Skrzypiący fotel

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Skrzypiący fotel

Post autor: XaRaDaS » 29 sie 2013, o 14:43

Tak w tytule, zaczął mi skrzypieć fotel, jest to upierdliwe, czy ktoś się orientuje co można zrobić w tym kierunku ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Skrzypiący fotel

Post autor: etac » 29 sie 2013, o 19:32

XaRaDaS pisze:Tak w tytule, zaczął mi skrzypieć fotel, jest to upierdliwe, czy ktoś się orientuje co można zrobić w tym kierunku ?

Jak oparcie to tzreba dostac sie od tylu i posamrowac laczenia drutów, jak siedzisko to niektorzy podkaldaja takie kokosowe wykladziny pod siedzisko, tez wymagany demontaz tapicerki
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 29 sie 2013, o 19:52

Siedzisko, ale czy te kokosowe to niwelują całkowicie, bo nie wydaje mi się to jakimś dobrym rozwiązaniem. Tapicerkę pewnie i tak będę musiał zdjąć, ale nie wiem co dokładnie jest przyczyną skrzypienia.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 29 sie 2013, o 20:00

XaRaDaS pisze:Siedzisko, ale czy te kokosowe to niwelują całkowicie, bo nie wydaje mi się to jakimś dobrym rozwiązaniem. Tapicerkę pewnie i tak będę musiał zdjąć, ale nie wiem co dokładnie jest przyczyną skrzypienia.

Jak zlokalizujesz skad piszczy o potem rozbierzesz ten element to sam zobaczysz co trzeba zrobic. Tam jeszcze piszczal mechanizm opuszczania siedziska w jednej pozycji, wystarczy raz pokretlem przestawic i jest ok.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 29 sie 2013, o 20:07

Wydaje mi się, że to siedzisko, ale w którym miejscu to ciężko określić, skrzypi mi na wybojach głównie, bo tak jak jest równa droga i nie wiercę się to jest dobrze

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 29 sie 2013, o 20:42

XaRaDaS pisze:Wydaje mi się, że to siedzisko, ale w którym miejscu to ciężko określić, skrzypi mi na wybojach głównie, bo tak jak jest równa droga i nie wiercę się to jest dobrze
Zimą będzie gorzej, u nas też skrzypi - jakoś nie mam motywacji żeby to zrobić :roll:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 3 wrz 2013, o 10:08

Nie mam czasu tego rozbierać, mógł zacząć skrzypieć jak jeszcze na zwolnieniu byłem, to jakoś bym to zrobił :D

Mirek79
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Mirek
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Mirek79 » 18 wrz 2013, o 09:36

Witam po raz pierwszy wszystkich użytkowników forum. XaRaDaS sprawdź czy nie skrzypi Ci wpięcie pasa bezpieczeństwa, przytrzymaj ręką cały element, prawdopodobnie skrzypi gdzieś w okolicach śruby wkręconej do fotela, przynajmniej tak jest u mnie, myślę o posmarowaniu okolic śruby, może to coś da, ale też nie mogę się wyzbierać. ;) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 18 wrz 2013, o 15:04

Ja ostatnio na przeglądzie zglaszalem skrzypiacy fotel, stwierdzili ze usterki nie ma (sila rzeczy nie bylo bo tak dlugo jezdzilem fotelem w gore i w dol az przestalo skrzypiec bo mozna bylo nerwicy dostac) ale nasmarowali jakies tam prowadnice. Na razie spokoj, zobaczymy jak dlugo :)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 18 wrz 2013, o 15:25

Avatar pisze:Ja ostatnio na przeglądzie zglaszalem skrzypiacy fotel, stwierdzili ze usterki nie ma (sila rzeczy nie bylo bo tak dlugo jezdzilem fotelem w gore i w dol az przestalo skrzypiec bo mozna bylo nerwicy dostac) ale nasmarowali jakies tam prowadnice. Na razie spokoj, zobaczymy jak dlugo :)
U mnie też przestało skrzypieć, a nic nie robiłem nawet. Na chwilę obecną nie chce mi się wyciągać fotela i go rozbierać :D

leiah
Świeżak
Imię: Grzesiek
Samochód: Lacetti 1.6
Silnik:

Post autor: leiah » 9 gru 2013, o 00:38

U mnie tez pojawiło się irytujące skrzypienie, ale jak dobrze poszukałem, to okazało się, że to mocowanie pasa. Trochę przesmarowałem i... cisza :)

draco40
Świeżak
Imię: Grzegorz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: draco40 » 6 paź 2014, o 19:24

XaRaDaS pisze:Tak w tytule, zaczął mi skrzypieć fotel, jest to upierdliwe, czy ktoś się orientuje co można zrobić w tym kierunku ?

u mnie skrzypi tez, jednak skrzypienie pojawia sie "okazjonalnie".
ktos pisal o smarowaniu drutów, mozna rozwinac??

Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Re: Odp: Skrzypiący fotel

Post autor: Avatar » 7 paź 2014, o 07:43

U mnie skrzypi nie fotel a też mocowanie pasa. dokładnie owijka w okol drutu ktory biegnie od podlogi do siedziska. obciera o fotel i wtedy skrzypi. rozwiązaniem jest mocne poluzowanie pasa albo mocne jego napięcie.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalk, sorry za błędy w pisowni :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”