Napęd 4x4 szarpanie tyłem, Captiva 2.0 diesel

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Kocik
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Bogusław
Samochód: Chevrolet Captiva
Silnik: 2.0 diesel 110 kw
Kontakt:

Napęd 4x4 szarpanie tyłem, Captiva 2.0 diesel

Post autor: Kocik » 24 paź 2023, o 08:20

Witam napiszę krótko a przynajmniej tak mi się wydaje.

Podczas dołączania się tylnych kół w napędzie 4x4 szarpie jakby tylną osiom. Bardzo mocno czuć to przy dołączaniu się dodatkowego napędu.

Co zauważyłem:
- robi się tak przy dodawaniu gazu pedałem, a przy tempomacie nawet jak go kulami od 60-120 to ani razu nie szarpnie;
- najczęściej to robi pod górkę ale nie tylko, najczęściej np na parkingach piętrowych jak się jedzie po pętli;
- początkowo robiło to tylko właśnie na skręconych kołach obecnie nawet na wyprostowanych;
- są dni że nie szarpnie ani razu a innym razem kilka razy na odcinku 20km;
- poziom powietrza w oponach ma duże znaczenie na to, ostatnio dostrzegłem, że z tylnego kółka prawego uchodzi mi nieco powietrze i paradoksalnie jak jest go mniej to nie szarpie tak często, a jak mam równo w obu to się nasila;

co mówi mechanik poza tym że nie do końca wiem co to jest :H ponoć krzyżaki chodzą płynnie, ale za to na celowniku mamy przegub wału tylnego, bo sztywno wraca do pkt wyjścia.

Przegub wału tylnego by mi pasował gdyby to szarpało tylko na skręcie ale na prostce... I tak go wymienię

Jakieś pomysły co to może być??? Dziękuję za każdą odp.

Kocik
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Bogusław
Samochód: Chevrolet Captiva
Silnik: 2.0 diesel 110 kw
Kontakt:

Re: Napęd 4x4 szarpanie tyłem, Captiva 2.0 diesel

Post autor: Kocik » 24 paź 2023, o 19:20

Zapomniałem napisać że to automat ktoś coś jakieś pomysły?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”