Sterowanie z kierownicy.

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Reputacja: 0
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Sterowanie z kierownicy.

Post autor: mar_pula » 24 lis 2016, o 22:09

Kilka dni temu przyszła do mnie, stacja multimedialna z Chin na Androidzie.
Wszystko działa super i pięknie oprócz sterowania w kierownicy.

Niestety oryginale radio z Captiva nie miało opisu pinów (ktoś usunął naklejkę).
Może mnie ktoś poprowadzić ... pod które piny w kostce w samochodzie mam podpiąć te od radia, czyli:
Key1, Key 2 oraz GND

Awatar użytkownika
Avatar
Fachman
Posty: 2463
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: Avatar » 24 lis 2016, o 22:29

Myślę że podstawowe pytanie to czy Captiva ma sterowanie z kierownicy po CAN jak Cruze i Orlando (wtedy realizuje ten zakres moduł CAN-owy który powinienes dostać razem z radyjkiem) czy ma sterowanie rezystancyjne (w co trochę wątpie).

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2205
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Reputacja: 4
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: szczuplin » 24 lis 2016, o 22:51

wysylka dhl? jaki koszt miales ? clo i vat Cie złapało?
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Reputacja: 0
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: mar_pula » 24 lis 2016, o 23:02

Postaram się zrobić w najbliższym czasie małą recenzję.
Stację kupiłem 11.11 ... Miałem kilka kuponów i po przeliczeniu koszt z wysyłką DHL - tylko 780 zł.
Oczywiście później VAT plus opłata dla DHL - 100 zł.

Radio 7", rozdzielczość ekranu 1200x600, Android 5.1, 1 GB / 16 GB, procesor 4x1,6 GHZ.

Obrazek

Wysłane z mojego YOGA Tablet 2-1050L przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Avatar
Fachman
Posty: 2463
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: Avatar » 24 lis 2016, o 23:47

Rozdzielczość raczej 1024x600, 1200x600 nie spotyka się w tego typu urządzeniach przy tej przekątnej.
Zweryfikuj temat sterowania z kierownicy dla Twojego samochodu, czy jest to szyna CAN czy rezystancyjność

mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Reputacja: 0
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: mar_pula » 25 lis 2016, o 05:15

Tak, tak ... rozdzielczość ekranu to oczywiście 1024x600 (przepraszam za błąd).
A co do szyny ... Znalazłem w jednym miejscu opis sprawdzenia czy sterowanie działa poprawnie, poprzez badanie rezystancji.
Podawane były nawet odpowiednie wartości dla poszczególnych klawiszy ale bez opisu których to pinów dotyczy.

Wysłane z mojego YOGA Tablet 2-1050L przy użyciu Tapatalka

mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Reputacja: 0
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: mar_pula » 25 lis 2016, o 05:42

Chyba coś znalazłem. Możecie sprawdzić czy rozszyfrowałem poprawnie schemat.
Obrazek

Czyli tak?:
Dwie kostki, w każdej - piny o numerze 12
Pin sygnałowy - przewód zielony
Pin masy - przewód brązowy



Wysłane z mojego YOGA Tablet 2-1050L przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 20099
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 45
Imię: Krzysztof
Samochód: Astra J
Silnik: 1.6T 170KM
LPG: NIE
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: etac » 25 lis 2016, o 08:51

Tam sterowanie polega na zmianie rezystancji ukladu i ten na podstawie tego wie co chcemy od niego.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
Avatar
Fachman
Posty: 2463
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: Avatar » 25 lis 2016, o 17:39

To teraz szukać kabelkow od kierownicy albo przy kostce audio

mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Reputacja: 0
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: mar_pula » 26 lis 2016, o 12:19

Ufff. Udało się, mam sterowanie radiem z kierownicy ... Działa.
Dzięki uprzejmości jednego ze sprawców na Allegro, dostałem zdjęcie pinów z radia.

Obrazek

Chińczyk nie podłączył masy do sterowania w kostce, gdyby nie to niedopatrzenie, wszystko byłoby bez zarzut od samego początku.

Wysłane z mojego YOGA Tablet 2-1050L przy użyciu Tapatalka

yama
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 9 lis 2016, o 15:11
Reputacja: 0
Imię: ya
Samochód: captiva
Silnik:
Lokalizacja: w-wa
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: yama » 14 gru 2016, o 11:03

Tę stacje to wkładasz zamiast radia czy nawigacji?

mar_pula
Aktywny
Posty: 54
Rejestracja: 4 paź 2016, o 16:21
Reputacja: 0
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Lokalizacja: Lubartów
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: mar_pula » 14 gru 2016, o 12:13

Zamiast radia ... nie miałem nawigacji
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Awatar użytkownika
Florek
Bywalec
Posty: 116
Rejestracja: 13 sty 2017, o 22:52
Reputacja: 0
Imię: Tomek
Samochód: Captiva 07, Aveo 06
Silnik:
Lokalizacja: Pyrzyce
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: Florek » 26 mar 2017, o 11:56

U mnie wyglada to podobnie tylko nie bralem konkretnie radia po Chevroleta.

Obrazek

Mam pytanko co oznaczaja kable pwm+ ,lan1 oraz lan2. Gdzie jest kabel odpowiadajacy za przyciemnienie podswietlania?
Pozdrawiam
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.

Awatar użytkownika
76magg
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 15 paź 2020, o 20:29
Reputacja: 0
Imię: Szymon
Samochód: Captiva 3.2
Silnik: 3.2 Benz + Gaz
LPG: TAK
Lokalizacja: Banino
Kontakt:

Re: Sterowanie z kierownicy.

Post autor: 76magg » 29 mar 2021, o 01:09

To ja odpowiem, bo spędziłem niedzielę na grzebaniu w radiu:
1. LAN1/2 - nie wiem, nie sprawdzałem, ale nawet nie miałbym tego do czego podłączyć.
2. PWM+ to kabel, na którym jest 12V przy zapalonych światłach, a 0V przy wyłączonych. Ale jako, że trzeba jeździć na światłach całą dobę, to raczej mało przydatny.
3. Captiva (przynajmniej moja z 2006) ma sterowanie z kierownicy sterowane rezystorowo.

I tutaj takie info:
W sterowaniu mamy STEERING SW GND i STEERING SW SIG.
W radiu, które kupiłem były dwa wejścia KEY 1 i KEY 2.
Po podłączeniu 1 do GND i 2 do SIG niestety sterowanie nie działało wcale. Ale po podłączeniu tylko jednego z tych kabli KEY do SIG, i do tego GND z tym czarnym GND z kostki (główny przewód GND co idzie obok +12V), wszystko zaczęło działać prawidłowo. To znaczy mam nadzieję, bo na razie były testy na postoju (przyjdzie mi poczekać na przejściówkę do kabla antenowego).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość