Używany kluczyk kodowanie

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
koziol18_2006
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: captiva 2.4 lpg
Silnik:
Kontakt:

Używany kluczyk kodowanie

Post autor: koziol18_2006 » 23 paź 2018, o 17:50

Witam. Mamy pytanie bo jestem szczęśliwym posiadaczem captivy ale mam tylko jeden kluczyk i bardzo bym chciał posiadać drugi mam dociety grot i pytanie czy da radę zaprogramować używana elektronikę bo w punkcie dorabiania kluczy powiedzieli że się nie da

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Używany kluczyk kodowanie

Post autor: etac » 23 paź 2018, o 17:52

Zależy jaki rocznik
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

koziol18_2006
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: koziol18_2006 » 23 paź 2018, o 17:58

2006

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 23 paź 2018, o 18:07

to powinno pójść
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

koziol18_2006
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: koziol18_2006 » 23 paź 2018, o 18:12

Może w innym punkcie jutro spróbuje bo tu powiedział że to jest jednorazowe jak bym miał dwa kluczyki to pewnie sam trzeci bym dodał

Kony
Stały bywalec
Reputacja: 3
Imię: Konrad
Samochód: Captiva 2.4B, 2007
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Kony » 23 paź 2018, o 21:00

Też mnie interesuje ten temat. Też mam jednak kluczyk i drugi serwisowy bez przycisków.
W ASO nowy kluczyk kosztuje 600zl.
O zakodowaniu używanego nie pomyślałem. A jak dokupiłes i wymieniłeś grot?

koziol18_2006
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: koziol18_2006 » 24 paź 2018, o 22:21

Kupiłem kluczyk scyzoryk za 50 zł i kluczyk na allegro używany a raczej dwa używane za 140zl i muszę poszukać kogoś kto mi zaprogramuje używana elektronikę a... drugi używany kluczyk będę mógł odsprzedac za połowę ceny jak się okaże że da się zaprogramować

Kony
Stały bywalec
Reputacja: 3
Imię: Konrad
Samochód: Captiva 2.4B, 2007
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Kony » 24 paź 2018, o 22:37

Aha, elektronikę z oryginalnego klucza przeniosłeś do kluczyka scyzoryka a w nim skopiowales grot?

Dobrej jakości jest grot i obudowa plastikowa w tym scyzoryku? Też myślałem o scyzoryku...

kroom1
Bywalec
Imię: Tomek
Samochód: Captiva 08r. 2.0vcdi
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kroom1 » 25 paź 2018, o 07:52

mi ten chiński scyzoryk rozleciał się po 2 miesiącach ;) nie polecam

koziol18_2006
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: koziol18_2006 » 25 paź 2018, o 22:58

Tak zrobiłem stara elektronika chiński scyzoryk i poszedłem dociac grot. Scyzoryk chiński nie ma rewelacji ale wygodniejszy
Załączniki
20181025_225626.jpg
20181025_225607.jpg

kroom1
Bywalec
Imię: Tomek
Samochód: Captiva 08r. 2.0vcdi
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kroom1 » 26 paź 2018, o 07:50

Miałem taki sam, najpierw zniszczy się logo chevroleta (zdrapie, porysuje) potem rozwali się sprężyna i nie będzie odbijać, zrobią się też luzy na całej obudowie. Tak było u mnie. Wróciłem do zwykłego kluczyka.

darekoczko
Aktywny
Imię: Dariusz
Samochód: Cruze
Silnik: 1.4T
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Post autor: darekoczko » 28 paź 2018, o 09:01

Co do kodowania innego kluczyka (już raz zakodowanej elektroniki), to się nie da . Jest tam tz. transponder, który koduję się tylko raz. Możesz poszukać nowego transpondera, koszt ok 20-40 Pln, lub ali 10-15 $ za 10 szt.,ale koszt kodowania nadal 500PLN ,przynajmniej tyle życzą sobie fachowcy w mojej okolicy. Tyle się dowiedziałem od gościa który się tym zajmuje . Sam odpuściłem i wyciąłem sobie tylko zapasowy grot, na wszelki wypadek

mar_pula
Aktywny
Reputacja: 1
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva
Silnik:
Kontakt:

Post autor: mar_pula » 9 lis 2018, o 20:31

A jeśli mam dwa kluczyki (oryginalne i sprawne) ale chcę dokupić w Chinach trzeci (kompletny z elektroniką w środku). Jest możliwość zakodowania tego kluczyka we własnym zakresie?

