Wskaźnik paliwa pb

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
danielosy
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: Daniel
Samochód: Captivia 2.4 LPG
Silnik: Silnik 2.4 LPG, 123kW. 7osob
LPG: Tak STAG -4 Next Plus
Inny samochód: Chevrolet Aveo 1.4 plus Benzyna rok 2005
Kontakt:

Wskaźnik paliwa pb

Post autor: danielosy » 24 lip 2023, o 18:02

Koledzy mam problem pomożecie? jest to cos poważnego czy narazie się nie przejmować? Jestem na urlopie nad morzem.W podróżny w nocy spadła mi wskazowka ze stanu paliwa ponizej czerwonej kreski, miałem zalane 1/4 baku benzyny i nagle takie coś, jeżdżę na lpg więc nie przejołem się zbytnio tylko co to mogło się nagle stać i co mogę zrobić jestem poza domem. Dodam jak to się stało przełączone bylo na lpg i obserwując nawet nie zwróciłem uwagi kiedy nagle wskazowka spadła zatankowalem 30litrow, a wskazówka nic nawet nie drgnela, a komputer pokazujacy ile moge zrobic km pokazuje kreski co to moglo się stać?? Mógł się popsuć pływak? Gdzie szukać i dostać do butli mogę z tym tak jeździć?? Pomóżcie proszę martwię się :((

kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Re: Wskaźnik paliwa pb

Post autor: kjas9 » 24 lip 2023, o 21:52

Jeżeli możesz jeżdzić to się nie przejmuj ,bo nie masz sygnalu z plywaka ,tutaj lubią korodować złączki .
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

danielosy
Aktywny
Kontakt:

Post autor: danielosy » 24 lip 2023, o 23:25

Więc spokojnie mogę wrócić z wakacji i dopiero sprawdzić u siebie co jest grane tak? A orjetujesz się jak dostać się do pływaka mam wersję 7 osobowa. W skodzie było łatwo bo pod kanapa był właz i super dojście a tu wiesz może??

lukaslacetti
Profesjonalista
Reputacja: 23
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti » 25 lip 2023, o 09:57

Z tego co sie orientuje w Cruze było podobnie, na LPG system głupiał przeliczajac spalanie i zasieg ze dawno powinno sie skonczyc paliwo i system odcinał sygnał wskazówce

Po przejechaniu dystansu jakiegos na pb wskazówka wracała lub nawet po ponownym uruchomieniu

Moge sie mylić, poprostu tak pamietam a cruze z tego co pamietam był swiezy 40 000km przebieg wiec to raczej nie utlenione/skorodowane zlącze

kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 25 lip 2023, o 19:47

W Cruze system podaje spalanie na bieżaco nie ważne na czym jeżdzisz, ale dystans do przebycia pokazuje z aktualnej ilości paliwa z baku .Nie resetuje się.Nie wiem czym jeżdzisz bo w stopce jest Aveo, a 7 osobowy to Captiva.Co do baku to powinien być gdzieś pod tylną kanapą ale czy się dostaniesz do środka to wątpię bo w Cruze dekiel jest zaklejony i trrzeba go rozkleić.Ja bym najpierw sprawdził wszyskie wtyczki idące do baku ,może któraś się rozłączyla .
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

danielosy
Aktywny
Kontakt:

Post autor: danielosy » 26 lip 2023, o 15:03

Koledzy wskaźnik paliwa działał cały czas prawidłowo dzwoniłem zapytac poprzeniego właściciela on zatankować w marcu pełny bak i starczyl on do teraz. Caly czas spadało paliwo powoli aż do 1/4 baku , nawet stwierdziłem ze nie dotankowuje bo powinno starczyc i nawet nie wiem kiedy na autostradzie spadla wskazowka do zera. Dojechałem na wczasy jezdze tu od niedzieli nic sie nie zmienilo auto odpala jezszi ale wskazówka ponizej czerwonych kresek. Czytałem na forum ze bak znajduje się pod siedzeniami ale bez specialnych kluczy nawet nie mam co rozbierac, dlatego pisze na forum zapytanie czy to prawda bo rozne głupoty piszą na Internecie. Koledzy piszecie o wtyczkach skorodowanych a o które chodzi? Wstyczki są przy baku czy trzeba wyciągnąć z baku plywak i tam gdzieś sa te wtyczki? Moge poprosić o wiecej info?? Ciekawi mnie ino jak dostać się do baku pod siedzeneim czy gdzie szukac :(

Dodano po 15 minutach 36 sekundach:
Kolego zmieniłem auto, tzn dodałem nowe bo captivie mam nową i nawet się nie kapłem że pisze jako aveo przepraszam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”