Witam, mam problem z czujnikami parkowania- działają tylko podczas deszczu lub jak sypie śnieg, jednym słowem podczas wilgotnej pogody. Podczas słonecznej, kiedy wbijam wsteczny cały czas piszczą. Byłem u dwóch mechaników i żaden nie był w stanie zdiagnozować błędów- komputer nie wykrywa czujników. Mam prośbę- czy ktoś miał podobny problem i czy może był ktoś z tym w serwisie i wie jakie są koszty z tym związane?
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Czujniki parkowania
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Łukasz
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2,4 benzyna 136
- LPG: lpg
- Kontakt:
Czujniki parkowania
Ostatnio zmieniony 23 lut 2020, o 23:36 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia + interpunkcja + polskie znaki
Powód: Ortografia + interpunkcja + polskie znaki
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 2012
- Silnik: 2.2, 184KM, diesel, 4x4
- Kontakt:
Re: Czujniki parkowania
podepnę się pod temat.
mam duży problem ze zdiagnozowaniem nie działających czujników z tyłu. Captiva 2012 z kamerą i 3 czujniki z tyłu.
Objaw przy odpalaniu oczywiście kontrolka P na desce i pikanie.
Zweryfikowałem (brakowało środkowego) przykładając że zmienia się pikanie na 2x i potem w zależności gdzie puste miejsce 1x 2x 3x. Czyli wiązka ok. Zakupiłem już 3 czujniki ale dla dwóch (nowe) nic nie zmienia.
pożyczyłem czynny od przyjaciela i teraz mam tylko po odpaleniu 6x2 pik szybkie. i nadal P na desce.
no i tu padłem... gdzie szukać dalej.
dodam że zmierzyłem napięcie które mam na wiązce do czujników - 8V czy to może świadczyć o uszkodzonym module?
może wiecie co znaczy że jest 6x2 szybkie pik teraz??
mam duży problem ze zdiagnozowaniem nie działających czujników z tyłu. Captiva 2012 z kamerą i 3 czujniki z tyłu.
Objaw przy odpalaniu oczywiście kontrolka P na desce i pikanie.
Zweryfikowałem (brakowało środkowego) przykładając że zmienia się pikanie na 2x i potem w zależności gdzie puste miejsce 1x 2x 3x. Czyli wiązka ok. Zakupiłem już 3 czujniki ale dla dwóch (nowe) nic nie zmienia.
pożyczyłem czynny od przyjaciela i teraz mam tylko po odpaleniu 6x2 pik szybkie. i nadal P na desce.
no i tu padłem... gdzie szukać dalej.
dodam że zmierzyłem napięcie które mam na wiązce do czujników - 8V czy to może świadczyć o uszkodzonym module?
może wiecie co znaczy że jest 6x2 szybkie pik teraz??
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Silnik: 2.4 4WD
- Kontakt:
Kiedyś czytałem gdzieś, że dwukrotnie podaje numer czujnika a idąc tym tokiem 2x2 to pierwszy czujnik 4x2 drugi czujnik 6x2 trzeci czujnik
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Silnik: 3,2 230KM LU1 10HM Alloytec
- LPG: TAK
- Kontakt:
Te czujniki to jest chyba jakaś masowa porażka. Kupiłem do captivy 4szt na Aexpress za jakies 60zł. Auto prowadze do majstrów od car audio i ogólno pojętej elektroniki. Wymienią i od razu zobaczą wiązke. Dam znać.
-
- Świeżak
- Imię: janusz
- Samochód: captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Czy wie ktoś jaki jest symbol bezpiecznika czujników parkowania chevrolet captiva 2007 som w srodku auta czy pod maskom
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
F18 w kabinie.