Irytujący dzwięk silnika na wolnych obrotach
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Romuald
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Irytujący dzwięk silnika na wolnych obrotach
Witam
Od jakiegoś czasu silnik w mojej Captivie 2,2 D wydaje dziwny dźwięk jak by jakaś blacha lub coś innego było luźne. Dźwięk ten jest słyszany tylko gdy silnik jest nagrzany a obroty silnik pracuje na obrotach jałowych ( około 800 obr/min). Dziwne jest to , że to brzęczenie ( jakby jakaś blacha była luźna ) czasami ustaje . Wydaje mi się , że dźwięk ten jest coraz głośniejszy. Moja captiva ma przebieg 96000 km . Zastanawiam się czy taki brzęczący dźwięk może pochodzić z zużytej dwumasy . Może ktoś z forum miał taki problem to proszę o podpowiedź co może być przyczyną.
Od jakiegoś czasu silnik w mojej Captivie 2,2 D wydaje dziwny dźwięk jak by jakaś blacha lub coś innego było luźne. Dźwięk ten jest słyszany tylko gdy silnik jest nagrzany a obroty silnik pracuje na obrotach jałowych ( około 800 obr/min). Dziwne jest to , że to brzęczenie ( jakby jakaś blacha była luźna ) czasami ustaje . Wydaje mi się , że dźwięk ten jest coraz głośniejszy. Moja captiva ma przebieg 96000 km . Zastanawiam się czy taki brzęczący dźwięk może pochodzić z zużytej dwumasy . Może ktoś z forum miał taki problem to proszę o podpowiedź co może być przyczyną.
-
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
Re: Irytujący dzwięk silnika na wolnych obrotach
Mam chyba coś podobnego ale w Cruze 2.0 163KM. Też właśnie taki dźwięk po nagrzaniu i nie zawsze . Jak włacze wtedy klimatyzację to dźwięk się bardziej nasila , dodatkowy jakby terkot .Różnice w dźwięku są jak włączę i wyłacze klimatyzację . Gdyby to była dwumasa to by wg mnie nie było by różnicy w dzwieku po włączeniu klimatyzacji . Nawet jeśli klimatyzacja nie pracuje, to koło pasowe sprężarki obciążane jest bez przerwy. Może to sprzęgło kompresora klimatyzacji?? Też szukam przyczyny ...

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Klima zabiera ze 2KW, więc jak najbardziej ma wpływ na ustabilizowanie momentu obrotowego czyli wpływa na pracę dwumasy.

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Oglądałeś osłony na wydechu? Trzymają się mocno?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- bart82
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Bartłomiej
- Silnik: 2.4 4WD
- LPG: Lovato Smart
- Kontakt:
Na wciśniętym sprzęgle też masz metaliczny dźwięk ? Czy się nasila przy włączonej klimie ?
Tak jak kolega powyżej napisał sprawdź ukł . wydechowy . Osłony termiczne ,łącznik elastyczny oraz katalizator .
Tak jak kolega powyżej napisał sprawdź ukł . wydechowy . Osłony termiczne ,łącznik elastyczny oraz katalizator .
-
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
Ja mam 2,0 czyli przed liftem, ale dla pewności zdejmij jeszcze Kolego pokrywę filtra powietrza jak silnik będzie gorący. Dodaj na chwilę gazu i posłuchaj czy dzwoni, jak dzwoni to poczekaj około 1-2 minut i obserwuj czy nie przestanie.
-
- Świeżak
- Imię: Romuald
- Silnik:
- Kontakt:
Witam
Sprawdziłem osłony na wydechu one nie hałasują. Po włączeniu lub wyłączeniu klimy nie ma różnicy w dźwięku. Wydaje mi się , że sprężarka klimy nie jest napędzana poprzez koło dwumasowe i włączenie lub wyłączanie sprężarki nie obciąża go. Czasami słychać zmianę dźwięku podczas wciskania sprzęgła. To brzęczenie ustaje zawsze już po zwiększeniu lekko obrotów. Nie słychać go także kiedy silnik nie jest nagrzany , może dlatego , że obroty są lekko wyższe .
Sprawdzę jeszcze sposób jaki proponuje Herman . Mam pytanie do Ciebie. Co mogło by powodować ustanie brzęczenia po otwarciu filtra powietrza.
Sprawdziłem osłony na wydechu one nie hałasują. Po włączeniu lub wyłączeniu klimy nie ma różnicy w dźwięku. Wydaje mi się , że sprężarka klimy nie jest napędzana poprzez koło dwumasowe i włączenie lub wyłączanie sprężarki nie obciąża go. Czasami słychać zmianę dźwięku podczas wciskania sprzęgła. To brzęczenie ustaje zawsze już po zwiększeniu lekko obrotów. Nie słychać go także kiedy silnik nie jest nagrzany , może dlatego , że obroty są lekko wyższe .
Sprawdzę jeszcze sposób jaki proponuje Herman . Mam pytanie do Ciebie. Co mogło by powodować ustanie brzęczenia po otwarciu filtra powietrza.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Do czego służy dwumasa? Do stabilizowania drgań momentu obrotowego wywołanych wysokim stopniem sprężania. Zamiast stosować olbrzymie ciężkie koło zamachowe, które jest buforem i stabilizatorem energii, wykancypowano dwumasę. Jednak ma wadę, że wyeksploatowana tłucze się jak dziad po pustym sklepie. Zwłaszcza na wolnych obrotach gdy nie przenosi obciążenia, przenosi drgania momentu obrotowego. A drgania te będą tłumione przez każde urządzenie pobierające dużą energię z wału silnika czyli np klimę.

-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando
- Silnik: 2.0 163KM
- Kontakt:
Panowie czy rozwiązał ktoś z was wyżej wymieniony problem ?
Mam to samo i nie wiem co to może być.
Mam to samo i nie wiem co to może być.
-
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
Tak, wymiana wałka rozrządu i popychaczy.
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando
- Silnik: 2.0 163KM
- Kontakt:
To grzechotanie bardziej słychać z dołu silnika z misy olejowej
Może pompa oleju?
Może pompa oleju?