Opony letnie
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Opony letnie
Oryginalne alusy 15" rozmiar opony bardzo drogi - 195/55
Ja zamierzam kupić,te które wyjeździłem czyli Uniroyal RainExpert. wspaniała opona, niby głośne ale jakoś tego nie odczuwałem. (Ponoć kombi bez rolety bagażnika jest głośne,ponoć) Przy deszczu mega trzymanie,na suchej ponoć się lubi kleić. Nie miałem sytuacji awaryjnej przez zbytnie zaufanie do opon. Nie mylić z rainsport bo to poza krytyką...
Ja zamierzam kupić,te które wyjeździłem czyli Uniroyal RainExpert. wspaniała opona, niby głośne ale jakoś tego nie odczuwałem. (Ponoć kombi bez rolety bagażnika jest głośne,ponoć) Przy deszczu mega trzymanie,na suchej ponoć się lubi kleić. Nie miałem sytuacji awaryjnej przez zbytnie zaufanie do opon. Nie mylić z rainsport bo to poza krytyką...
O partsy pisz PW.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Opony letnie
A nie chcesz 195/60 ???
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Piotrek
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
- Kontakt:
Ja obecnie jeździłem na oponach Dębica Presto - nic złego nie mogę o nich powiedzieć, ale dwie są już na wykończeniu, raczej ich już nie założę i zastanawiam się nad zmianą. Pod uwagę biorę zakup 2 sztuk Dębica Presto lub nowy komplet Nokian Line.
Czemu nie polecasz tych opon? Znalazłem na Oponeo Uniroyal Rainsport 3. Z opisu wynika, że mają parametry lepsze niż Nokian Linekonradoo pisze: Nie mylić z rainsport bo to poza krytyką...
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Ich nazwa powinna być runsport... Nie polecam. Na suchej badziew, na mokrej to już jest tragedia. Nie spisuje się w ogóle, strach na tym jeździć. Miałem te opony na służbówce i dobrze, że tym autem jeździłem tylko miesiąc....
Popatrz że rainsporty są tańsze od rainexperta.
Popatrz że rainsporty są tańsze od rainexperta.
O partsy pisz PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
u siebie na lato 195/55/r15 mam właśnie RainExpert i polecam również 

- MIDO
- Wymiatacz
- Reputacja: 32
- Imię: Miłosz
- Samochód: Aveo T300 LTZ
- Silnik: 1,4 74kW
- LPG: BRC SQ32 Alba
- Inny samochód: Hyundai i20 Cool
- Kontakt:
Jeżdżę na komplecie RainExpert`ów - również zdecydowanie polecam.konradoo pisze:Oryginalne alusy 15" rozmiar opony bardzo drogi - 195/55
Nowa odma dobra na wszystko!!!
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Hmm, w chwili obecnej cena 259 zł. za sztukę. Całkiem przyzwoita cena, a Konrado jak u Ciebie z głośnością ich ? Mocno szumią ? Chociaż ty rolety chyba nie masz, to będzie troszkę głośniej.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
w tej cenie to chyba rainsport ;>
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Nie odczuwam różnicy, tym bardziej że trochę przygłuchy na pewno jestem 

O partsy pisz PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Faktycznie na oponeo mają tylko rainsporty, ale na aledrogo komplet 1140 pln. z darmową przesyłką więc 280 zł. za szt.karpior pisze:w tej cenie to chyba rainsport ;>
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- voody
- Specjalista
- Imię: Adrian
- Samochód: Nie, teraz Laguna
- Silnik:
- Kontakt:
A ja mam inne pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu. Czy warto?:
http://allegro.pl/infinity-inf-05-205-4 ... 89024.html
Bo szukam jakiś bo jak kiedyś pisałem i mówiłem jedna na tyle strasznie mi huczy (przez wyząbkowanie, a później przez nadalanie gumy bo śrubie). A Infinity miałem w tamtym sezonie na przodzie i nie było źle.
http://allegro.pl/infinity-inf-05-205-4 ... 89024.html
Bo szukam jakiś bo jak kiedyś pisałem i mówiłem jedna na tyle strasznie mi huczy (przez wyząbkowanie, a później przez nadalanie gumy bo śrubie). A Infinity miałem w tamtym sezonie na przodzie i nie było źle.

