakby się nie pojawia i auto chodzi w miarę ok.
Wyczyściłem przepływomierz, map sensor w kolektorze, sondę lambda w dpf-ie, powietrza, wszystko ok.
Przy przebiegu 90000km , wywalone klapy wirowe w kolektorze. przez 40000 km bez problemu.
Podejrzewam przepustnicę i problemy z przelotem powietrza w okolicy przepustnicy.
Macie jakieś pomysły , sugestie - może ktoś miał podobny problem.
Będę wdzięczy za wszelkie podpowiedzi.
pzdr,
Konrad
Dławienie auta +błąd P2299 + tempomat nie działa
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.2 2011 4x4
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.2 2011 4x4
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Dławienie auta +błąd P2299 + tempomat nie działa
witam,
Problem rozwiązany - straszn błachostka.
problem tkwił w czujniku pedału hamulca (GM 13597428) - pokazywał na komputerze złe wartości (zamiast wartości 0-1 wkazywał -70).
kalibrcaja do prawidłowych wartości i auto śmiga jak szalone.
Koszt : 60zł
Problem rozwiązany - straszn błachostka.
problem tkwił w czujniku pedału hamulca (GM 13597428) - pokazywał na komputerze złe wartości (zamiast wartości 0-1 wkazywał -70).
kalibrcaja do prawidłowych wartości i auto śmiga jak szalone.
Koszt : 60zł