Woda na suficie
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
Woda na suficie
Wsiadajac dzis do samochodu zauwazylem kropke wody w okolicach przedniej lampki. No coz mysle zdarza sie. Ale jak sie zatrzymalem z lampki poleciala woda.... mimo niedzieli i nie pogody nie dalo mi to spokoju. Sciaglem przednia lampke i tyle co widac sufit caly w kroplach wody. Udałem sie wiec do tyłu i.... to samo. Zrobilem zdjecia pozniej dodam. Ale pytanie to normalne roznice temperatur i na zimnej balsze skrapla sie woda. ( uzywam nawiewu z tylko cyrkulacja ze srodka bo malo jezdze a tak szybciej sie nagrzewa) czy gdzies dach przecieka. Tylko gdzie... przy tylnej antenie na dachu stoi woda ale nie wcieka relingi raczej nie ma jak. .....
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Woda na suficie
no to sobie sam odpowiedziałeś, normalnie masz zamianę wilgoci w wode, auto nie wietrzone - wiec jest efekt.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Dokładnie tak - wilgoć nie wychodzi na zewnątrz - nagrzewając w zamkniętym obiegu następuje kondensacja pary i wykrapla się na zimnym dachu - zamknięty obieg używa się zwykle sporadycznie np. gdy przejeżdża się po polnej drodze i auto wzbija kurz,dym z ognisk itp - tak więc tylko jazda na otwartym obiegu - jeżeli masz garaż zawsze zostawiaj otwarte okno aby wilgoć z dywaników mokrych jesienią i zimą mogła wydostać się z auta - wróć do otwartego obiegu bo zacznie ci auto gnić od środka i zacznie cuchnąć 

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
W zasadzie przy dłuższej jeździe na zamkniętym obiegu może być niebezpiecznie. Zwyczajnie gromadzi się zbyt duże stężenie dwutlenku węgla skutkując u człowieka pogorszeniem percepcji, refleksu, pojawieniem się senności.

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
To wiem... ale do pracy mam 10minut wiec jak byly mrozy to by poczuc choc troche ciepla trzebabylo dac obieg wewnetrzny

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
No to do wyboru, wytrzymać te 10minut czy zagnić auto.

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Rzadko kiedy jeżdżę z obiegiem wewnętrznym, a jak go załączę to po chwili zaczyna wszystko parować. W sumie w 10 min. auto powinno się nagrzać. A jak chcesz się pozbyć problemu to pojeździj raz dłużej na włączonej klimie, troszkę osuszysz auto i po wyjściu otwórz drzwi na 5 min. żeby przewietrzyć i ochłodzić wnętrze, tak abyś rano nie musiał szyb skrobać od wewnątrz 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
ale teraz klimy nie załączy, bo temperatura wciaz jest poniżej 5 stopni.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wczoraj bylo cieplo 4. Garazu nie mam. Pierwszy raz mi sie tak stało. Olek juz wysuszony. Przy okazji sprawdziłem postepy w budowie dts na śląsku.
W 10 minut silnik sie tam w miare zagrzeje ale... majac obieg zamkniety nagrzewal sie znacznie szybciej.. no nic trzeba zrezygnowac z tego. Aha szyby nie parowaly ale moze dlatego ze bym mrozik i tak jak kiedys dalem zdjecie ze olek tylko w 2 miejscach na dachu przepuszcza cieplo moze to marzlo od wrwnetrznej strony i sie zbieralo a wczoraj po prostu auto stalo w sloncu bylo okolo 4 stopni a nach pewnie sie jeszcze od slonca nagrzal i puscilo... bo i nawet tylny spryskiwacz zaczol dzialac.
W 10 minut silnik sie tam w miare zagrzeje ale... majac obieg zamkniety nagrzewal sie znacznie szybciej.. no nic trzeba zrezygnowac z tego. Aha szyby nie parowaly ale moze dlatego ze bym mrozik i tak jak kiedys dalem zdjecie ze olek tylko w 2 miejscach na dachu przepuszcza cieplo moze to marzlo od wrwnetrznej strony i sie zbieralo a wczoraj po prostu auto stalo w sloncu bylo okolo 4 stopni a nach pewnie sie jeszcze od slonca nagrzal i puscilo... bo i nawet tylny spryskiwacz zaczol dzialac.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja to chyba mam zepsutego lacia - klima działa praktycznie w każdej temperaturze (również przy lekkim mrozie) - doskonale widać to po odparowywaniu szyby i obrotach silnika.etac pisze:ale teraz klimy nie załączy, bo temperatura wciaz jest poniżej 5 stopni.
Wiem, że nie powinna działać poniżej "jakiejś tam" temp, a czemu w laciu działa - nie wiem

Co do wilgoci w aucie - jeśli już jeździsz na obiegu wewnętrznym i nie ma mrozu - włącz klimę niech osusza wnętrze.
Ja często klimę włączam wraz z obiegiem gdy jest wilgotno na zewnątrz i chcę szybko odparować szyby, ale gdy już odparują wyłączam obieg, bo lepiej się oddycha świeżym powietrzem

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
To tak jak u mnie, klima działa przy minusowych temperaturach, tak więc Sebastian TTTM
i masz manualną czy automat z klimą, bo to może mieć wpływ, zresztą w nowszych autach sterownie jest już troszkę inne.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Klima manual, ale IMHO powinien być czujnik, choćby z powodu zamarznięcia kondensatu 

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Klima musiała działac jak temperatura byla odpowiednia bo ustawiony nawiew na szybe. Ale teraz juz dach suchy. Na szczescie czesco wody wylecialo przez lampke a nie mam plam na podsufitce. Byc moze nie tylko mi sie zbiera a tylko ja to zauwazylem bo u mnie bylo tego troche wiecej:-)