Nie można ruszyć skrzyni z pozycji P

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
michal2209
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Epica
Silnik:
Kontakt:

Nie można ruszyć skrzyni z pozycji P

Post autor: michal2209 » 14 gru 2016, o 09:54

U mnie był to problem z czujnikiem stop, nie można było ruszyć skrzyni biegów z pozycji P, pomimo wciśniętego hamulca.
Postanowiłem napisać ten wątek ponieważ najlepszą poradą jaką udało mi się znaleźć w internecie to zablokowanie przycisku na skrzyni biegów poprzez przyklejenie go.
Problem można zdiagnozować bo widać go na światłach stop po naciśnięciu hamulca, jednak przy zaśniedziałych końcówkach nie jest to takie proste bo czasami stop się świeci a czasami nie i jak udało mi się namówić kogoś do pomocy to wszystko działało jak na złość :).
Czujnik znajduje się nad pedałem hamulca, aby go wyjąć należy obrócić go o 90 stopni, wtedy będzie można go wysunąć i odpiąć wtyczkę.(ja swój połamałem próbując wyjąć wtyczkę 8-)).
M moim czujniku, po rozebraniu go, na stykach zobaczyłem czarne błoto, wyczyszczenie pomogło i problem ustąpił.
Połamany plastik uzupełniłem klejem termicznym, zobaczymy co się będzie działo latem. :D

michal2209
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Epica
Silnik:
Kontakt:

Re: Nie można ruszyć skrzyni z pozycji P

Post autor: michal2209 » 4 sty 2017, o 09:57

Załączam fotki wspomnianego czujnika.
Ps. widać połamaną krawędź.
Załączniki