Witam. Mam problem z zapalającą się kontrolką check engine. Na początku myślałem że to kwestia słabej jakości gazu bo problem występował tylko w trasie kiedy tankowałem na różnych stacjach. Po powrocie do domu i tankowaniu na BP problem szybko znikał. Ostatnio jednak ta zależność już nie ma miejsca.
Kilka dni świeci, następnie gaśnie i tak w kółko. Po podpięciu do komputera mam dwa błędy:
P0430 - Sprawność katalizatora za mała (bank 2)
P0101 - Parametry/zakres obwodu "A" czujnika masy lub objętości powietrza.
W samej jeździe nie odczuwam żadnych dziwnych skutków z tego tytułu, ale chciałbym rozwiązać ten problem.
Mam za to objawy falujących obrotów po odpaleniu auta na zimnym i nie odpalania wszystkich cylindrów przez pierwsze kilka sekund, jak chwilę odczekam to pracują wszystkie cylindry. Na ciepłym też czasem obroty falują (tutaj totalnie nie ma reguły, czasem pracują wzorowo a czasem jak stoję na światłach to falują) ale z tym żyję od dawna i nikt nie był wstanie mi tego wyeliminować - to jest problem który występował od początku jak nabyłem auto (dodam że zmieniałem silnik w międzyczasie i na nowym jest to samo).
Sam P0101 to błąd przepływomierza, tutaj na forum wyczytałem że może pomóc wymiana wtyczki bądź sprawdzenie ich przewodów - ostatnio jak auto było u elektryka to twierdził że wszystko sprawdził i jest ok. Nie wiem czy po prostu nie spróbować wymienić samego przepływomierza ale tutaj mam problem z doborem właściwego bo wybór duży i spory zakres cenowy.
Jak ktoś miał podobne problemy to proszę o wsparcie w temacie.
Dodam że Epica moja ma 310 000 przebiegu, olej zmieniany regularnie co 10 000 km, tak samo jak serwis instalacji gazowej itp.
Check engine - dwa błędy: P0430, P0101
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Wojtek
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5, 24V, 156KM
- LPG: BRC
- Kontakt:
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 90
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: Check engine - dwa błędy: P0430, P0101
P0430 - sprawność katalizatora, przebieg 310 000 km
Łącząc kropki wychodzi, że czas wymienić katalizator ta część nie jest wieczna.
Sprawdź wykresy sondy lambda, żeby ją wykluczyć.
Łącząc kropki wychodzi, że czas wymienić katalizator ta część nie jest wieczna.
Sprawdź wykresy sondy lambda, żeby ją wykluczyć.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Sprawdź szczelność ukladu wydechowego
(Łącznik elastyczny)
(Łącznik elastyczny)
- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Szczelność układu, kontrola katalizatorów (są dwa) od strony silnika, można wejść kamerką po wykręceniu sond lambda, szczelność dolotu.
Błąd na banku 2 to katalizator od strony kierowcy.
Błąd na banku 2 to katalizator od strony kierowcy.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Wojtek
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5, 24V, 156KM
- LPG: BRC
- Kontakt:
Trochę ostatnio podziałałem z autem także podzielę się wnioskami. Wymieniłem przy okazji serwisu olejowego przepływomierz powietrza (kupiony z aliexpress za 125 zł), wszystkie świece, jedną cewkę zapłonową (najtańsza z allegro za 50 zł) i póki co wszystkie problemy zniknęły. Silnik pracuje równo od samego uruchomienia i żadne błędy się nie wyświetlają także oby tak dalej. Dzięki za wszelkie wskazówki.