pomysł na zamykająca się z hukiem klapę bagażnika
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
pomysł na zamykająca się z hukiem klapę bagażnika
Drażni mnie zamykanie klapy bagażnika w orlando. Strasznie prymitywnie się ona zamyka. Jak człowiek nie przytrzyma to zawsze tak głośno pierdyknie że plomby lecą a pasażerom bębenki pękają. Otwieram więc dyskusję co z tym zrobić by ulepszyć, by zamykała się łagodniej, żeby ja coś przytrzymało po koniec i domknęła się w miarę cicho a nie tak jebiduup. Marzy mi się jakieś automatyczne elektryczne rozwiązanie na siłownikach elektrycznych z pilota. Ale nie wiem co by tu można przysposobić. 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Re: pomysł na zamykająca się z hukiem klapę bagażnika
To będzie duuuża przeróbka a może są silniejsze amortyzatory - w poprzednim aucie oryginalne też mi tak opadały i po jakimś czasie jak rozwaliły koledze głowę, wymieniłem na jakieś zamienniki wymiarowo pasujące i trzymały jak złoto ze prawie do końca popychałem ręką
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
mi najbardziej przeszkadzało trzaskanie ramki z tablicy rejestracyjnej o blachę, co powodowało że było dość głośno:)
pomogło oklejenie ramki uszczelką do okien. Teraz już rejestracja nie trzaska a klapa zamyka się dużo ciszej:)
pomogło oklejenie ramki uszczelką do okien. Teraz już rejestracja nie trzaska a klapa zamyka się dużo ciszej:)
- Załączniki
-
- uszczelka-do-okien-i-drz_3833.jpg (33.15 KiB) Przejrzano 6243 razy
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Taką koncepcję też już mam 

Ja w sparku też kleiłem tablicę rejestracyjną - efekt ogromny 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
My tu o klapie, a nie rejestracjach. Powiem Wszim, że nie tylko olek tak ma, ja u siebie też czasem mam pierdyknięcie, więc czekam na jakieś rozwiązanie. Myślałem o innych amorkach, ale weź teraz dobierz odpowiednie 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Myślałem o jakimś zderzaku który by trochę zabrał siły uderzenia.

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
To chyba jakiś profil gumowy, albo taką pseudo uszczelkę 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Ale czasem tablica daje złudzenie, że to klapa tak pierdyknie
A jak podkleisz to masz inny odgłos zamknięcia.

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
dokładnie w orlando ramka tablicy jest tak zamontowana że strasznie trzaska przy zamykaniu, ja u siebie chyba 1 czy 2 dnia ją podkleiłem, inna sprawa że nie chce widzieć jak wygląda klapa jak ta rejestracja tak kilka razy dziennie przez rok-dwa uderza o lakier:)
a do klapy może coś ala jak szafki z ikei:) tylko wydaje mi się że jak klapa wyhamuje to później już trzeba by użyć jakiejś siły by ją domknąć bo samo wyhamowanie nic nie da, nie raz mi się zdarzyło że za lekko ją się zamknie to mimo iż tego nie widać świeci kontrolka i trzeba poprawić.
a do klapy może coś ala jak szafki z ikei:) tylko wydaje mi się że jak klapa wyhamuje to później już trzeba by użyć jakiejś siły by ją domknąć bo samo wyhamowanie nic nie da, nie raz mi się zdarzyło że za lekko ją się zamknie to mimo iż tego nie widać świeci kontrolka i trzeba poprawić.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Na zewnątrz zgodzę się , ale w środku mimo wszystko huknie.pawel pisze:Ale czasem tablica daje złudzenie, że to klapa tak pierdyknieA jak podkleisz to masz inny odgłos zamknięcia.
O to to. Trzeba by tak dobrać żeby nie trzaskało a jednak się zamknęło. Zgodzę się, że to może być bardzo trudne do domowej realizacji.paulr pisze:a do klapy może coś ala jak szafki z ikei:) tylko wydaje mi się że jak klapa wyhamuje to później już trzeba by użyć jakiejś siły by ją domknąć bo samo wyhamowanie nic nie da, nie raz mi się zdarzyło że za lekko ją się zamknie to mimo iż tego nie widać świeci kontrolka i trzeba poprawić.
Najlepiej by tak było.
Gdyby sie udało zaadoptować takie coś
http://allegro.pl/mechanizm-otwierania- ... 78025.html

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Można coś znaleźć z mocniejszych sprężonych gazowych. Problemem może być tylko siła domykania klapy. Możesz poszukać np z accorda 03- w kombi. Tam ma długie amorki klapy, trafiały się elektryczne.
O partsy pisz PW.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
A gdyby blachę z tylnej klapy obkleić tymi samymi matami jakie stosuje się przy CarAudio na drzwiach ?
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
ty byłaby jeszcze cięższa i waliłoby jeszcze głośniej 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Nie trzeba calej wystarczy pasek jakis tam wkleic. Powiem Wam jak przetestuje, bo mialem taki sam.
Mam nadzieje ze jutro nie bedzie padac.
Mam nadzieje ze jutro nie bedzie padac.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
lużna tablica rejestracyjna potęguje efekt walnięcia i drgając ociera lakier ja wyeliminowałem to robiąc z węża ogrodowego podkładki dystansowe - tablica jest parę milimetrów oddzielona od klapy i syf się mniej gromadzi no zrobiło się ciszej , tu mam w sedanie niewielką klapę ale w poprzednim hb po unieruchomieniu tablicy wymieniłem korki odbojowe i część uszczelki w otworze bagażnika i jak pisałem wyżej dałem inne amorki polecone przez znajomego sprzedawcę i po tym problem ustał
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Ja u siebie też pierwsze robiłem dystanse to z gumy, to z czegoś innego - było lepiej, ale na prawdę się uspokoiło i zmienił dźwięk zamykanej klapy jak kupiłem jakąś "specjalną taśmę dwustronną do samochodów" i przykleiłem do lakieru w kilku miejscach ramkę
Polecam, bo dużo to daje - dużo więcej niż podklejanie pod spód gumy, czy robienie dystansów.

Polecam, bo dużo to daje - dużo więcej niż podklejanie pod spód gumy, czy robienie dystansów.
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Co przykręcone to przykręcone ! dzięki dystansom syf się nie gromadzi i nie zatrzymuje się woda i wilgoć bo powietrze ma swobodny dostep - ale każdy ma swoje sprawdzone patenty i je stosuje a jak kto pyta to odpowiada wg najlepszej wiedzy -różnorodność rozwiazań jest nieoceniona bo se można wybrać co się najbardziej komu widzi
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jako że bawiłem się wczoraj tym zarażonym tematem DRL poszedłem do samochodu żony bo tam skrytka na narzędzia:)
i jak zamykałem bagażnik słuchowo stwierdziłem że zamyka się znacznie ciszej.. choć nigdy się nad tym nie zastanawiałem w a orlando w zasadzie przeszkadzała mi tylko podczas zamykania rejestracja. Ale otwieram ten bagażnik od żony jeszcze raz i znalazłem coś takiego: jest to wkręcone w klapę i wydaje mi się że amortyzuje podczas zamykania, nie wiem jak dla klapy ale by to ścisnąć 2 palcami trzeba użyć dość znacznej siły:)
nie wiem czy to powoduje że zamyka się ciszej czy jakie to ma mieć zastosowanie ale coś takiego w klapie bagażnika w każdym bądź razie jest.
i jak zamykałem bagażnik słuchowo stwierdziłem że zamyka się znacznie ciszej.. choć nigdy się nad tym nie zastanawiałem w a orlando w zasadzie przeszkadzała mi tylko podczas zamykania rejestracja. Ale otwieram ten bagażnik od żony jeszcze raz i znalazłem coś takiego: jest to wkręcone w klapę i wydaje mi się że amortyzuje podczas zamykania, nie wiem jak dla klapy ale by to ścisnąć 2 palcami trzeba użyć dość znacznej siły:)
nie wiem czy to powoduje że zamyka się ciszej czy jakie to ma mieć zastosowanie ale coś takiego w klapie bagażnika w każdym bądź razie jest.

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
próbowałem to na internecie znaleźć ale nie umiem. na 100% jest to w Grande punto, Bravo i alfie gulietta. mają to zamocowane w tylnej klapie 

A tego nie ma w klapie w orlando?
Wydaje mi się, że to jest seryjnym wyposażeniem każdego samochodu
Nawet w Seicento to miałem, w sparku też było - z resztą w każdym samochodzie z jakim miałem do tej pory styczność amortyzatory klapy bagażnika, czy też maski silnika zawsze były.
Czyżby księgowi się aż tak bardzo rozpędzili?

Wydaje mi się, że to jest seryjnym wyposażeniem każdego samochodu

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
tylko w zasadzie jak się tak teraz zastanawiam to to może nie służy do zamykania a do otwierania... a autach co napisałem (seicento chyba też) klapa odskakuje kawałek przez co jest możliwość otwarcia klapy z pilota. Ta sprężyna powoduje że klapa sama lekko się uchyla bo nie ma tam żadnych klamek i gdyby się nie uchyliła to pewnie ciężko by się ją otwierało. Orlando ma mikro styk, przez co nawet nie ma osobnego zamknięcia bagażnika na pilocie (tak jak w np gulietta) i by otworzyć bagażnik i tak musimy w olku pociągnąć za klapę. Ale to tylko moja teoria jutro wykręcę to i sprawdzę jak się otwiera bagażnik bez tego:)
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
W którym miejscu w Sparku? Bo ja widze zwykle odboje gumowe, nie takie jak na zdjeciach powyzejpawel pisze:A tego nie ma w klapie w orlando?![]()
Wydaje mi się, że to jest seryjnym wyposażeniem każdego samochoduNawet w Seicento to miałem, w sparku też było - z resztą w każdym samochodzie z jakim miałem do tej pory styczność amortyzatory klapy bagażnika, czy też maski silnika zawsze były.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No właśnie gdyby te gumowe odboje zamienił na takie długie .. nie wiem jak je nazwać? One są hudrauliczne, powietrzne? O ile by pasowały.