Problem z klimatyzacją
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Problem z klimatyzacją
Witam. Mam taki problem... Po odebraniu od mechanika [remont silnika] przestała chodzić klima. Niby załancza ale nie chłodzi a w kabinie słychać syk któreo wcześniej nie było... Co to może być nie tak?
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: Problem z klimatyzacją
Najlepiej będzie podjechać do warsztatu gdzie zajmują się klimą i niech sprawdzą
Podejrzewam, że mechanik odłączył przewody od klimy i chyba część czynnika uciekła.
Podejrzewam, że mechanik odłączył przewody od klimy i chyba część czynnika uciekła.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
I fakturke na mechanika 
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Imię: Jacek
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
huri_khan pisze:Najlepiej będzie podjechać do warsztatu gdzie zajmują się klimą i niech sprawdzą
Ciśnienie sprawdziłem ponad 5 barów. Mechanik który robił silnik mówił że nic nie dotykał się do klimy bo nie musiał nic odłączać.. Gość który sprawdzał szczelność sczytał błędy i miał coś takiego "błąd układu jakości powietrza"... I nie bardzo wiedział co z tym robić...
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Obawiam, że komunikat "błąd układu jakości powietrza" jest tak samo błędnie przetłumaczony jak w Oplach. Szukaj czujnika temp. Sprawdź czy czujnik jest
podłączony w tym miejscu.

Ewentualnie w środku w tunelu też jest czujnik ale ten raczej bym zostawił w spokoju.
podłączony w tym miejscu.

Ewentualnie w środku w tunelu też jest czujnik ale ten raczej bym zostawił w spokoju.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- miks
- Aktywny
- Imię: Mike
- Samochód: Captiva i Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Może już po fakcie ale komuś się przyda, ostatnio 3 dni temu miałem taki sam problem z syczącą klimatyzacją, pojechałem do znajomego mechanika i okazało się że przyczyna syczenia była wręcz oczywista tzn. 100g czynnika w układzie (powinno być 520g) po nabiciu syczenie ustało chłodzi znacznie wydajniej (nie zauważyłem żeby słabo chłodziła wcześniej ale znajomy powiedział że to przez to że na dworze było 10 C a jak by przyszły upały to bym się ugotował)
Sprawa czujnika jakości powietrza o ile jest ten sam co u mnie nie była także skomplikowana, po podpięciu pod op-com miałem błąd stały. Był to czujnik APS (Air Pollution Sensor) Wymieniłem czujnik i błąd zniknął.
Od siebie dodam wskazówki które mogą się przydać w razie gdyby ktoś miał podobny problem. Do czujnika bardzo fajny dostęp od góry, znajduje się tuż pod zamkiem maski na wysokości wlotu powietrza. Należy zaopatrzyć się w kleszcze i nowe spinki do osłony bardzo łatwo się ukręcają.
Aby się do niego dostać zdejmujemy osłonę górną (ta w której jest wycięcie zamka maski) ukazuje się od razu, jest obok niego czujnik temperatury zewnętrznej
Sprawa czujnika jakości powietrza o ile jest ten sam co u mnie nie była także skomplikowana, po podpięciu pod op-com miałem błąd stały. Był to czujnik APS (Air Pollution Sensor) Wymieniłem czujnik i błąd zniknął.
Od siebie dodam wskazówki które mogą się przydać w razie gdyby ktoś miał podobny problem. Do czujnika bardzo fajny dostęp od góry, znajduje się tuż pod zamkiem maski na wysokości wlotu powietrza. Należy zaopatrzyć się w kleszcze i nowe spinki do osłony bardzo łatwo się ukręcają.
Aby się do niego dostać zdejmujemy osłonę górną (ta w której jest wycięcie zamka maski) ukazuje się od razu, jest obok niego czujnik temperatury zewnętrznej