Witam wszystkich,
Zakupiłem niedawno Captive (2007r, 2,0D, automat) i albo wczesniej tego problemu nie było, albo go nie zauważyłem, w każdym bądź razie auto dziwnie sie zachowuje gdy lewarek zmiany biegów jest w położeniu "D" i wcisnę hamulec(np.stoję na światłach) auto wpada w lekkie drgania odczuwalne tak na kierownicy jak i pod tyłkiem. Podobnie jest w położeniu lewarka "R", chociaż drgania jakby były mniejsze. W położeniu "P" i "N" tych drgań nie ma. W czasie jazdy oczywiśćie też wszystko jest OK. Jeździłem do tej pory Zafirą (też diesel w automacie) i czegoś takiego tam nie zaobserwowałem. Czy kotoś z szanownych forumowiczów jest w stanie zdiagnozować w czym może być problem. Dzięki z góry.
Drgania, skrzynia automatyczna 2,0D
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Daniel
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: Drgania, skrzynia automatyczna 2,0D
Sprzęgło czyli skrzynia chyba daje znać o sobie.
Położenie P i N odcina napęd. D i R to położenia, które służą do jazdy a skoro naciskasz hamulec to sprzęgło pracuje odcinając napęd i masz efekt drgań.
Położenie P i N odcina napęd. D i R to położenia, które służą do jazdy a skoro naciskasz hamulec to sprzęgło pracuje odcinając napęd i masz efekt drgań.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Proponuje sprawdzenie przynajmniej stanu oleju, bo chyba wymiennik pada w skrzyni. Niestety skrzynie Chevrolet nie nalezą do najlepszych i niezawodnych.
Warto więc poszukać mechanika specjalizującego się w amerykańskich skrzyniach automatycznych, bo wtedy z tą poradzi sobie bez problemu.
Warto więc poszukać mechanika specjalizującego się w amerykańskich skrzyniach automatycznych, bo wtedy z tą poradzi sobie bez problemu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Michał
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Nieprawda. Skrzynie 5b są przy regularnej zmianie oleju nie do zabicia. Złą sławą owiane są skrzynie 6b z wersji FLetac pisze:Proponuje sprawdzenie przynajmniej stanu oleju, bo chyba wymiennik pada w skrzyni. Niestety skrzynie Chevrolet nie nalezą do najlepszych i niezawodnych.