Chevrolet Lacetti HB SX 1.6 + LPG - Był
Renault Laguna II PH II 2.0T + LPG
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Jak każda jodełka trochę głośna, ale można założyć. Pozytywne recenzje u mnie mają.
Sprawdzałeś zbieżność na tyle?? ( trochę kosztuje przód i tył) Czy któryś wahacz nie jest lekko podkoszony?
Sprawdzałeś zbieżność na tyle?? ( trochę kosztuje przód i tył) Czy któryś wahacz nie jest lekko podkoszony?
O partsy pisz PW.
- voody
- Specjalista
- Imię: Adrian
- Samochód: Nie, teraz Laguna
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki będę zamawiał. To nie wina zbierzności, bo jak przełożyłem te opony na przód to huczenie było z przodu słychać.

Chevrolet Lacetti HB SX 1.6 + LPG - Był
Renault Laguna II PH II 2.0T + LPG
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź tuleje w wahaczach wleczonych - popularny powód braku zbieżności.,
O partsy pisz PW.
- kapczur
- Aktywny
- Imię: Paweł
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
A ja tydzień temu kupiłem komplet rainexpert 3 - 185/60R15 XL (wzmocnione - były tańsze niż zwykłe:) ).
Zapłaciłem chyba 228 zł za sztukę, co jest bardzo dobrą ceną. Wysyłka gratis. DOT 4814.
Wogóle to chyba mogę polecić ten sklep - polskihurtopon.pl/ - komentarze niby zastanawiają, ale ceny miewają świetne!
Ja tam zadzwoniłem, potwierdziłem że opony mają, po 6 dniach miałem je u siebie. Minus taki, że zamówienie na stronie nadal jest
"w realizacji"
Zapłaciłem chyba 228 zł za sztukę, co jest bardzo dobrą ceną. Wysyłka gratis. DOT 4814.
Wogóle to chyba mogę polecić ten sklep - polskihurtopon.pl/ - komentarze niby zastanawiają, ale ceny miewają świetne!
Ja tam zadzwoniłem, potwierdziłem że opony mają, po 6 dniach miałem je u siebie. Minus taki, że zamówienie na stronie nadal jest
"w realizacji"

-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
A ja mam pytanie, miał ktoś styczność z Yokohama BlueEarth? Chcę pozostać przy rozmiarze 195/55/R15, jaki miałem przy BF Goodrich B-Grip. Z goodrichów byłem zadowolony. Mogę zakupić znów te same, ale... niemal przy tej samej cenie, Yokohama oferuje 'lepsze' podstawowe parametry: Opory toczenia C, Goodrich E. Przyczepność na mokrym B, Goodrich C. Głośność ta sama 69dB. Tyle teoria, czy ktoś może powiedzieć, jak do tego się ma praktyka, czy rzeczywiście jest tak dobrze? Oceny ta opona zbiera raczej dobre, Yokohama jako marka, klasyfikowana jest przez Oponeo jako marka Premium, BF jako średnia. Nie wiem, jak to przekłada się na opony -> czy np. Blue Earth nie jest ekonomicznym produktem marki klasy premium, podczas gdy G-Grip nie jest np. podwyższonym jakościowo produktem średniej marki i suma sumarum lepsza.
Biorąc na razie teorię pod uwagę, jestem bliski zdecydowania się na Yokohamę. Jedyne co mnie jeszcze nurtuje, czy ktoś przetestował ją, jak się zachowuje na Lacetti?
Wady poboczne, BF Goodrich często jest z Polski, Yokohama już nie.
Biorąc na razie teorię pod uwagę, jestem bliski zdecydowania się na Yokohamę. Jedyne co mnie jeszcze nurtuje, czy ktoś przetestował ją, jak się zachowuje na Lacetti?
Wady poboczne, BF Goodrich często jest z Polski, Yokohama już nie.
-
- Wymiatacz
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
A nie lepiej założyć 195/60/15 ? Ja takie założyłem i komfort jazdy lepszy, szczególnie na naszych dziurawych drogach, swoją droga może ContiPremium Contact 5? mają odpowiednio A i B i 69db, takie kupiłem w sierpniu i jestem zadowolony
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
W rozmiarze 195/55/15 mam Dunlopy -2x klasa A.... Jak dla mnie opony bajka:) Tylko że cena trochę wysoka...
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Chcę pozostać przy rozmiarze 55, bo dla mnie taki rozmiar jest kompromisem. Nie powiem, długo wybijałem sobie z głowy 205/50/R15, bo taka oponka wyglądałaby fajniejdessal pisze:A nie lepiej założyć 195/60/15 ?

