Porysowane boczne szyby w Lacetti
- robik
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Re: Porysowane boczne szyby w Lacetti
Ale tam są równe powierzchnie a ten flausz dochodzi prawie do tej plastiko-gumy jak to nazwałeś.
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Byłem zobaczyć i między uszczelkami a szybą nie widać żadnego piasku ! Spotkałem się z kolega z forum w Łodzi też ma Lacetti i między uszczelkami a szyba też nic nie widać ! Więc co rysuje 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
To, że nie widać teraz piasku to nie znaczy, że w chwili opuszczania szyby go nie było. Niestety, ale może w zimie miałeś sól, bo jakieś auto zachlapało szybę i potem opuściłeś ją i się porysowała. Ja w sumie nie zwracam, aż takiej uwagi na boczne, bo w lanosie miałem zdrowo porysowaną 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
w astrze miałem boczne poharatane pionowymi rysami. Też niby z niczego i nie wiadomo kiedy. Wydaje mi się że jednak gdzieś kiedyś musiał się dostać piasek, czego nie zauważyłem i suwałem szybą w te i we wte i efekt był okropny. 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
W przypadku Lacetti, to producent sie przyznal i zrobił akcje serwisową. Tam było coś z flockiem i twardoscia gumy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tomasz
- Samochód: Nubira/Lacetti 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Ja porównywałem z 3 renówkami, które mam, samą konstrukcję tej gumy jak i miękkość. Ogólnie nie wygląda to najlepiej w nubirce/lacetti. Guma jest twarda i ma jakąś dziwną konstrukcję, kształt, dodatkowo ten niby flok jest tak twardy jakby go nie było. Wystarczy przejechać po polnej drodze i parę razy szybę spuścić, rysy murowane. Dawno nie miałem auta z porysowanymi szybami, to jest to, czego nie lubię, ale cóż poradzić.
Do kiepskich uszczelek dodam jeszcze kiepskie szyby, są jakieś miękkie, widać to nawet na przedniej. Są ślady machania wycieraczek, szczególnie w miejscu gdzie obie trą po szybie. Rys od skrobania szyb nie mam, to pewnie zasługa poprzedniego użytkownika.
Do kiepskich uszczelek dodam jeszcze kiepskie szyby, są jakieś miękkie, widać to nawet na przedniej. Są ślady machania wycieraczek, szczególnie w miejscu gdzie obie trą po szybie. Rys od skrobania szyb nie mam, to pewnie zasługa poprzedniego użytkownika.
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Sobota poświęcona na wymianę szyb i prowadnic
Wszystko poszło super sprawnie choć miałem obawy co do tych elementów plastikowych
Korzystałem z filmiku w dziale manuale a dalej już sam....

Wszystko poszło super sprawnie choć miałem obawy co do tych elementów plastikowych

Korzystałem z filmiku w dziale manuale a dalej już sam....
- Załączniki
-
- trzeba oderwać folię zabezpieczającą później bardzo ładnie się przykleja ponownie
- img_20160821100525_20160820_091534_zmniejszamy_pl.jpg (65.25 KiB) Przejrzano 2419 razy
-
- prowadnicą ustawiłem tak aby 2/3 szybki było w drzwiach wtedy jest dostęp do śrub trzymających szybę
- img_20160821100954_20160820_092113_zmniejszamy_pl.jpg (60.65 KiB) Przejrzano 2419 razy
-
- Listwa zgarniająca ładnie wyszła do góry z drugiej strony drzwi jest śrubka którą trzeba odkręcić żeby listwę wyjąć. Przy montażu spryskałem wnętrze listwy zgarniającej które wchodzi na rant drzwi silikonem ...łatwiejszy montaż
- img_20160821101206_20160820_093546_zmniejszamy_pl.jpg (54.12 KiB) Przejrzano 2419 razy
-
- szybkę po odkręceniu wyjmowałem w takiej pozycji
- img_20160821101343_20160820_094113_zmniejszamy_pl.jpg (106.35 KiB) Przejrzano 2419 razy
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: kazik
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie z porysowaniem nie ma większych problemów ( LACETTI 2007) .Ale przy otwieraniu -odsuwaniu szyb słabo ,prawie wcale nie zgarniają ( wycierają) się krople deszczu ,pary. Jak to u Was wygląda.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
U mnie jest to samo, zawsze zostanie woda na szybie, dlatego mam gumową wycieraczkę 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...