Wywala płyn korkiem ze zbiorniczka
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Wywala płyn korkiem ze zbiorniczka
Kolego szybciutko to zlej, szkoda węży i termostatu
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- DjSi
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Szymon
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2 184km diesel 2013 4x4
- Kontakt:
Witam ponownie...
Posłuchałem rady i zlałem prawie cały płyn z obiegu chłodzenia (całego nigdy nie da rady zlać) , wlałem płukankę i uzupełniłem wodą demineralizowaną, następnie zlałem tę płukankę i potem wypłukałem tę płukankę 3 razy wodą demineralizowaną do uzyskania czystej barwy tych zlewek i zalałem układ czystym nowym płynem.
Niestety nie pomogło...
Nadal zapowietrza się chłodnica i ten zgromadzony gaz wypycha płyn do zbiorniczka wyrównawczego.
Mam zrobione odpowietrzenie chłodnicy w taki sposób, że poprowadziłem gumowy wąż od odpowietrznika chłodnicy bezpośrednio do zbiorniczka płynu chłodzącego, wtedy jeszcze da się jechać lecz ciśnienie i tak jest za wysokie w układzie, a płyn się grzeje, test na obecność CO2 wciąż wychodzi negatywnie... Ma ktoś jakiś pomysł którędy może się dostawać powietrze w układ chłodzenia? Nawet miałem odłączone i zaślepione chłodzenie turbiny i też tak robiło.
Są jakieś inne pomysły niż "głowica"?
Posłuchałem rady i zlałem prawie cały płyn z obiegu chłodzenia (całego nigdy nie da rady zlać) , wlałem płukankę i uzupełniłem wodą demineralizowaną, następnie zlałem tę płukankę i potem wypłukałem tę płukankę 3 razy wodą demineralizowaną do uzyskania czystej barwy tych zlewek i zalałem układ czystym nowym płynem.
Niestety nie pomogło...
Nadal zapowietrza się chłodnica i ten zgromadzony gaz wypycha płyn do zbiorniczka wyrównawczego.
Mam zrobione odpowietrzenie chłodnicy w taki sposób, że poprowadziłem gumowy wąż od odpowietrznika chłodnicy bezpośrednio do zbiorniczka płynu chłodzącego, wtedy jeszcze da się jechać lecz ciśnienie i tak jest za wysokie w układzie, a płyn się grzeje, test na obecność CO2 wciąż wychodzi negatywnie... Ma ktoś jakiś pomysł którędy może się dostawać powietrze w układ chłodzenia? Nawet miałem odłączone i zaślepione chłodzenie turbiny i też tak robiło.
Są jakieś inne pomysły niż "głowica"?
Chevrolet Captiva 2013 2.2 184 4x4
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
A sprawdzałeś kamera sprawdzać temperaturę chłodnicy i węży?
Może coś jest przytkane.
Może coś jest przytkane.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- DjSi
- Świeżak
- Kontakt:
Nie sprawdzałem jeszcze kamerą termowizyjną chłodnicy, gdyby było cos nie drożne to by powodowało taki efekt, że się zbiera powietrze w układzie chłodzenia i to pod ciśnieniem?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Dziwne jakby pomogło.
"test na obecność CO2 wciąż wychodzi negatywnie... " co to znaczy negatywnie? są spaliny w płynie czy ich nie ma?
Jak są spaliny w płynie to tu poczytaj viewtopic.php?f=75&t=13175&p=205679&hil ... as#p205679
"test na obecność CO2 wciąż wychodzi negatywnie... " co to znaczy negatywnie? są spaliny w płynie czy ich nie ma?
Jak są spaliny w płynie to tu poczytaj viewtopic.php?f=75&t=13175&p=205679&hil ... as#p205679
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

- DjSi
- Świeżak
- Kontakt:
Negatywnie, czyli odczynnik nie zmienia barwy na zieloną czy żółtą... Więc nie ma CO2 w układzie, odczynnik pozostaje niebieski, a przez to, że jest ciśnienie w układzie to przedmuchując powietrze przez tę rurkę fermentacyjną odczynnik blaknie na jasno niebieski, tak jak by ta para rozcieńczała go.
-
- Bywalec
- Reputacja: 7
- Imię: Przemek
- Silnik:
- Kontakt:
Może źle złożona chłodniczka? Uszczelka się podwineła?