błąd elektrozaworu turbosprężarki model 2.2 z 2012 roku
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Robert
- Samochód: CAPTIVA
- Silnik: 2.2 ,183KM,diesel
- Kontakt:
błąd elektrozaworu turbosprężarki model 2.2 z 2012 roku
Witam , średnie spalanie pokazuje mi 13,5 l na 100km w trasie zeszło do 12,1l. Czy to w tym modelu normalne???
Po podłączeniu pod komputer ,wykazało błąd elektrozaworu turbosprężarki. Czy wymiana samego elektrozaworu coś pomoże ? czy trzeba demontować turbinę i elektrozawór i zawozić gdzieś do serwisu? Oraz czy to może być powodem tak dużego spalania?
Sprzedano mi coś takiego jako elektrozawór . Czy to jest do tego modelu ?? bo nigdzie nie mogę znaleźć jak miałby wyglądać .
https://images.app.goo.gl/ry2Uzmpq5fk3t4M5A
Poza tym nie działa tempomat - czy wymiana czujnika stopu wystarczy czy trzeba gdzieś coś grzebać dalej w elektryce?
Po podłączeniu pod komputer ,wykazało błąd elektrozaworu turbosprężarki. Czy wymiana samego elektrozaworu coś pomoże ? czy trzeba demontować turbinę i elektrozawór i zawozić gdzieś do serwisu? Oraz czy to może być powodem tak dużego spalania?
Sprzedano mi coś takiego jako elektrozawór . Czy to jest do tego modelu ?? bo nigdzie nie mogę znaleźć jak miałby wyglądać .
https://images.app.goo.gl/ry2Uzmpq5fk3t4M5A
Poza tym nie działa tempomat - czy wymiana czujnika stopu wystarczy czy trzeba gdzieś coś grzebać dalej w elektryce?
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: błąd elektrozaworu turbosprężarki model 2.2 z 2012 roku
Trochę chaotyczny ten wpis....może jakaś historia, przebieg auta? Świeżo kupione czy jak?
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Ten elektrozawór z linku jest od sterowania gruszką klapy w chłodnicy EGR i jest na górze silnika , ale może pasuje też do gruszki turbiny.Ten na foto to zawór turbiny i jest z tyłu silnika.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

-
- Świeżak
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
może być też czujnik sprzęgła uwalony.
Dodano po 59 sekundach:
Zacznijmy od pytania gdzie i jak jeździsz. Trasa, miasto ile km dziennie?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Jeżdżę niedużo około 30km dziennie głównie w mieście ( średnia prędkość na wyświetlaczu to 23km)
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no to czego się spodziewasz po dieslu z DPF?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
zrobiłem ostatnio 250 km w trasie ze średnią prędkością około 120km/godz i spalanie zeszło do 12l..
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
czy możesz mi podać numer tej części ? z góry dziękuję
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Masz duży silnik, to ciężko spodziewać się ekonomii w spalaniu. Ja już w swoim się nie spodziewam
, poza tym jak głównie kręcisz się wkoło komina, to kręcisz się na zimnym silniku, więc to też bardzo zasysa paliwo.
A co do tempomatu, to czy w dniu zakupu był sprawny, czy nie sprawdzałeś wtedy? Bo może masz tak, jak już nie raz bywało, że są niedziałające z kierownicy funkcje, bo być może ich tam nigdy nie było nawet, bo kierownicę założono multifunkcyjną tylko. Jak tak przeglądam teraz kierownice na znanym portalu aukcyjnym, to są przynajmniej trzy modele kierownic do Captivy, przy czym amerykańska to taka najbliżej do Cruze wyglądem już. Jesteś pewien że ta Twoja jest oryginalna w tym aucie? że nie było modów żadnych przy tym? No i skąd wiesz, że on, tj tempomat nie działa? kontrolka nie świeci się? czy nie ma wzbudzeń po naciśnięciu klawiszy funkcyjnych?

A co do tempomatu, to czy w dniu zakupu był sprawny, czy nie sprawdzałeś wtedy? Bo może masz tak, jak już nie raz bywało, że są niedziałające z kierownicy funkcje, bo być może ich tam nigdy nie było nawet, bo kierownicę założono multifunkcyjną tylko. Jak tak przeglądam teraz kierownice na znanym portalu aukcyjnym, to są przynajmniej trzy modele kierownic do Captivy, przy czym amerykańska to taka najbliżej do Cruze wyglądem już. Jesteś pewien że ta Twoja jest oryginalna w tym aucie? że nie było modów żadnych przy tym? No i skąd wiesz, że on, tj tempomat nie działa? kontrolka nie świeci się? czy nie ma wzbudzeń po naciśnięciu klawiszy funkcyjnych?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.