Kupując Orlando dostałem relingi dachowe. Czy ma ktoś jakąś instrukcję jak je poprawnie zamontować? Czy jest to na tyle proste, że dam radę bez dodatkowej pomocy?
Przy okazji, czy każdy bagażnik dachowy pasuje do każdego rodzaju relingów, czy musiałbym szukać jakiegoś konkretnego rodzaju bagażnika?
Montaż relingów dachowych
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz.
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Montaż relingów dachowych
Nie każdy bagażnik pasuje do każdego rodzaju relingów. Większość z nich wymaga dedykowanych uchwytów do relingów.
Jak masz dobre belki do relingów, to na stronie producenta znajdziesz instrukcje montażu.
Jak masz dobre belki do relingów, to na stronie producenta znajdziesz instrukcje montażu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Przy oryginalnych jedyne na co musisz zwrócić uwagę, to która belka jest przednia. Jest to opisane po dekielkiem zamykanym na klucz.
Bagażnik powinien pasować każdy. No chyba że masz baardzo grube belki. Sprawdź co na to producent, sprzedawca bagażnika
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Bagażnik powinien pasować każdy. No chyba że masz baardzo grube belki. Sprawdź co na to producent, sprzedawca bagażnika
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 maja 2019, o 09:58 przez szczuplin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Grobe - grube
Powód: Grobe - grube
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
To raczej dostałeś belki dachowe z uchwytami do relingów. Relingi orlando ma zamontowane fabrycznie, to są te dwie czarne szyny wzdłuż dachu. W zasadzie nie są to klasyczne relingi, raczej takie relingopodobne wzmocnienie dachu. Orlando ma specyficzne mocowanie w konkretnych 4 punktach pod plastikowymi zaślepkami i uchwyty do montażu belek muszą być dedykowane. Mocuje się je takim specjalnym patentowym uchwytem w tych punktach. Jak dla mnie średni pomysł, no ale tak to sobie projektant wydumał. Nie wzbudzają zaufania takie malutkie punkty montażowe, zdecydowanie solidniejsze wydają się być klasyczne relingi z mocowaniem obejmowym na profilu trójkatnym czy czworokątnym, albo szynowym co pozwala też przesuwać belki względem tyłu lub przodu auta. Tutaj niestety są punkty w stałych miejscach i do tego trzeba się dostosować . Przez to musiałem dowiercać w boksie dodatkowe dwa otwory pod śruby z T-rowka, bo fabryczne otwory nie pasowały.
Dodano po 6 minutach 21 sekundach:
Przykład w zbliżeniu