Automat-sprawdzenie poziomu oleju oraz na co zwrócic uwagę..

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
dalu
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: daniel
Samochód: captiva
Silnik:
Kontakt:

Automat-sprawdzenie poziomu oleju oraz na co zwrócic uwagę..

Post autor: dalu » 9 lis 2016, o 14:21

Cześć,

chciałem się na początek przywitać oraz w związku z planowanym zakupem captivy zapytać o możliwość sprawdzenia oleju automatycznej skrzyni biegów w tym modelu. Z tego co zdążyłem się zorientować to przy silniku jest specjalny bagnet za pomocą którego możemy to sprawdzić. Czy mogły ktoś mi pomóc w taki sposób aby zaznaczyć (jakaś fota poglądowa) albo dokładnie wytłumaczyć gdzie konkretnie szukać tego ustrojstwa, ponoć trzeba najpierw poluzować śrubę, dopiero wówczas będzie dostęp. Generalnie chce sprawdzić poziom tego oleju, ale czy z Waszego doświadczenia można po kolorze stwierdzić czy kiedykolwiek był wymieniany? tzn. czy olej w automatach także w miarę upływu czasu zmienia mocno swój kolor? A może macie jakieś rady na co szczególnie zwrócić uwagę sprawdzając samochód? to jest model 4x4, automat, 2.0D, 2007r., 210tys km przebiegu, Będę miał do dyspozycji samochód przez 2 dni, więc wszelkie rady bardzo mile widziane, a i na pewno przydadzą się innym potencjalnym kupującym. z góry dzieki.

Adi1550
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: Adi
Samochód: captiva
Silnik:
Kontakt:

Re: Automat-sprawdzenie poziomu oleju oraz na co zwrócic uwa

Post autor: Adi1550 » 14 lis 2016, o 09:56

Wogóle sprawdz czy ma i czy działa tylny napęd ja jezdziłem kilka lat i mi do glowy nie przyszło że nie działa była po prostu wtyczka odłączona. Samochód w terenie się super sprawdzał nawet bez tylnego napędu i mi nawet się nie śniło że jezdzi na 1 osi
2 Sprawdz DPF bo przy tym przebiegu będzie kaput !
3 Dwumasa także po 200 tyś kaput
Mi zaczyna się odzywać po 110 tyś i na drugi rok planuje wymiane
4 przekładnia kierownicza stuki
To takie podstawowe i najdroższe bule No pomijając skrzynie bo to automat

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”