Luz na zawiasach drzwi.
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Pawel
- Samochód: Nubira Kombi
- Silnik: 1.8, 121KM,benz.
- LPG: TAK
- Kontakt:
Luz na zawiasach drzwi.
Witam.
Czy ktoś się próbował uporać z pojawiającym się luzem na zawiasach drzwi przednich?
Po otwarciu pojawił się luz, można poruszać drzwiami góra-dół.
Czy tam się wymienia jakieś tulejki, sworznie czy tylko wymiana całego zawiasu?
Czy cena 100zł za używane zawiasy do jednych drzwi kierowcy na portalu aukcyjnym to normalna cena czy można je znaleźć gdzie indziej lub może ktoś ma do odsprzedania?
Czy ktoś się próbował uporać z pojawiającym się luzem na zawiasach drzwi przednich?
Po otwarciu pojawił się luz, można poruszać drzwiami góra-dół.
Czy tam się wymienia jakieś tulejki, sworznie czy tylko wymiana całego zawiasu?
Czy cena 100zł za używane zawiasy do jednych drzwi kierowcy na portalu aukcyjnym to normalna cena czy można je znaleźć gdzie indziej lub może ktoś ma do odsprzedania?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Luz na zawiasach drzwi.
Zawias jest zakuwany wiec w grę jedynie wchodzi jego odwiercenie, rozwiercenie otworów i wstawienie grubszej ośki.
Cena za komplet używanych zawiasów raczej normalna, gdzieniegdzie idzie dostać za 40 zł sztukę.
Cena za komplet używanych zawiasów raczej normalna, gdzieniegdzie idzie dostać za 40 zł sztukę.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki.Rozumiem,że o nowych można jedynie pomarzyć.W takim razie pozostaje wymiana ośki zawiasu jak pisałeś.
Pytałem z tego względu, bo wygląda to jakby tam jakaś tulejka ślizgowa była przy osi zawiasu.Myślałem, że się zużyła, wypadła i może się ją np. wymienia jakoś
.
Pytałem z tego względu, bo wygląda to jakby tam jakaś tulejka ślizgowa była przy osi zawiasu.Myślałem, że się zużyła, wypadła i może się ją np. wymienia jakoś
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Nowe idzie jeszcze znaleźć:
https://www.auto-truck.pl/httpwwwauto-t ... 38464.html
https://www.auto-truck.pl/httpwwwauto-t ... 48267.html
Co do tej tulejki to też trzeba by była ja dorobić nową.
https://www.auto-truck.pl/httpwwwauto-t ... 38464.html
https://www.auto-truck.pl/httpwwwauto-t ... 48267.html
Co do tej tulejki to też trzeba by była ja dorobić nową.
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Dobry sklep, mają sporo części oryginalnych GM i w dobrej cenie, od ręki, już tam kupowałem.
- chocisz
- Profesjonalista
- Reputacja: 38
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Tyle, że te zawiasy są do Daewoo Nubiry, a on potrzebuje do Chevroleta jak mniemam
różnią się otworami montażowymi w Chevrolecie są 3, a w Daewoo 2. Podobno też lewe pasują od prawych drzwi, tylko na przemian, także używki lepiej kupić od prawych będą mniej zjechane 

- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Przecież moja Nubira Daewoo i Lacetti Chevrolet i Lacetti Daewoo i Nubira Chevrolet (tak, widziałem auta z takimi brandami) to są technicznie te same auta
-
- Świeżak
- Kontakt:
Kolega chocisz ma rację.Potrzeba do Chevroleta a tam są 3 otwory.Różnice między lewymi a prawymi drzwiami są faktycznie takie, że dolny zawias jest montowany na górze a górny na dole.
Nie zmienia to chyba faktu, że trzeba robić jak już wcześniej było wspomniane albo wymiana na używki ,bo nowych nie widać nigdzie na horyzoncie.
Nie zmienia to chyba faktu, że trzeba robić jak już wcześniej było wspomniane albo wymiana na używki ,bo nowych nie widać nigdzie na horyzoncie.
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Są zamienne. W https://partsouq.com sprawdziłem, katalog podaje do mojego albo ten na 2 śruby albo na trzy, wtedy trzeciej nie przykręcasz. Na dwie 96547421, na trzy 96547289, górny i dolny są takie same. Te 96301358 i 96301359 są do Nubiry 98-03 ale zaryzykowałbym kupno górnego i przymiarkę, zawsze można w ciągu 14 dni oddać
- chocisz
- Profesjonalista
- Reputacja: 38
- Imię: wojtas
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Skoro w Daewoo spełniały rolę, to i w Chevrolecie pewnie też się nie wyrwą zaraz
Można też kupić te od Daewoo wybić trzpień i przełożyć razem z częścią, którą się montuje do drzwi do tego elementu z 3 otworami od Chevroleta o ile właśnie w tej części nie powstał luz.

