Buczenie i wycie 2,4 benzyna
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Wojtek
- Samochód: captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Buczenie i wycie 2,4 benzyna
Witam
Ostatnio po przekroczeniu 40 km/h wewnątrz auta słychać głośne wycie i buczenie.
pierwsza diagnoza -zużyte opony. Niestety opony zmienione i problem nie znikł.
Ma ktoś jakieś sygestie lub rady bo w aucie nie da się nawet pogadać tak wyje:)))
Ostatnio po przekroczeniu 40 km/h wewnątrz auta słychać głośne wycie i buczenie.
pierwsza diagnoza -zużyte opony. Niestety opony zmienione i problem nie znikł.
Ma ktoś jakieś sygestie lub rady bo w aucie nie da się nawet pogadać tak wyje:)))
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 3
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva 2.4B, 2007
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Buczenie i wycie 2,4 benzyna
Łożysko koła jezeli nasila się na łukach lub skrzynka rozdzielcza/most od napędu na 4 koła.
Ewentualnie skrzynia biegów.
U mnie też lekko wyje ale od 60km/h i najprawdopodobniej jest to skrzynka rozdzielczą napędu czyli łącznik między wałem a skrzynią biegów.
Ewentualnie skrzynia biegów.
U mnie też lekko wyje ale od 60km/h i najprawdopodobniej jest to skrzynka rozdzielczą napędu czyli łącznik między wałem a skrzynią biegów.
- Florek
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 07, Aveo 06
- Silnik:
- Kontakt:
Mi jak kupiłem nic nie wylo dopiero od 140 w górę nie wiedziałem co to jest
po pół roku zaczęło wyć od 50 w górę myślałem, że opony po zmianie przód na tył nic nie dało.
Wymiana piasty nagle cisza tak samo w wysokich prędkościach.

Wymiana piasty nagle cisza tak samo w wysokich prędkościach.
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
A na łukach nie nasilał się ten dźwięk u Ciebie? Podobno wycie piasy nasila się lub cichnie na łukach.
Ja mam taki problem ze bardziej wyje po dodaniu gazu a cichnie po odpuszczeniu gazu. Chciałbym zeby to było tylko łożysko w kole ale na FB podpowiedzieli że to łożysko w skrzynce rozdzielczej napędu na tył. A to już droższa sprawa...
Ja u Was to wyje/wyło?
Ja mam taki problem ze bardziej wyje po dodaniu gazu a cichnie po odpuszczeniu gazu. Chciałbym zeby to było tylko łożysko w kole ale na FB podpowiedzieli że to łożysko w skrzynce rozdzielczej napędu na tył. A to już droższa sprawa...
Ja u Was to wyje/wyło?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mechanik stwierdził że to wina dyferencjału przedniego. Do wymiany.
Wie ktoś jak to ugryźć bo nie mogę znaleźć takiej części o takiej nazwie.
Może ma też jakąś inną nazwę.
Ewentualnie czy można to zregenerować?
Wie ktoś jak to ugryźć bo nie mogę znaleźć takiej części o takiej nazwie.
Może ma też jakąś inną nazwę.
Ewentualnie czy można to zregenerować?
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Na FB jest grupa użytkowników captivi.
Też pisałem o moim wyciu od 60km/h i też jeden użytkownik stwierdził to samo.
Fachowo nazywa się to skrzynka rozdzielcza. Trzeba wymienić łożyska w przekładni głównej skrzynki rozdzielczej.
Jak wymienisz na używaną to może być w niej to samo. Podobniej jak z wymianą skrzyni.
Lepiej rozebrać i wymienić łożyska. Są firmy które zajmują się regeneracją skrzyń biegów i przekładni. Mam jedną firmę w moim mieście. Zbieram się żeby do niej podjechać.
Ile masz przebiegu?
Czy u Ciebie wyje tak samo jak u mnie czyli bardziej przy przyspieszeniu tj dodaniu gazu a ciszej na luzie?
Dodano po 1 godzinie 13 minutach 57 sekundach:
Znalazłem instrukcje https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... D0.pl.html
http://howwwblog.info/artykuly/urzadzen ... rolet.html
Znalazłem ofertę regeneracji na allegro
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7231583084 - cena mnie przeraziła
Też pisałem o moim wyciu od 60km/h i też jeden użytkownik stwierdził to samo.
Fachowo nazywa się to skrzynka rozdzielcza. Trzeba wymienić łożyska w przekładni głównej skrzynki rozdzielczej.
Jak wymienisz na używaną to może być w niej to samo. Podobniej jak z wymianą skrzyni.
Lepiej rozebrać i wymienić łożyska. Są firmy które zajmują się regeneracją skrzyń biegów i przekładni. Mam jedną firmę w moim mieście. Zbieram się żeby do niej podjechać.
