Kontrolka ładowania
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
Kontrolka ładowania
Captiva 2,0 2007r. Koledzy, może któryś z Was miał do czynienia warsztatowo z takim objawem: przekręcam kluczyk w stacyjce z zamiarem uruchomienia, zapalają się reflektory, czekam, gasną właściwe kontrolki, od razu po zgaśnięciu kontrolek włączam silnik i jest OK.
Jeśli nie włączę silnika od razu po zgaśnięciu właściwych kontrolek to zapala się kontrolka ładowania.
Wyłączam wtedy stacyjkę i przekręcam kluczyk ponownie, bo kontrolka palić się będzie do wyłączenia silnika.
Jeśli po przekręceniu kluczyka w stacyjce wygaszę reflektory przełącznikiem, to zaobserwowałem, że objaw najprawdopodobniej nie występuje (ale 100% pewności nie mam).
Mam tak od 2 lat i nawet jak się pali kontrolka ładowania to ładowanie jest OK, było to wielokrotnie sprawdzane - objaw z tego powodu nie jest niebezpieczny, ale denerwujący.
Poza tym cała elektryka właściwie chodzi, nic nie było w niej dłubane, akumulator z roku 2015.
Nie ma innych błędów na komputerze oprócz sygnalizacji braku ładowania, na co wskazuje kontrolka.
Jakieś krótkie zwarcie, gdzieś nie ma masy ?
Pozdrawiam
Jeśli nie włączę silnika od razu po zgaśnięciu właściwych kontrolek to zapala się kontrolka ładowania.
Wyłączam wtedy stacyjkę i przekręcam kluczyk ponownie, bo kontrolka palić się będzie do wyłączenia silnika.
Jeśli po przekręceniu kluczyka w stacyjce wygaszę reflektory przełącznikiem, to zaobserwowałem, że objaw najprawdopodobniej nie występuje (ale 100% pewności nie mam).
Mam tak od 2 lat i nawet jak się pali kontrolka ładowania to ładowanie jest OK, było to wielokrotnie sprawdzane - objaw z tego powodu nie jest niebezpieczny, ale denerwujący.
Poza tym cała elektryka właściwie chodzi, nic nie było w niej dłubane, akumulator z roku 2015.
Nie ma innych błędów na komputerze oprócz sygnalizacji braku ładowania, na co wskazuje kontrolka.
Jakieś krótkie zwarcie, gdzieś nie ma masy ?
Pozdrawiam
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Kontrolka ładowania
Jak rozumiem to jak nie przekręcisz kluczyka to się zapala kontrolka, jak tylko załączysz niezależnie od tego czy się ona świeci czy nie to zgaśnie, dodatkowo gaśnie jak wyłączysz światła ?
Jak tak to wydaje mi się, że jest wszystko w porządku, gdyż przy zapalonych światłach, ale nie uruchomionym silniku nie masz ładowania z alternatora i zgłasza komputer problem, jak zgasisz światła to już nie potrzebuje ładować aku. Pytanie jeszcze jedno, czy załączają się multimedia (radio, CD itp.) czy jest wygaszone ?
Jak tak to wydaje mi się, że jest wszystko w porządku, gdyż przy zapalonych światłach, ale nie uruchomionym silniku nie masz ładowania z alternatora i zgłasza komputer problem, jak zgasisz światła to już nie potrzebuje ładować aku. Pytanie jeszcze jedno, czy załączają się multimedia (radio, CD itp.) czy jest wygaszone ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Bywalec
- Kontakt:
Nie, kontrolka zapala się tylko po przekręceniu kluczyka (włączeniu gotowości zapłonu) tak jak wszystkie kontrolki. Po podgrzaniu świec żarowych kontrolki gasną - zostaje jedna od silnika - standard. Ale w Captivie otwarcie drzwi z pilota, to automatyczne zapalenie świateł mijania (dla wskazania pojazdu) - lampy palą się przez 30 sekund bez wkładania kluczyka do stacyjki. Włożenie kluczyka do stacyjki lampy palą się dalej, przekręcenie kluczyka - lampy się palą, zapalają się kontrolki, podgrzanie, kontrolki gasną (oprócz silnika) i jak nie włączę zapłonu to zapala się kontrolka ładowania. Jak włączę zapłon - uruchamiam silnik, to lampy przygasają na moment rozruchu, gaśnie kontrolka silnika i jet OK. Multimedia chodzą bez włączonego zapłonu przez 10 minut i jest OK, potem się wyłączają i trzeba przekręcić kluczyk na "0" i potem 1/2, bez włączania podgrzewania świec i zapalania kontrolek. No być może tak jest, że komputer "czuje" włączone światła, bez zapłonu (ładowania z alternatora) i sygnalizuje brak ładowania i niebezpieczeństwo rozładowania akumulatora, ale Captiva ma układ przeciwdziałający rozładowaniu i dlatego lampy palą się tylko przez 30 sekund bez włączonego zapłonu i same gasną. Poza tym, jak pojawi się ładowanie po uruchomieniu, to kontrolka powinna zgasnąć a ona nie gaśnie podczas jazdy, tylko trzeba wyłączyć kluczykiem zapłon i uruchomić auto ponownie albo jeździć z włączoną kontrolką ładowania, co powoduje dyskomfort.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Robert, ta Captiva to jest twój pierwszy samochód?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Bywalec
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem pytanie, czy pytasz mnie o doświadczenie ?