-
- Świeżak
- Kontakt:
Chyba, że wymiary są inne i przednie drzwi będą zachodzić na tylne albo wystawać poza błotnik.
.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ostatnio trafiłem na wymiary "zestawu" naprawczego: https://www.drive2.ru/l/505816581536744081/ oraz https://www.drive2.ru/l/536167225631966585/
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Luz drzwi .
Mam luz w drzwiach kierowcy ( góra/ dół ) . Czy ten patent pomoże przy luzie drzwi góra/dół ? https://www.youtube.com/watch?v=N4XY5lnEa-s . Bardzej mi to wygląda jak niedomykanie się drzwi . ( dziwne tłumaczenie
) .Czy można jakoś zamienić zawiasy np. lewy przód , prawy tył ? Był temat na forum , ale nie mogę znaleźć .
Bbliżej prawdy chyba będzie ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=_X_KTbqt9jk

Bbliżej prawdy chyba będzie ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=_X_KTbqt9jk
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Re: Luz drzwi .
Nie wiem dokładnie jak to wygląda, ale może regulacja wystarczy?
-
- Fachman
- Kontakt:
Re: Luz drzwi .
A regulowałeś już , czy tylko to są twoje domysły ? Wiesz , morze jest szrokie i głębokie 

Ostatnio zmieniony 14 sty 2021, o 00:40 przez Sebastian, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Usunięto zapis "cytuj".
Powód: Usunięto zapis "cytuj".
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Ja u siebie regulowałem i wystarczyło. Dlatego po prostu podrzucam pomysł jedynie
-
- Świeżak
- Kontakt:
Bliżej prawdy jest drugi filmik.
W pierwszym podkładkami możesz drzwi „przesunąć” bardziej w kierunku tyłu celem np.wyrównania szczelin między drzwiami a błotnikiem a drzwiami przednimi a tylnymi.
Moim zdaniem regulacją możesz podnieść je lekko lub opuścić gdy masz problem z domykaniem.Luzu w ten sposób raczej nie zlikwidujesz.
W pierwszym podkładkami możesz drzwi „przesunąć” bardziej w kierunku tyłu celem np.wyrównania szczelin między drzwiami a błotnikiem a drzwiami przednimi a tylnymi.
Moim zdaniem regulacją możesz podnieść je lekko lub opuścić gdy masz problem z domykaniem.Luzu w ten sposób raczej nie zlikwidujesz.
-
- Fachman
- Kontakt:
Zamykać się zamykają i nie widać , aby były opadnięte .Ten luz jest po otwarciu3/4 drzwi .Gdzie można dostać taki zestaw naprawczy i czy wogóle występuje jako część wymienna?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Świeżak
- Kontakt:
Tylko znajomy tokarz lub kombinowanie z gotowych osi,tulejek albo wymiana zawiasów na używki z aukcji na portalach.
-
- Fachman
- Kontakt:
Ciekawe skąd rosjanie mają te zestawy ? Na jednym filmiku widziałem , jak trzpień gościu zrobił z zaworu fi 8mm i miał gotowe tulejki , które potem rozwiertakiem rozwiercał na wymiar.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Świeżak
- Kontakt:
Możesz tulejkę spróbować zrobić np. z nitonakrętki M8.Rozwiercić gwint w środku wiertłem fi8. Potem jakaś ośka 8mm, zakuć to wszystko do kupy i powinno być dobrze.
-
- Fachman
- Kontakt:
Niestety kolego bzdury piszesz i do tego szkodzisz .A ja do tego z rozpędu oceniłem twój post pozytywnie. Do tego jest potrzebny rozwiertak ( najlepiej z prowadzeniem) . Są tzw. tolerancje pasowania . Np. na wcisk , stosuje się H7 . Luźniejsze są w innej tolerancji. Wszelkiego rodzaju kołki w formach wtryskowych , wykrojnikach itp. Nie będę się rozpisywał , bo każdy może sobie poczytać na ten temat. Przykład . Pod kołek ( szlifowany) fi 8 , stosujemy wiertło fi 7,65mm i dopiero rozwiercamy rozwiertakiem maszynowym 8 , lub ręcznym z prowadzeniem .
Czyli mam pytanie . Czy można zamienić zawiasy: Lewy Przód -za Prawy Tył w lacetti kombi ?
I czy trzeba zamieniać górę z dołem na przemian ? Robił to ktoś w ten sposób?
Czyli mam pytanie . Czy można zamienić zawiasy: Lewy Przód -za Prawy Tył w lacetti kombi ?
I czy trzeba zamieniać górę z dołem na przemian ? Robił to ktoś w ten sposób?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Świeżak
- Kontakt:
Nie rozumiem kolego skąd taki agresywny ton?
Czym Ci zaszkodziłem?
Zasada prosta jak już napisałem w poście a Ty w poprzednim to potwierdzasz:
- oska 8 mm
-tulejka 8mm.
A czy Ty zrobisz to rozwiertakiem czy wiertłem czy laserem czy na tokarce to już zależy tylko od Twoich umiejętności.
Co do pozytywnej oceny to napisz do Moderatora może uda się cofnąć.
W końcu człowiek bezinteresownie poddaje Ci pomysł za darmo a Tobie chodzi o ocenę postu podczas gdy sam w większości masz pozytywnie oceniane posty w dziale „barek po godzinach”.
Ja swoje zawiasy naprawiłem a Tobie proponuje się zająć „barkiem” a zawiasy jak pisałem wcześniej oddaj tokarzowi to Ci zrobi. Może ręka zbyt mało precyzyjna po „barku po godzinach”.
Pozdrawiam.
Czym Ci zaszkodziłem?
- oska 8 mm
-tulejka 8mm.
A czy Ty zrobisz to rozwiertakiem czy wiertłem czy laserem czy na tokarce to już zależy tylko od Twoich umiejętności.
W końcu człowiek bezinteresownie poddaje Ci pomysł za darmo a Tobie chodzi o ocenę postu podczas gdy sam w większości masz pozytywnie oceniane posty w dziale „barek po godzinach”.
Ja swoje zawiasy naprawiłem a Tobie proponuje się zająć „barkiem” a zawiasy jak pisałem wcześniej oddaj tokarzowi to Ci zrobi. Może ręka zbyt mało precyzyjna po „barku po godzinach”.
Pozdrawiam.
-
- Fachman
- Kontakt:

W tym momencie swoim stwierdzeniem mnie obraziłeś , ale ci odpuszczam

I wcale mi nie zależało aby cię obrazić . Bo wychodzę z założenia , że lepiej mieć dziesięciu przyjaciół , niż jednego wroga

VIN >KL1NF35BJ6K335315
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Ej, kłócicie się? Ale po co? 

Przestańcie, ogólnie jest super
🥰 i mamy weekend.
Dodano po 3 minutach 54 sekundach:
luzik 
Dodano po 3 minutach 54 sekundach:
No i tak to jest, gdy kogoś oceniamy nic o nim nie wiedząc. Spójrz w mój podpis. Życzliwość jest fajna. Zobacz, że kolega ocenił Twój pomysł, ale Ty oceniłeś kolegę ogólnie właśnie nic o nim nie wiedząc , a jesteś dość długo tutaj z nami, ale nie gadałeś z nami zbytnio to i oceniasz powierzchownie. Cieszmy się życiem, majem, zdrowiem, weekendem. Cieszmy z alkoholem lub bez, tak jak każdy chce. Ja akurat z wodą i kotem na kolanach. Miłego wieczoruPaweł KR pisze: ↑14 maja 2021, o 20:19Nie rozumiem kolego skąd taki agresywny ton?
Czym Ci zaszkodziłem?
- oska 8 mm
-tulejka 8mm.
Pozdrawiam.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.