Tak abstrahując, 195/60/R15 nie jest zamiennikiem dla opony 195/55/R15 bo różnica wskazań licznika w stosunku do rozmiaru wzorcowego przewyższają 3%. Oczywiście mając to na uwadze oraz to, że licznik i tak przekłamuje, można na takich jeździć:)
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
jak uważasz, ja będę na zimówkach teraz na następny sezon wymieniał i zmienię na 195/60/15 , nie jestem zwolennikiem "gleby", i tylko gdyby wszedł popularniejszy, a przez to tańszy 195/65/15, to jeszcze prędzej ten rozmiar miałbym zaimplementowany; różnica wskazań licznika jest w granicach błędu pomiarowego, śmiem twierdzić, że na profilu 60 jest dokładniej, sprawdzałem z satelitą
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Tak patrzę, że faktycznie Yokohama w rozmiarze 195/60/R15 kosztuje już dobrze poniżej 900 i to z przesyłką. Wygląda bardzo kusząco. Muszę sobie zadać pytanie czy warto o ten centymetr walczyć i czy warte jest niemal 400zł.
Rozumiem, że problemu obcierania o nadkola w HB nie uświadczę nawet w największym skręcie? (do tej pory nie zastanawiałem się nad tym, ile tam mam miejsca)
Rozumiem, że problemu obcierania o nadkola w HB nie uświadczę nawet w największym skręcie? (do tej pory nie zastanawiałem się nad tym, ile tam mam miejsca)
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
sądzę, że będzie pasował, bo w kombi nie mam z tym najmniejszego problemu, ojciec mówił że niestety tylko profil 65 ociera i to dlatego nie mam tego rozmiaru, a gdyby pasował na pewno u mnie funkcjonowałby od dawna
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
- xlord
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Rezzo 1.6 Comfort
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam letnie Goodyear Efficientgrip Performance. Dostałem z autem i są bardzo dobre. Klasa premium jednak klasą premium.
We wcześniejszym aucie jeździłem na Michelin ENERGY SAVER. Wiem, że w tym rozmiarze są cholernie drogie (wczesniej miałem rozmiar 195/65 R15 - rozmiar ekonomiczniejszy), ale jednocześnie doskonałe.
Wcześniej też jeździłem na Dębicach Passio i Hakookach (modelu nie pamiętam) i tych nie polecam. Pierwsze po dwóch latach i około 30 kkm przebiegu zrobiły się nieprzewidywalne na mokrym, a drugie od nowości w temperaturach poniżej 8 st. były tak drewniane, że nagłe hamowanie zawsze kończyło się wzrostem adrenaliny.
We wcześniejszym aucie jeździłem na Michelin ENERGY SAVER. Wiem, że w tym rozmiarze są cholernie drogie (wczesniej miałem rozmiar 195/65 R15 - rozmiar ekonomiczniejszy), ale jednocześnie doskonałe.
Wcześniej też jeździłem na Dębicach Passio i Hakookach (modelu nie pamiętam) i tych nie polecam. Pierwsze po dwóch latach i około 30 kkm przebiegu zrobiły się nieprzewidywalne na mokrym, a drugie od nowości w temperaturach poniżej 8 st. były tak drewniane, że nagłe hamowanie zawsze kończyło się wzrostem adrenaliny.
-
- Aktywny
- Imię: Marek
- Samochód: Corvette Stingray
- Silnik:
- Kontakt:
W Lexusach uzywałem przez dłuższy czas (4 komplety) Michelin Pilot Super Sport. To moim zdaniem najlepsze opony jakie są na rynku. Przede wszystkim z uwagi na to ze jeździ się jak przyklejony - zarówno na suchym jak i na mokrym. Ale także na zużycie - zanim założyłem Michelna, w IS-F miałem jakieś Pirelli. Znikało to błyskawicznie. Micheliny wytrzymywały 20 tys. mil mojego stylu jazdy - dwa razy więcej niż Pirelli. W Corvette fabrycznie jest Pilot Super Sport ZP i zamierzam się trzymać tych opon. Żona za to ma w Mercedesie jakieś beznadziejne Continentale, ale juz prawie znikły wiec jej tez Michelina założę.
Ten podpis tez mi sie znudził
Ten podpis tez mi sie znudził

-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ja ostatecznie zakupiłem Yokohama Blue Earth i jednak w polecanym tutaj rozmiarze 195/60/R15. Jeszcze nie założyłem. Jak trochę przejeżdżę dam znać, jak się sprawują i czy faktycznie powinny być w klasie premium