Tak jak etac napisał - co dwa lata warto zrobić serwis (o ile się nic nie dzieje, jeśli się coś dzieje to im szybciej tym lepiej), z odessaniem czynnika, zrobieniem próżni. Odgrzybienie możesz robić nawet co pół roku samemu (w działach "manuale" opisałem jak to zrobić), nie zaszkodzi, a mniejsze prawdopodobieństwo, że coś zacznie rosnąć
Temperaturę możesz zmierzyć termometrem, temp. powinna wymosić ok 6-8*C.
Sprawdzić za bardzo nie ma jak - co prawda manometry po podłączeniu pokażą ciśnienie gazu, ale ile go rzeczywiście jest da się tylko sprawdzić odzyskując go i ważąc.
Generalnie nie polecam jeżdzić do warsztatów gdzie "robimy wszystko, bedzie pan zadowolony, mechanika-elektryka-klimatyzacja-blacharstwo-lakiernictwo-wylewki miksokretem-tynki agregatem"

i robić tam klimy. Zazwyczaj oni potrafią tylko podłaczyć maszynę i wybrać jakie to jest auto i skasować klienta.
Maszyny te z uporem maniaka nawet w małych nieszczelnościach wstrzykują barwnik UV który wręcz wyżera części klimy. Usterek klim byłoby połowa mniej, gdyby nie ten barwnik (i tą sa słowa prowadzacego niedawno szkolenie F-gazowe). Oczywiście czasem można użyć, ale jeśli wszystko inne (proba azotowa/ wykrywacz) zawiedzie i nie ma innej opcji.
U mnie w lacetti chyba z 4lata temu byłem pierwszy i ostatni raz na takim serwisie, ubytku było niecałe 20% przez 4 lata, a maszyna niestety wstrzyknęła barwnik

Ale ostatnia ustawa "F-gazowa" i wymagania ktore trzeba spełnić może trochę zredukują ilość takich "nabijaczy"
Jeśli byś się zdecydował na serwis klimy to zapraszam -
http://www.dawent.pl (na stronie nie ma informacji o serwisie samochodów, ale u nas na forum jest kilka rekomendacji

) Cena serwisu jak dla forumowiczów to 100zł (o ile klima jest sprawna, bo jeśli się coś dzieje, to wiadomo, trzeba szukać nieszczelności, potem ją ew, usunąć wtedy ustala się to indywidualnie)

i nie jest to podłaczenie "kombajnu", a manualne sciągniecie czynnika stacja odysku do butli, zrobienie próżni, i potem uzupełnienie czynnika wraz z olejem.
Ufff, ale się rozpisałem - przepraszam za bledy, ale wystukane z dachówki.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.