Wysłane z mojego SM-T719 przy użyciu Tapatalka

darekoczko
Aktywny
Kontakt:

Post autor: darekoczko » 13 lis 2018, o 20:40

Jest to bardzo prawdopodobne :))
Ostatnio zmieniony 13 lis 2018, o 20:56 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 paź 2019, o 22:17

Trochę odgrzebię temat, bo może ktoś zna rozwiązanie.
Próbowałam dziś zakodować trzeci kluczyk korzystając z tutoriala w necie. Gdyż podobno jak ma się dwa zakodowane, to trzeci da się samemu. Mój drugi kluczyk to miał defekt taki że gumki mu wypadły od zmiażdżenia pazurem w czasie, tzn po paru latach używania głównie jednego. Zamówiłam nowy w ASO (za 550) ale jak pojechałam na odbiór to z jednym kluczykiem, ten bez gumek zostawiłam w domu więc zaprogramowali mi nowy i ten który był w aucie od nowa.
No więc dziś, wiedząc że szybko trzeba zmienić kluczyki, tj włączyć silnik, wyłączyć i zmienić kluczyki na drugi ten zaprogramowany, potem szybko wyłączyć i włożyć ten trzeci to rzeczywiście trzecim bez problemu uruchomiłam silnik. Pojeździłam po posesji, ale cały czas świeciła ikonka autka z kłódką.
klucz1.jpeg
Przy tym trzecim kluczyku normalnie wszystko działa, każdy klawisz, klawisze konfiguracyjne konsoli środkowej (te od programowania ustawień), okna się otwierają i zamykają, nie wiem jak światła bo nie biegałam wokół auta. Przeprowadziłam od razu na tym kluczyku procedurę zapisu ustawień kierowcy- nie było info o odmowie albo coś. Jednak gdy chciałam zamknąć z pilota pojazd, to niestety żadnego wzbudzenia układu. Zamknęłam i otworzyłam z klucza i spoko już bo chociaż nie wyła przy otwieraniu drzwi , ale drugi raz silnika nie uruchomiłam- po prostu jest ciemność po przekręceniu do zapłonu, bo do połowy, gdy test kontrolek to działa OK.
klucz2.jpeg
Czyli tak jakby on cośtam działał ale jakby na pół gwizdka. Nie jest to działanie, które by mnie zadowalało, bo i tak muszę mieć przy sobie drugi kluczyk. (wcześniej wyła jak oszalała przy próbie otwarcia drzwi po otwarciu trzecim kluczem, tj dopóki tym trzecim kluczykiem nie uruchomiłam dziś silnika)
Ten trzeci kluczyk to oczywiście ma oryginalne flaczki, bo został mi po zakupie nowego w ASO, gdyż oni kluczyków nie naprawiają i tych gumek uszkodzonych nie wymieniają. Kluczyk ten ma tylko nową obudowę z allegro.
I tu nie chodzi o to, że ja muszę mieć trzy klucze skoro mam dwa oryginalne, ale skoro jest ten trzeci też oryginalny w szufladzie to no chciałam go zakodować a raczej sprawdzić czy to wykonalne. I chyba nie jest wykonalne, no nie? :| :pomoc:
Czy jeżdżenie teraz na trzecim kluczyku może coś zmienić, tzn czy ona w końcu zapisze go/swoje dane na nim? Czy to nic nie da? Albo odłączenie akumulatora i start tej procedury podmiany kluczy po włączeniu jej komputera jakoś ją oszuka?

Czy coś mogę jeszcze sprawdzić? Kluczyk ten trzeci był kiedyś logowany na jej transponderze
(był sparowany z autem i służył 6 lat od wyjazdu z fabryki) i czytałam że w takich przypadkach łatwiej go przywrócić do systemu. No chyba że mi w ASO ten transponder jakoś sformatowali i teraz mam już tylko te dwa co mam i tego trzeciego już nie wprowadzę? Coś mogę jeszcze sprawdzić? Czy dać se spokój? :piwo:
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

darekoczko
Aktywny
Kontakt:

Post autor: darekoczko » 26 paź 2019, o 11:32

HITAG ID46

Każdy transponder z tej serii ma swój niepowtarzalny numer seryjny tzw. S/N lub ID nadany przy produkcji którego nie da się zmienić. Transpondery te stosowane są w najnowszych kluczykach samochodowych. W transponderach HITAG może być zapisanych wiele informacji o samochodzie takich jak VIN, nr. klucza, aktualny stan kilometrów, przeglądy techniczne i wiele innych, dlatego transpondery te po zaprogramowanu w samochodzie są zablokowane i nie ma możliwośi ich odblokowania ani modyfikacji, nie można ich ponownie wykorzystać w innym samochodzie.

Immobiliser to dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą. W nowym kluczyku trzeba zaprogramować kod ze „starego” immobilisera lub wymienić kody we wszystkich urządzeniach. Nie miałeś przy sobie 1 kluczyka i zmieniono ci kody w aucie na nowe i nie dopisano kluczyka , pozostaje wymiana transpondera i ponowne kodowanie . Koszt ~500 PLN

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 paź 2019, o 11:41

No tak, rozumiem 😆 ale ten kluczyk był w tym aucie przez 6 pierwszych lat, więc wszystkie dane auta tam są w nim zapisane. Więc nie da się go przywrócić, gdy ten akurat został w domu w szufladzie gdy z drugim byłam po odbiór nowego w ASO?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

darekoczko
Aktywny
Kontakt:

Post autor: darekoczko » 27 paź 2019, o 11:32

Da się go dopisać do komputera w aucie , ale będą znów koszta . Znów trzeba będzie zmienić kod, we wszystkich kluczykach, lub dokupić nowy transponder i zakodować go do pozostałych .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”