Mam problem z wodą w aucie (Captiva C100 - 3.2l).
Po ostatnich opadach u kierowcy pod nogami zebrało się jakieś 2l wody. Rozebrałem podłogę (wykładzinę podwinąłem na fotel kierowcy) i wyjąłem taki harmonijkowy filc bezpośrednio pod nogami kierowcy i wyciąłem filc z gąbką, który idzie pod pedałami.
Przetarłem co się dało i rozłożyłem sobie bibułę.
Zamontowałem kamerkę i obficie polałem auto z zewnątrz wężem ogrodowym.
I nic nie ciekło w trakcie lania.
Ale jakieś 15 minut później na bibule pojawił się ślad idącej wody - wygląda jakby szła spod pedału gazu, ale możliwe że idzie gdzieś z grodzi pomiędzy pasażerem i kierowcą.
Dodatkowo w aucie jest problem przy deszczach, że zaraz po odpaleniu silnika, gdy nawiew rusza na szyby, to całe zachodzą mgłą. Dopiero po chwili mgłę udaje się rozgonić.
Gdzie może być to coś, co przecieka i wrzuca mi wodę do środka? Może to coś z grodzią i odprowadzaniem wody z niej? Może gdzieś włazi w system wentylacji?
Gdzie szukać, co sprawdzić?
Dodano po 48 minutach 22 sekundach:
Ok, sprawdziłem gdzie cieknie - woda wchodzi gdzieś ze środka tego co jest między kierowcą a pasażerem. Ni cholery nie wiem gdzie dokładnie (macanie gąbki pod wykładziną tam w środku wskazuje, że jest mokra prawie do samej góry (tyle ile łapy dałem radę tam wsadzić).
Wyjęcie radia - nie widać wilgoci ani wody nigdzie.
Zaglądanie przez osłonę wokół drążka zmiany biegów - nie widać nigdzie wilgoci.
Pytanie, jak powinien wyglądać odpływ wody z grodzi pomiędzy silnikiem a kabiną (po odkręceniu wycieraczek i zdjęciu tych dwóch plastików osłaniających).
Bo z tego co kojarzę (grzebałem tam rok temu), to na środku jest jakiś taki plastikowy element, który odprowadza wodę w cholerę prosto do komory silnika (żadnych tam wężyków pod auto itp - po prostu bezczelnie leje w dół po elementach). Może tam czegoś brakuje?
A może tam trzeba jakiś patent zastosować?
Jutro za dnia spróbuję się do tego dobrać i sprawdzić, ale może jest coś, czego mam tam szukać.
C100 - wilgoć w środku pod nogami kierowcy
- 76magg
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Szymon
- Samochód: Captiva 3.2
- Silnik: 3.2 Benz + Gaz
- LPG: TAK
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 306
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Scenic 2 1.6, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: C100 - wilgoć w środku pod nogami kierowcy
A odpływ klimatyzacji sprawdzałeś?
Zrobił się taki okres że wiele osób zaczyna zauważać problemy z wilgocią w samochodzie a właśnie odpływ klimatyzacji dość często jest tego powodem.
Zrobił się taki okres że wiele osób zaczyna zauważać problemy z wilgocią w samochodzie a właśnie odpływ klimatyzacji dość często jest tego powodem.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 67
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- 76magg
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Szymon
- Samochód: Captiva 3.2
- Silnik: 3.2 Benz + Gaz
- LPG: TAK
- Kontakt:
Zerknę na to odprowadzenie, ale nie obstawiam tego - bo woda pojawiła mi się wczoraj po oblaniu auta ze szlaucha.
Pojawiła się na środku idąc od miejsca gdzie jest ten cały system sterowania nawiewami.
Idzie na stronę kierowcy, bo auto stoi lekko niżej od strony kierowcy.
Pojawiła się na środku idąc od miejsca gdzie jest ten cały system sterowania nawiewami.
Idzie na stronę kierowcy, bo auto stoi lekko niżej od strony kierowcy.