Ile masz przebiegu?
Czy u Ciebie wyje tak samo jak u mnie czyli bardziej przy przyspieszeniu tj dodaniu gazu a ciszej na luzie?
Dodano po 1 godzinie 13 minutach 57 sekundach:
Znalazłem instrukcje https://www.autocats.ws/manual/chevrole ... D0.pl.html
http://howwwblog.info/artykuly/urzadzen ... rolet.html
Znalazłem ofertę regeneracji na allegro
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7231583084 - cena mnie przeraziła
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Przebieg 170000 oryginalny
Jest tak jak mówisz narasta przy przyspieszaniu.
Jest tak jak mówisz narasta przy przyspieszaniu.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ok, daj znać co wymyśliłeś.
Czy kupiłeś używkę czy regenerowałeś swoją.
Używane są na allegro po 700, 800zl ale od diesli. Trzema sprawdzić numer na obudowie czy ten sam jest w dieslu na aukcji i u nas w benzynie.
W Łodzi na pewno są firmy które regenerują przekładnie. Możesz wydrukować schematy i podjechać zapytać o cenę regeneracji.
Myślę że wymiana kilku łożysk w przekładni nie powinna kosztować 3tys. W tej cenie to raczej regenerowane są również zębatki i wałki. Ja dopiero pojadę popytać o regeneracje we wrześniu.
Więc jakbyś coś wcześniej się dowiedział to napisz. Najwyraźniej mamy ten sam problem.
Dodano po 2 godzinach 2 minutach 49 sekundach:
Dzwoniłem do firmy regenerującej.
Około 1500zl z wyjęciem i montażem. Przy założeniu że do wymiany będą tylko łożyska w skrzynce rozdzielczej i oczywiście wymiana uszczelniaczy i zalanie oleju.
Czy kupiłeś używkę czy regenerowałeś swoją.
Używane są na allegro po 700, 800zl ale od diesli. Trzema sprawdzić numer na obudowie czy ten sam jest w dieslu na aukcji i u nas w benzynie.
W Łodzi na pewno są firmy które regenerują przekładnie. Możesz wydrukować schematy i podjechać zapytać o cenę regeneracji.
Myślę że wymiana kilku łożysk w przekładni nie powinna kosztować 3tys. W tej cenie to raczej regenerowane są również zębatki i wałki. Ja dopiero pojadę popytać o regeneracje we wrześniu.
Więc jakbyś coś wcześniej się dowiedział to napisz. Najwyraźniej mamy ten sam problem.
Dodano po 2 godzinach 2 minutach 49 sekundach:
Dzwoniłem do firmy regenerującej.
Około 1500zl z wyjęciem i montażem. Przy założeniu że do wymiany będą tylko łożyska w skrzynce rozdzielczej i oczywiście wymiana uszczelniaczy i zalanie oleju.
-
- Świeżak
- Imię: Aga
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2,4 benzyna
- LPG: TAK
- Kontakt:
Mam chyba podobny problem. Auto w benzynie 2,4 i gaz 2006 rok. Napęd na przód. Przy puszczaniu sprzęgła odnoszę wrażenie że coś w nim puka, przy przyspieszaniu hałasuje jak ciągnik a podjeżdżając pod górkę jakby tracił moc.
Auto zakupione niedawno, mechanik niby sprawdzał i wszystko w porządku zawieszenie,komputer też nic nie wykazało a tu taka niespodzianka. Gdy czytam o kosztach i że to może być przedni most zawieszenia - załamka .
Obawiam się że mechanicy też będą w czarnej...d..pie.
Auto zakupione niedawno, mechanik niby sprawdzał i wszystko w porządku zawieszenie,komputer też nic nie wykazało a tu taka niespodzianka. Gdy czytam o kosztach i że to może być przedni most zawieszenia - załamka .
Obawiam się że mechanicy też będą w czarnej...d..pie.
Ostatnio zmieniony 5 sie 2020, o 11:58 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki o interpunkcja.
Powód: Literówki o interpunkcja.
-
- Świeżak
- Imię: Se
- Silnik: 2.4 benzyna 136km
- LPG: Tak
- Kontakt:
Witam mam podobny problem,od 40 k/H wzwyż slychac głośne buczenie ,zaznaczę że zawieszenie wymienione tylko nie lozyska w piastach przod.
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.4 4x4
- LPG: tak
- Kontakt:
U mnie wyje od 70 do 80km/h. Prawdopodobnie gdzieś z tyłu. Przy dodawaniu gazu, jak puszczam gaz to wycie ustaje. Chciałbym żeby to było łożysko koła ale z tego co piszecie to chyba nie
Rozwiązał już ktoś ten problem?