Gniazdo elektryczne

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
Przemo87
Aktywny
Posty: 66
Rejestracja: 14 paź 2016, o 16:46
Imię: Przemek
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: tychy
Kontakt:

Gniazdo elektryczne

Post autor: Przemo87 » 2 sie 2020, o 21:59

Witam!
Mam takie pytanie, chodzi mi o gniazdo elektryczne które znajduje się pod popielniczką, to z zaślepką, czy ktoś tego używa? czy tam jest potrzebna jakaś przejściówka? mam podłączone usb pod gniazdko znajdujące się w popielniczce natomiast do tego niżej nie pasuje...zastanawiam się jak tam mogę się podłączyć bo byłoby to dla mnie wygodniejsze bo nie musiałbym mieć ciągle otwartej popielniczki albo używać rozgałęziacza.
pozdro

Awatar użytkownika
Arbi
Specjalista
Posty: 423
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Arbi » 5 sie 2020, o 17:20

Zrób zdjęcie tego gniazda, bo u mnie normalnie wchodzi tam ładowarka pod zapalniczkę samochodową.

Bielu
Świeżak
Posty: 28
Rejestracja: 19 paź 2019, o 00:31
Imię: Paweł
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 24v 143KM 105kW
LPG: TAK, Tomasetto
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Bielu » 5 sie 2020, o 19:41

U mnie normalnie

Przemo87
Aktywny
Posty: 66
Rejestracja: 14 paź 2016, o 16:46
Imię: Przemek
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: tychy
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Przemo87 » 15 sie 2020, o 20:34

gniazdo.jpg
gniazdo.jpg (13.75 KiB) Przejrzano 1091 razy
u mnie wtyczka do gniazdka zapalniczki do tego nie pasuje, u was jest inaczej?

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bubu1769 » 15 sie 2020, o 20:54

Wygląda jakby coś w środku utknęło.

Przemo87
Aktywny
Posty: 66
Rejestracja: 14 paź 2016, o 16:46
Imię: Przemek
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: tychy
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Przemo87 » 15 sie 2020, o 21:19

Może ktoś wrzuci zdjęcie jak to gniazdko powinno wyglądać..

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 18963
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: etac » 15 sie 2020, o 21:26

bubu1769 pisze:
15 sie 2020, o 20:54
Wygląda jakby coś w środku utknęło.
dokładnie tam jest jakaś stara oprawka. Zdjąć klemę minusową i spróbować to wyjąć.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Paweł KR
Świeżak
Posty: 24
Rejestracja: 30 sty 2020, o 19:48
Imię: Pawel
Samochód: Nubira Kombi
Silnik: 1.8, 121KM,benz.
LPG: TAK
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Paweł KR » 15 sie 2020, o 21:35

Albo być może ktoś zamontował inne gniazdo i potrzebujesz teraz czegoś takiego:
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bubu1769 » 15 sie 2020, o 21:38

To jest raczej adapter ze starego typu na nowy.

Przemo87
Aktywny
Posty: 66
Rejestracja: 14 paź 2016, o 16:46
Imię: Przemek
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: tychy
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Przemo87 » 15 sie 2020, o 22:32

Ale że adapter utknął w środku czy co? bo już się pogubiłem xd czyli mówicie że z moim gniazdkiem jest coś nie tak? no to będę to musiał w najbliższym czasie rozkminić.

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bubu1769 » 16 sie 2020, o 03:52

Wygląda że po prostu coś tam w środku jest, możliwe że kawałek wtyczki od zasilacza.
Nie wiem czy tam jest zasilanie po stacyjce czy na stałe ale jesli tą druga opcja to tak jak pisze etac trzeba odłączyć akumulator bądź znaleźć bezpiecznik od tego gniazdka i spróbować wydłubać to coś ze środka.

Przemo87
Aktywny
Posty: 66
Rejestracja: 14 paź 2016, o 16:46
Imię: Przemek
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: tychy
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: Przemo87 » 23 sie 2020, o 13:59

No i po problemie:) okazało się że jakiś plastikowy element utkwił w głębi gniazdka, po usunięciu go wtyczka usb wchodzi bez problemu i gniazdko działa, obyło się bez kosztów,dzięki jeszcze raz.

bmarcin82
Aktywny
Posty: 57
Rejestracja: 1 lut 2016, o 23:13
Imię: Marcin
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 R6
LPG: mhm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bmarcin82 » 10 wrz 2020, o 16:58

Polecam zamontować coś takiego ..bardzo wygodny temat jak ktoś nie jara szlugoof ;)
Z z drugiej strony jest zapalara w innym miejscu (schowek nad wnęką). Fakt że trzeba rozmontować i podłączyć sie pod zapalniczkę.
https://allegro.pl/oferta/usb-5v-3-1a-g ... gJSvvD_BwE

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bubu1769 » 10 wrz 2020, o 18:08

Ciekawe czy ma to w sobie odpowiedni układ żeby urządzenia wiedziały że mogą pociągnąć to 2,1A.

bmarcin82
Aktywny
Posty: 57
Rejestracja: 1 lut 2016, o 23:13
Imię: Marcin
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 R6
LPG: mhm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bmarcin82 » 11 wrz 2020, o 11:27

Z tego co mi wiadomo to jest regulator napięcia.

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bubu1769 » 11 wrz 2020, o 12:10

Tu nie chodzi bo regulator napięcia tylko o komunikację między ładowarka a urządzeniem, w większości przypadków bez takiej komunikacji możesz mieć możliwość dostarczenia nawet i 10A a urządzenie i tak pobierze max 1,5A.
Oczywiście jeśli będziesz mieć jeszcze dobry przewód który będzie w stanie zapewnić przesył takiej mocy.

bmarcin82
Aktywny
Posty: 57
Rejestracja: 1 lut 2016, o 23:13
Imię: Marcin
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 R6
LPG: mhm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bmarcin82 » 11 wrz 2020, o 21:16

Myślę ze jest napewno skoro nawet gniazdo jest też oznaczone 1A i 2,1A ..korzystam z 2,1A do ładowania swojej S8. 1A wykorzystuje do nawigacji czy fajeczki elektrycznej.

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Gniazdo elektryczne

Post autor: bubu1769 » 12 wrz 2020, o 05:34

Nie wierz we wszystko to co jest napisane na obudowie, na badziwenych wzmacniaczach też jest podane 1000W 😉
Ja mam taką przetwornica 3A z USB

Ale żadne moje urządzenie nie bierze z niej więcej niż 1,5A, chociaż mają taką możliwość.
Warto sobie kupić miernik do USB, wszystko ładnie wtedy widać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Nadwozie / Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość