Klapki w kolektorze ssacym Captiva 2.2D 184
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: Klapki w kolektorze ssacym Captiva 2.2D 184
A ja jeszcze nic nie robiłem z moimi klapami...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- Mitko
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
Mam wymontowany kolektor i przymierzam się do czyszczenia. Chciałbym wyciągnąć oś z klapkami ale mam wątpliwości jak to zrobić. Na Youtubie jest filmik i tam widać, że gość obcęgami coś kombinował przy takim jakby korku ośki a potem obcęgami wyciągał za oś i element przy cięgnie gruszki. Ktoś robił to samodzielnie ? Dodam, że tragedii nie ma (przebieg 137 kkm) więc po czyszczeniu można będzie spokojnie następną setkę zrobić.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 7
- Imię: Jarosław
- Samochód: Epica , Malibu LTZ
- Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
- Kontakt:
Ja mam 239kkm i jeszcze tam nie było zaglądane. Chciałem ale zaprzyjazniony mechanik powiedział że nie ma tam czego szukać jeżeli normalnie silnik działa.
- Mitko
- Bywalec
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
Jak działa to poniekąd ma częściowo rację. Patrząc na Twój przebieg domniemywam, że auto robi długie trasy więc tyle syfu nie powstaje co na krótkich trasach i po mieście. Jednak 239 kkm jakby nie mierzyć to trochę jest. U mnie tragedi nie było ale pół jedno kilogramowej torby po cukrze nazbierało się. Najwięcej było na odcinku kanału od przepustnicy do poziomej części kolektora. Klapki były całe zalepione ale chodziły i być może nawet trochę się już nie domykały. Są one plastikowe, z jednej strony dobrze z drugiej nie, bo jak się urwie jest nadzieja, że nie zrujnuje silnika jak metalowa. Dadam, że robota w warunkach garażowych iest upierdliwa i wykańczająca. Gdybym miał zaufanie do mechaników to bym się tego nie podejmował, po prostu masakra ale nic nie zniszczyłem, nawet jednej trytytki. Trwało to kilka dni i rzutem na taśmę skończyłem dzisiaj o 4 rano ! Jak odsapnę, spróbuję zamieścić jakieś fotki.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 7
- Imię: Jarosław
- Samochód: Epica , Malibu LTZ
- Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
- Kontakt:
Jesteś z Wrocławia jak Ja, więc jak będziesz w potrzebie to polecę warsztat którego znam od ok 20 lat i z czystym sumieniem mogę polecić. Nie są wymieniaczami , nie szukają problemu po omacku. Ja robię tylko trasy więc na pewno to ma znaczenie w nagromadzeniu sadzy. Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2 184Hp LNQ
- Inny samochód: Subaru Forester Sg 2.5 XT
- Kontakt:
Panowie mam pytanie. Odnośnie klap wirowych w Captiva 2.2 czy samo wyprogramowanie zrobi robotę bez fizycznego ich usunięcia? Czy jest ryzyko że mogą się urwać? One są metalowe czy z tworzywa jakiegoś?