Woda na suficie

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
paulr
Profesjonalista
Reputacja: 0
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

Woda na suficie

Post autor: paulr » 24 sty 2016, o 14:36

Wsiadajac dzis do samochodu zauwazylem kropke wody w okolicach przedniej lampki. No coz mysle zdarza sie. Ale jak sie zatrzymalem z lampki poleciala woda.... mimo niedzieli i nie pogody nie dalo mi to spokoju. Sciaglem przednia lampke i tyle co widac sufit caly w kroplach wody. Udałem sie wiec do tyłu i.... to samo. Zrobilem zdjecia pozniej dodam. Ale pytanie to normalne roznice temperatur i na zimnej balsze skrapla sie woda. ( uzywam nawiewu z tylko cyrkulacja ze srodka bo malo jezdze a tak szybciej sie nagrzewa) czy gdzies dach przecieka. Tylko gdzie... przy tylnej antenie na dachu stoi woda ale nie wcieka relingi raczej nie ma jak. .....

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Woda na suficie

Post autor: etac » 24 sty 2016, o 14:42

no to sobie sam odpowiedziałeś, normalnie masz zamianę wilgoci w wode, auto nie wietrzone - wiec jest efekt.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

flebuss
Wymiatacz
Reputacja: 3
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss » 24 sty 2016, o 21:15

Dokładnie tak - wilgoć nie wychodzi na zewnątrz - nagrzewając w zamkniętym obiegu następuje kondensacja pary i wykrapla się na zimnym dachu - zamknięty obieg używa się zwykle sporadycznie np. gdy przejeżdża się po polnej drodze i auto wzbija kurz,dym z ognisk itp - tak więc tylko jazda na otwartym obiegu - jeżeli masz garaż zawsze zostawiaj otwarte okno aby wilgoć z dywaników mokrych jesienią i zimą mogła wydostać się z auta - wróć do otwartego obiegu bo zacznie ci auto gnić od środka i zacznie cuchnąć :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 24 sty 2016, o 23:37

W zasadzie przy dłuższej jeździe na zamkniętym obiegu może być niebezpiecznie. Zwyczajnie gromadzi się zbyt duże stężenie dwutlenku węgla skutkując u człowieka pogorszeniem percepcji, refleksu, pojawieniem się senności.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 25 sty 2016, o 08:27

To wiem... ale do pracy mam 10minut wiec jak byly mrozy to by poczuc choc troche ciepla trzebabylo dac obieg wewnetrzny
Obrazek

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 sty 2016, o 10:06

No to do wyboru, wytrzymać te 10minut czy zagnić auto.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 25 sty 2016, o 10:20

Rzadko kiedy jeżdżę z obiegiem wewnętrznym, a jak go załączę to po chwili zaczyna wszystko parować. W sumie w 10 min. auto powinno się nagrzać. A jak chcesz się pozbyć problemu to pojeździj raz dłużej na włączonej klimie, troszkę osuszysz auto i po wyjściu otwórz drzwi na 5 min. żeby przewietrzyć i ochłodzić wnętrze, tak abyś rano nie musiał szyb skrobać od wewnątrz ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 25 sty 2016, o 10:29

ale teraz klimy nie załączy, bo temperatura wciaz jest poniżej 5 stopni.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 25 sty 2016, o 11:27

Wczoraj bylo cieplo 4. Garazu nie mam. Pierwszy raz mi sie tak stało. Olek juz wysuszony. Przy okazji sprawdziłem postepy w budowie dts na śląsku.
W 10 minut silnik sie tam w miare zagrzeje ale... majac obieg zamkniety nagrzewal sie znacznie szybciej.. no nic trzeba zrezygnowac z tego. Aha szyby nie parowaly ale moze dlatego ze bym mrozik i tak jak kiedys dalem zdjecie ze olek tylko w 2 miejscach na dachu przepuszcza cieplo moze to marzlo od wrwnetrznej strony i sie zbieralo a wczoraj po prostu auto stalo w sloncu bylo okolo 4 stopni a nach pewnie sie jeszcze od slonca nagrzal i puscilo... bo i nawet tylny spryskiwacz zaczol dzialac.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 28 sty 2016, o 12:01

etac pisze:ale teraz klimy nie załączy, bo temperatura wciaz jest poniżej 5 stopni.
Ja to chyba mam zepsutego lacia - klima działa praktycznie w każdej temperaturze (również przy lekkim mrozie) - doskonale widać to po odparowywaniu szyby i obrotach silnika.

Wiem, że nie powinna działać poniżej "jakiejś tam" temp, a czemu w laciu działa - nie wiem :D

Co do wilgoci w aucie - jeśli już jeździsz na obiegu wewnętrznym i nie ma mrozu - włącz klimę niech osusza wnętrze.
Ja często klimę włączam wraz z obiegiem gdy jest wilgotno na zewnątrz i chcę szybko odparować szyby, ale gdy już odparują wyłączam obieg, bo lepiej się oddycha świeżym powietrzem :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 sty 2016, o 12:22

To tak jak u mnie, klima działa przy minusowych temperaturach, tak więc Sebastian TTTM ;) i masz manualną czy automat z klimą, bo to może mieć wpływ, zresztą w nowszych autach sterownie jest już troszkę inne.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 28 sty 2016, o 13:07

Klima manual, ale IMHO powinien być czujnik, choćby z powodu zamarznięcia kondensatu :roll:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

paulr
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 29 sty 2016, o 06:21

Klima musiała działac jak temperatura byla odpowiednia bo ustawiony nawiew na szybe. Ale teraz juz dach suchy. Na szczescie czesco wody wylecialo przez lampke a nie mam plam na podsufitce. Byc moze nie tylko mi sie zbiera a tylko ja to zauwazylem bo u mnie bylo tego troche wiecej:-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Nadwozie/Wnętrze”