Kontrolka ładowania

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
herman00
Bywalec
Reputacja: 0
Imię: Robert
Samochód: Captiva 2,0 Man2006
Silnik: Z20S 150KM
Kontakt:

Kontrolka ładowania

Post autor: herman00 » 8 lis 2016, o 15:01

Captiva 2,0 2007r. Koledzy, może któryś z Was miał do czynienia warsztatowo z takim objawem: przekręcam kluczyk w stacyjce z zamiarem uruchomienia, zapalają się reflektory, czekam, gasną właściwe kontrolki, od razu po zgaśnięciu kontrolek włączam silnik i jest OK.
Jeśli nie włączę silnika od razu po zgaśnięciu właściwych kontrolek to zapala się kontrolka ładowania.
Wyłączam wtedy stacyjkę i przekręcam kluczyk ponownie, bo kontrolka palić się będzie do wyłączenia silnika.
Jeśli po przekręceniu kluczyka w stacyjce wygaszę reflektory przełącznikiem, to zaobserwowałem, że objaw najprawdopodobniej nie występuje (ale 100% pewności nie mam).
Mam tak od 2 lat i nawet jak się pali kontrolka ładowania to ładowanie jest OK, było to wielokrotnie sprawdzane - objaw z tego powodu nie jest niebezpieczny, ale denerwujący.
Poza tym cała elektryka właściwie chodzi, nic nie było w niej dłubane, akumulator z roku 2015.
Nie ma innych błędów na komputerze oprócz sygnalizacji braku ładowania, na co wskazuje kontrolka.
Jakieś krótkie zwarcie, gdzieś nie ma masy ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: XaRaDaS » 8 lis 2016, o 15:24

Jak rozumiem to jak nie przekręcisz kluczyka to się zapala kontrolka, jak tylko załączysz niezależnie od tego czy się ona świeci czy nie to zgaśnie, dodatkowo gaśnie jak wyłączysz światła ?

Jak tak to wydaje mi się, że jest wszystko w porządku, gdyż przy zapalonych światłach, ale nie uruchomionym silniku nie masz ładowania z alternatora i zgłasza komputer problem, jak zgasisz światła to już nie potrzebuje ładować aku. Pytanie jeszcze jedno, czy załączają się multimedia (radio, CD itp.) czy jest wygaszone ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

herman00
Bywalec
Kontakt:

Post autor: herman00 » 9 lis 2016, o 11:00

Nie, kontrolka zapala się tylko po przekręceniu kluczyka (włączeniu gotowości zapłonu) tak jak wszystkie kontrolki. Po podgrzaniu świec żarowych kontrolki gasną - zostaje jedna od silnika - standard. Ale w Captivie otwarcie drzwi z pilota, to automatyczne zapalenie świateł mijania (dla wskazania pojazdu) - lampy palą się przez 30 sekund bez wkładania kluczyka do stacyjki. Włożenie kluczyka do stacyjki lampy palą się dalej, przekręcenie kluczyka - lampy się palą, zapalają się kontrolki, podgrzanie, kontrolki gasną (oprócz silnika) i jak nie włączę zapłonu to zapala się kontrolka ładowania. Jak włączę zapłon - uruchamiam silnik, to lampy przygasają na moment rozruchu, gaśnie kontrolka silnika i jet OK. Multimedia chodzą bez włączonego zapłonu przez 10 minut i jest OK, potem się wyłączają i trzeba przekręcić kluczyk na "0" i potem 1/2, bez włączania podgrzewania świec i zapalania kontrolek. No być może tak jest, że komputer "czuje" włączone światła, bez zapłonu (ładowania z alternatora) i sygnalizuje brak ładowania i niebezpieczeństwo rozładowania akumulatora, ale Captiva ma układ przeciwdziałający rozładowaniu i dlatego lampy palą się tylko przez 30 sekund bez włączonego zapłonu i same gasną. Poza tym, jak pojawi się ładowanie po uruchomieniu, to kontrolka powinna zgasnąć a ona nie gaśnie podczas jazdy, tylko trzeba wyłączyć kluczykiem zapłon i uruchomić auto ponownie albo jeździć z włączoną kontrolką ładowania, co powoduje dyskomfort.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 9 lis 2016, o 11:18

Robert, ta Captiva to jest twój pierwszy samochód?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

herman00
Bywalec
Kontakt:

Post autor: herman00 » 10 lis 2016, o 09:47

Nie bardzo rozumiem pytanie, czy pytasz mnie o doświadczenie ?
Odpowiem dokładnie to 8 samochód, w tym 6 było kupionych w salonie, ta Captiva też rok 2007. Ponad 1 milion kilometrów przejechanych tymi samochodami.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 10 lis 2016, o 11:46

herman00 pisze:Poza tym, jak pojawi się ładowanie po uruchomieniu, to kontrolka powinna zgasnąć a ona nie gaśnie podczas jazdy, tylko trzeba wyłączyć kluczykiem zapłon i uruchomić auto ponownie albo jeździć z włączoną kontrolką ładowania, co powoduje dyskomfort.
Ale ta kontrolka pozostaje zapalona tylko w pewnym momencie ? Jak dobrze rozumiem to jak wsiadasz do auta i chcesz normalnie uruchomić silnik, to wszystko jest ok, a opisana sytuacja występuje, jak wsiadasz, wkładasz kluczyk, przekręcasz i podgrzewasz świece i potem na 0 i dopiero rozruch silnika ? Troszkę z wcześniejszej wypowiedzi nie mogę dojść w jakiej konkretnej sytuacji występuje to. Popraw mnie jeżeli źle zrozumiałem.

Jeżeli dobrze zrozumiałem i tak jak opisałem, to pewnie jest to spowodowane, tym że nie powinieneś przekręcać kluczyka na 0 i potem na 1/2, tylko przekręcić na 0 i wyjąć kluczyk i dopiero ponowne włożenie kluczyka i odpalenie silnika nie wskaże braku ładownia, ale to sprawdź jeszcze ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

herman00
Bywalec
Kontakt:

Post autor: herman00 » 10 lis 2016, o 12:53

Samochód był zamknięty z pilota (jak nie był zamknięty to lampy mijania zapalą się w momencie przekręcenia kluczyka razem z kontrolkami).
1. Wsiadam, przekręcam kluczyk, w tym momencie zapalają się kontrolki (tryb testowy, grzanie świec, włączenie radia), lampy mijania cały czas się palą, kontrolki gasną, odpalam silnik (lampy mijania na chwile przygasają w momencie rozruchu) i jadę - jest OK.
2. Wsiadam, przekręcam kluczyk, w tym momencie zapalają się kontrolki (tryb testowy, grzanie świec, włączenie radia), lampy mijania cały czas się palą, kontrolki gasną, ALE NIE ODPALIŁEM SILNIKA (kluczyka nie dotykam), po 4-5 sekundach zapala się kontrolka ładowania, która sama nie zgaśnie po uruchomieniu silnika tylko trzeba kluczyk przełączyć na "0", i po zgaśnięciu kontrolek szybko uruchomić silnik.
Zauważyłem, że wyłączenie lamp mijania przełącznikiem przy kierownicy po wejściu do samochodu (jak był zamknięty z pilota), lub po ich włączeniu po przekręceniu kluczyka chyba eliminuje ten objaw, ale na 100% nie jestem pewien.
Taki stan mam od listopada 2014, wcześniej tego nie było.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 10 lis 2016, o 16:12

Wygląda na to, że winne mogą być światła mijania lub manetka, zmieniałeś żarówki w światłach mijania wtedy ? Inna rezystancja może być i dlatego taki objaw.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”