Odkryłem nową opcję trybu AUTO na panelu klimatyzacji

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Reputacja: 13
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Odkryłem nową opcję trybu AUTO na panelu klimatyzacji

Post autor: Kraviec » 4 kwie 2017, o 23:37

Wstyd się przyznać, bo może większość z Was już o tym wie, ja zorientowałem się dopiero wczoraj :lol:

Cały czas byłem przekonany, że w trybie auto nie da się zmienić kierunku nawiewu i bardzo denerwowało mnie jak w upał dostawałem zimnym powietrzem z kratek wiejących na twarz, a w zimę ciepłym i z tego powodu nie używałem trybu AUTO.
Okazuje się jednak, że po włączeniu trybu AUTO i przełączeniu kierunku nawiewu przyciskiem MODE na dowolne ustawienie, gaśnie na wyświetlaczu napis AUTO ale system nadal pracuje w tym trybie, aż do momentu gdy przekręcimy ręcznie pokrętło od siły nadmuchu. Dopóki nie ruszymy pokrętła siły nadmuchu to podczas przestawiania pokrętłem temperatury na cieplej/zimniej samoistnie zmienia się siła nadmuchu i wszystko działa normalnie w trybie AUTO (oczywiście napisu AUTO nadal nie ma na wyświetlaczu). Można również wtedy manualnie wyłączać i włączać przycisk AC, a system nadal pracuje w AUTO. Wszystko dezaktywuje się po ruszeniu pokrętła od siły nadmuchu.
Już kiedyś kilka razy zauważyłem, że mimo braku napisu AUTO na wyświetlaczu nagle sama zmienia mi się siła nadmuchu ale potraktowałem to jako błąd sterownika, a to jednak działanie celowe.

Awatar użytkownika
Fachman
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Re: Odkryłem nową opcję trybu AUTO na panelu klimatyzacji

Post autor: Avatar » 5 kwie 2017, o 07:43

Zgadza sie tak to działa, tryb AUTO praktycznie zawsze daje nadmuch na twarz więc w bardzo upalne dni też to przestawiam na nadmuch wszędzie.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Pykac
Bywalec
Reputacja: 0
Imię: Paweł
Samochód: Epica/Captiva/Reno
Silnik:
Kontakt:

Re: Odkryłem nową opcję trybu AUTO na panelu klimatyzacji

Post autor: Pykac » 6 kwie 2017, o 17:58

O :P Dobrze wiedzieć :D
U mnie z kolei tryb auto nagina w większości po szybie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Elektryka / Elektronika”