Witam szanownych kolegów i proszę o poradę otóż od pewnego czasu mam problem z radiem samochodowym marki pionieer. Mam jej zamontowane w Chevrolecie captiva od samego początku przez serwis i od pewnego czasu radio to zaczęło sprawiać problemy a mianowicie głośność radia mam ustawioną na 27 a w głośnikach słychać jakby była głośność ustawiona na max 10 ( porównanie z radiem w innym samochodzie) poza tym radio przestało reagować na sterowanie przyciskami z kierownicy i tak samo od pewnego czasu nie działa mi zestaw głośno mówiący który mam podłączony do tego radia tzn na radiu widać że trwa rozmowa i wyświetla się nr telefonu ale w głośnikach kompletnie nic nie słychać . Uprzejmie proszę o porady czy to może być jakaś usterka w samym radiu lub czy są może jakieś funkcje w tym radiu które odpowiadają za wyżej opisane przeze mnie problemy ? Ps radio jest oryginalne montowane przez serwis a samochód jest z 2009 roku. Zdjąłem tapicerkę z drzwi przednich i tylnich i okazało się ,że w drzwiach przednich są dwa głośniki ; jeden duży zapewne nisko tonowy i jeden mały wysoko tonowy . Ten mały wysokotonowy sprawdziłem miernikiem i nie wykazuje żadnych parametrów i żadnego przejścia Z kolei na próbę pod ten duży podłączyłem inny głośnik dwuścieżkowy i tamten gra bardzo dobrze . Czy to możliwe , ze przez ten uszkodzony mały głośnik wysokotonowy pozostałe grały by tak cicho . Ps na tych moich starych głośnikach nie widać żadnego ruchu membrany podczas włączonego radia. Proszę o jakaś poradę na jaki zamienić ten mały głośnik wysokotonowy bo nigdzie nie mogę znaleźć takiego samego oraz czy mogę w miejsce tych dużych głośników zamontować głośniki dwu ścieżkowe i pominąć przez to ten mały głośniczek wysokotonowy. Ps te małe głośniki wysoko tonowe mam tylko w drzwiach przednich z tyłu mam tylko te duże głośniki
Czy głośniki z Linku poniżej będą pasować?
https://allegro.pl/oferta/mocne-glosnik ... 79b3cd09cd
Poniżej przesyłam zdjęcia tych moich głośników i radia.
Uprzejmie proszę o porady
Problem z Glośnikami w Chevrolet Captiva
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: captiva
- Silnik: diesel 2.0 126km
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Kontakt:
Re: Problem z Glośnikami w Chevrolet Captiva
Poniżej przesyłam jeszcze zdjecia tego mojego radia
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=
Oprócz tego co podawałem na Elektrodzie to warto by załatwić jakiekolwiek inne radio i sprawdzić jak ono gra.
Może to niekoniecznie być wina głośników lecz samego radia.
Oprócz tego co podawałem na Elektrodzie to warto by załatwić jakiekolwiek inne radio i sprawdzić jak ono gra.
Może to niekoniecznie być wina głośników lecz samego radia.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Na próbę podłączymy inny głośnik ale dwusciezkowy w miejsce tego dużego głośnika i tamten też idealnie kurcze sam już nie wiem najgorsze że tego małego wysokotonowego nigdzie nie mogę znalezc