Cześć,
Mam nierówną pracę silnika. Walczę z tym od miesiąca. 2msc temu były wymieniane świece zapłonowe.
teraz jak miałem check engine właśnie miesiąc temu wyszedł w obd informacja o błędzie w pierwszym cylindrze. Pracownik warsztatu żeby nie grzebać za dużo przełożył cewkę z pierwszego cylindra do 5tego i czekamy aż znowu zaświeci się błąd - jakby wyszedł 5ty to wina cewki jak pierwszego to problem cylindra. Niestety jednak po dwóch tygodniach od tego zabiegu zamiast zaświecić się błąd - wczoraj zaczął mrugać check engine i falowało obrotami aż zgasł. W połowie drogi z pracy do firmy wszystko jednak wróciło do normy. check się zgasił i samochód zaczął jechać normalnie. Dziś jednak czułem pewien opór czyli tak jakby cylinder zrobił sobie wolne i pięć za niego robi.
Chcę we własnym zakresie wymienić cewkę, która miesiąc temu się wyświetliła i dodatkowo spróbować wymienić kable zapłonowe bo moim zdaniem objawy wskazują na problemy w tej materii bo jakby cylider był uszkodzony to by samochód non stop trzęsło i byłby niespokojny.
teraz meritum. Cewkę znaleźć to nie problem.
Pytanie ile powinno być tych kabli.
bo niby pasujące z intercars to takie:
https://intercars.pl/produkty/251089-pr ... ea-l30007d
mi się wydawało że powinno być ich tyle ile cylindrów a tu na zdjęciu i w wyszukiwaniu kodu części kabli jest cztery. Ja czegoś nie rozumiem?
jakie kable zapłonowe do epici
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Mateusz
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.0 144km
- LPG: STAG
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Imię: Marcin
- Samochód: EPICA
- Silnik: x25d1
- LPG: stag
- Kontakt:
Re: jakie kable zapłonowe do epici
widzę że nie zaglądałeś w ogóle co tam masz
rozumiem że masz rzędową 6
to oszczędzę ci wydatków i powiem że nie masz kabli w ogóle
rozumiem że masz rzędową 6
to oszczędzę ci wydatków i powiem że nie masz kabli w ogóle
- Arbi
- Wymiatacz
- Reputacja: 33
- Imię: Albert
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
A jaki błąd masz teraz? Jeśli nie świeci check to błąd i tak będzie w komputerze. U mnie jak cewka padła to szarpał przy przyspieszaniu. Kabli oczywiście nie masz w swoim aucie. Jakie świece zastosowałeś?
-
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Silnik: 2.0 144km
- LPG: STAG
- Kontakt:
Tak jest nie zajrzałem pod obudowę taki ze mnie AS i zawierzyłem interauto, że kable zapłonowe są do tego samochodu x).
Już w zeszłym tygodniu kupiłem cewke i wymieniłem - auto od razu lepiej jedzie. Niestety wcześniej miałem octavie i nie wyobrażałem sobie braku kabli zapłonowych. taki ze mnie vaginiarz. Człowiek się uczy. W każdym razie udało się. Temat można zamknąć dla potomnych jaki ze mnie ciemniak.
Już w zeszłym tygodniu kupiłem cewke i wymieniłem - auto od razu lepiej jedzie. Niestety wcześniej miałem octavie i nie wyobrażałem sobie braku kabli zapłonowych. taki ze mnie vaginiarz. Człowiek się uczy. W każdym razie udało się. Temat można zamknąć dla potomnych jaki ze mnie ciemniak.