Małe Problemy z elektryką

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Czarli
Świeżak
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2020, o 07:22
Imię: Czarli
Chevi: Captiva
Silnik: 2,2 184KM 2013r
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Małe Problemy z elektryką

Post autor: Czarli » 13 maja 2020, o 21:48

Witam
Może ktoś miał już taki przypadek więc zapytam zanim będę kopał w aucie
Chewi Captiva 2013r 2,2 Automat
Problemy są dwa nie wiem czy ze sobą powiązane.
1 Brak oświetlenia kabiny ale tylko z przodu reszta działa. Dodam że w manualu jak włączam to działa lewa i prawa strona a po otwarciu drzwi nie.

2 Pobór prądu na postoju od 0,8 do 1,2A co po kilku dniach nie używania Auta rozładowuje aku i potrafi do 0

Będę wdzięczny za pomoc ale i sam będę szukał przyczyny.

Awatar użytkownika
chocisz
Bywalec
Posty: 133
Rejestracja: 17 gru 2019, o 19:13
Imię: wojtas
Chevi: Lacetti
Silnik: F18D3
Lokalizacja: warszawa
Kontakt:

Re: Małe Problemy z elektryką

Post autor: chocisz » 14 maja 2020, o 22:57

niedawno był podobny temat viewtopic.php?f=96&t=9997, nagle wszystkim przepustnice klapy siadły, jakiś nalot kosmiczny :zdegustowany: a jeżeli chodzi o oświetlenie kabiny to tak ma być przynajmniej tak jest w Lacetti :oczekuje:

herman00
Aktywny
Posty: 88
Rejestracja: 12 lut 2016, o 18:50
Imię: Robert
Chevi: Captiva 2,0 Man2006
Silnik: Z20S 150KM
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Małe Problemy z elektryką

Post autor: herman00 » 15 maja 2020, o 09:15

Z oświetleniem kabiny tak ma być, bo tak sobie inżynier twórca wymyślił.
Prąd ucieka trzeba szukać, mojemu koledze prąd uciekał, bo sobie podłączył rejestrator z kamerą z tyłu z czujnikiem ruchu i jak ktoś przechodził koło samochodu to rejestrator co chwila się włączał.

Czarli
Świeżak
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2020, o 07:22
Imię: Czarli
Chevi: Captiva
Silnik: 2,2 184KM 2013r
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Małe Problemy z elektryką

Post autor: Czarli » 16 maja 2020, o 07:16

Moi Drodzy
Oświetlenie kabiny tak ma być sam sprawdziłem i dzięki za odpowiedzi.
A co do poboru prądu także znalazłem.
Teraz pobór wygląda tak:
Po unieruchomieniu i zamknięciu lub nie pojazdu przez kilka minut 0,17A a po kilku minutach
amperomierz pokazywał 0,00.
PS.
Zapomniałem napisać przyczyny
Więc mądry Czarli podpiął rejestrator ale jego pobór to około 0,2A i niby nic strasznego.
Wpiąłem się chytrze pod oświetlenie w osłonach przeciwsłonecznych przy lusterku.
Komputer widząc pobór prądu wzbudzał się i z tego brał się pobór w granicach 8,0A-1,2A.
Więc rada na przyszłość podpinajcie takie bajery po napięciu "Po Stacyjce" czyli po włączeniu zapłonu.
Dzięki za Uwagę i pomoc.

milyjarek
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 09:45
Imię: Jarosław
Chevi: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Małe Problemy z elektryką

Post autor: milyjarek » 18 maja 2020, o 12:06

Ale wtedy nie mamy czujnika ruchu. Czyli coś za coś. Ja też nie korzystam z tej funkcji przez to że 2 gniazda są po stacyjce.

Czarli
Świeżak
Posty: 4
Rejestracja: 13 maja 2020, o 07:22
Imię: Czarli
Chevi: Captiva
Silnik: 2,2 184KM 2013r
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Małe Problemy z elektryką

Post autor: Czarli » 20 maja 2020, o 07:43

Czujnik będzie działał do momentu wyładowania się aku w rejestratorze.
Czyli jeżeli jest mały ruch nie ma drzew ani krzaków to nawet kilka godzin do następnego naładowania.

milyjarek
Specjalista
Posty: 439
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 09:45
Imię: Jarosław
Chevi: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Małe Problemy z elektryką

Post autor: milyjarek » 20 maja 2020, o 18:06

To mnie wprowadzili w błąd mówiąc że po kilku dniach dojdzie do wyczerpania ale akumulatora w samochodzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość