Pedał sprzęgła

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Bart190989
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Bart
Samochód: trax
Silnik: 1.7 D 130 KM
Kontakt:

Pedał sprzęgła

Post autor: Bart190989 » 6 kwie 2023, o 10:36

Witam serdecznie.

Trax 1.7 D 2015r
Pojazd prawidłowo odpala na zimnym silniku, po przejechaniu około 10 kilometrów i zgaszeniu silnika - ponownie zapala po czym sekundę później gaśnie (przy odpalaniu słychać odgłosy jakby silnik chciał się wyrwać z ramy). Po odczekaniu około 15 minut odpala normalnie. Przeszukując internet znalazłem jedną osobę która miała taki sam problem (pomimo wymiany koła dwumasy i akumulatora).

Slyszalem ze mozna podciagnac sprzeglo biorac pedal sprzegla od dolu i ciagnac go noga do siebie. Pedal przeskoczyl o zabek go gory i wystaje 5 cm co sprawia ze przy zmianie biegow kolanem mozna sobie wybic zeby a tak na powaznie jest to dosc niewygodne i chciabym wrocic wrocic pedal do poprzedniej pozycji

Czy zna ktoś odpowiedz ?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Pedał sprzęgła

Post autor: etac » 6 kwie 2023, o 17:14

Sprawdź stan akumulatora, bo spotkałem się z takim objawami, jak był słaby aku.

Co do pedału sprzęgła zobacz co się tam dzieje, bo tam raczej nie ma takiej opcji żeby coś przeskoczyło, a jedynie że sprężyna coś blokuje czy czujnik położenia pedału.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Petek
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Krzysztof
Samochód: Trax
Silnik: 1.7 D 131km
Kontakt:

Re: Pedał sprzęgła

Post autor: Petek » 17 lis 2023, o 14:06

Ja też tak miałem wymień ten akumulator. Ciepło silnika dobija słaby już Aku AGM i tak to się objawia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Trax Mechanika”