Odpowiem dokładnie to 8 samochód, w tym 6 było kupionych w salonie, ta Captiva też rok 2007. Ponad 1 milion kilometrów przejechanych tymi samochodami.
Odpowiem dokładnie to 8 samochód, w tym 6 było kupionych w salonie, ta Captiva też rok 2007. Ponad 1 milion kilometrów przejechanych tymi samochodami.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale ta kontrolka pozostaje zapalona tylko w pewnym momencie ? Jak dobrze rozumiem to jak wsiadasz do auta i chcesz normalnie uruchomić silnik, to wszystko jest ok, a opisana sytuacja występuje, jak wsiadasz, wkładasz kluczyk, przekręcasz i podgrzewasz świece i potem na 0 i dopiero rozruch silnika ? Troszkę z wcześniejszej wypowiedzi nie mogę dojść w jakiej konkretnej sytuacji występuje to. Popraw mnie jeżeli źle zrozumiałem.herman00 pisze:Poza tym, jak pojawi się ładowanie po uruchomieniu, to kontrolka powinna zgasnąć a ona nie gaśnie podczas jazdy, tylko trzeba wyłączyć kluczykiem zapłon i uruchomić auto ponownie albo jeździć z włączoną kontrolką ładowania, co powoduje dyskomfort.
Jeżeli dobrze zrozumiałem i tak jak opisałem, to pewnie jest to spowodowane, tym że nie powinieneś przekręcać kluczyka na 0 i potem na 1/2, tylko przekręcić na 0 i wyjąć kluczyk i dopiero ponowne włożenie kluczyka i odpalenie silnika nie wskaże braku ładownia, ale to sprawdź jeszcze

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Bywalec
- Kontakt:
Samochód był zamknięty z pilota (jak nie był zamknięty to lampy mijania zapalą się w momencie przekręcenia kluczyka razem z kontrolkami).
1. Wsiadam, przekręcam kluczyk, w tym momencie zapalają się kontrolki (tryb testowy, grzanie świec, włączenie radia), lampy mijania cały czas się palą, kontrolki gasną, odpalam silnik (lampy mijania na chwile przygasają w momencie rozruchu) i jadę - jest OK.
2. Wsiadam, przekręcam kluczyk, w tym momencie zapalają się kontrolki (tryb testowy, grzanie świec, włączenie radia), lampy mijania cały czas się palą, kontrolki gasną, ALE NIE ODPALIŁEM SILNIKA (kluczyka nie dotykam), po 4-5 sekundach zapala się kontrolka ładowania, która sama nie zgaśnie po uruchomieniu silnika tylko trzeba kluczyk przełączyć na "0", i po zgaśnięciu kontrolek szybko uruchomić silnik.
Zauważyłem, że wyłączenie lamp mijania przełącznikiem przy kierownicy po wejściu do samochodu (jak był zamknięty z pilota), lub po ich włączeniu po przekręceniu kluczyka chyba eliminuje ten objaw, ale na 100% nie jestem pewien.
Taki stan mam od listopada 2014, wcześniej tego nie było.
1. Wsiadam, przekręcam kluczyk, w tym momencie zapalają się kontrolki (tryb testowy, grzanie świec, włączenie radia), lampy mijania cały czas się palą, kontrolki gasną, odpalam silnik (lampy mijania na chwile przygasają w momencie rozruchu) i jadę - jest OK.
2. Wsiadam, przekręcam kluczyk, w tym momencie zapalają się kontrolki (tryb testowy, grzanie świec, włączenie radia), lampy mijania cały czas się palą, kontrolki gasną, ALE NIE ODPALIŁEM SILNIKA (kluczyka nie dotykam), po 4-5 sekundach zapala się kontrolka ładowania, która sama nie zgaśnie po uruchomieniu silnika tylko trzeba kluczyk przełączyć na "0", i po zgaśnięciu kontrolek szybko uruchomić silnik.
Zauważyłem, że wyłączenie lamp mijania przełącznikiem przy kierownicy po wejściu do samochodu (jak był zamknięty z pilota), lub po ich włączeniu po przekręceniu kluczyka chyba eliminuje ten objaw, ale na 100% nie jestem pewien.
Taki stan mam od listopada 2014, wcześniej tego nie było.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wygląda na to, że winne mogą być światła mijania lub manetka, zmieniałeś żarówki w światłach mijania wtedy ? Inna rezystancja może być i dlatego taki objaw.