Kapie woda z pod schowka
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Kapie woda z pod schowka
Wczoraj jechałem po żonę i dzieci na działkę i jak dojechałem to na gumowym dywaniku zobaczyłem niewielki, ale zawsze to denerwujący zaciek wody. Ostatnio z miesiąc temu wymieniałem filtr kabinowy, czy mogłem tam coś uszkodzić ? dostęp do tego ustrojstwa jest koszmarny. Ktoś miał i rozwiązał problem z tym ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Kapie woda z pod schowka
XaRaDaS pisze:Wczoraj jechałem po żonę i dzieci na działkę i jak dojechałem to na gumowym dywaniku zobaczyłem niewielki, ale zawsze to denerwujący zaciek wody. Ostatnio z miesiąc temu wymieniałem filtr kabinowy, czy mogłem tam coś uszkodzić ? dostęp do tego ustrojstwa jest koszmarny. Ktoś miał i rozwiązał problem z tym ?
Zobacz czy smieciami nie zatkales odplywu wody z parownika
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Raczej nie, bo na zewnątrz też cieknie jak wróciłem do domu wczoraj to pod bramą chwilę postałem, a potem ruszyłem na miejsce parkingowe i szlaczek został, chyba że nie o tym mówimyetac_owiec pisze:XaRaDaS pisze:Wczoraj jechałem po żonę i dzieci na działkę i jak dojechałem to na gumowym dywaniku zobaczyłem niewielki, ale zawsze to denerwujący zaciek wody. Ostatnio z miesiąc temu wymieniałem filtr kabinowy, czy mogłem tam coś uszkodzić ? dostęp do tego ustrojstwa jest koszmarny. Ktoś miał i rozwiązał problem z tym ?

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Sprawdź poziom płynu chłodzącego.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Ale moz byc tego tyle ze nie odprowadzaXaRaDaS pisze:Raczej nie, bo na zewnątrz też cieknie jak wróciłem do domu wczoraj to pod bramą chwilę postałem, a potem ruszyłem na miejsce parkingowe i szlaczek został, chyba że nie o tym mówimyetac_owiec pisze:XaRaDaS pisze:Wczoraj jechałem po żonę i dzieci na działkę i jak dojechałem to na gumowym dywaniku zobaczyłem niewielki, ale zawsze to denerwujący zaciek wody. Ostatnio z miesiąc temu wymieniałem filtr kabinowy, czy mogłem tam coś uszkodzić ? dostęp do tego ustrojstwa jest koszmarny. Ktoś miał i rozwiązał problem z tym ?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To powiedz gdzie tego szukać to zerknę sobie, czy to jest pod maską przy silniku ? czy już w kabinie ?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Wyjmij schowek i odchyl troche tapicerke, Jak kapie woda bez zapachu to na 100% jest to skroplina z klimatyzacji, wiec gdzies musi byc jej za duzo.XaRaDaS pisze:To powiedz gdzie tego szukać to zerknę sobie, czy to jest pod maską przy silniku ? czy już w kabinie ?
Zerknij w komorze silnika gdzie wychodzi to bedziesz wiedzial gdzie jest ta rura w kabinie.
Ja dawno juz nie zagladalem do lacetti, moj juz jest prawie 3 lata w Warszawie.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dzięki poszperam w domu jak będę.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie woda pojawiła się pod dywanikami - wsiąkała w tą piankowe wygłuszenie, tak to wyglądało mniej więcej 1,5 roku temu (wylałem wtedy z 2-3 litry wody):

Zastanawiałem się co to może być, ale po wyczyszczeniu klimatyzacji i wymianie szyby (podejrzewałem że mogła być źle wklejona - ale jeśli Ty masz oryginalnie to raczej nie wina szyby) jest sucho.
Czyszczenie miski parownika zrobiłem dwuetapowo:
po pierwsze po wyjęciu schowka i odkręceniu tej metalowego profilu wyjąłem filtr kabinowy, wtedy zobaczyłem parownik (od strony kierowcy - zaraz za filtrem) drutem wygiętym w "haczyk" delikatnie (żeby nie uszkodzić parownika
)starałem się wyjąć śmieci które leżały w szczelinie pomiędzy parownikiem a filtrem:

W miejscy zaznaczonym trzeba delikatnie powyjmować kawałki liści i inne śmieci.
po drugie odgrzybiłem wg. poradnika: http://www.chevroletteampoland.com/view ... ead#unread
preparat wypłynął przez odpływ:

więc uznałem że jest ok - od tamtej pory sucho, a zdarzało się że po naciśnięciu kilka razy w miejsce gdzie otworzyłem gumową zaślepkę w podłodze(widać na pierwszym zdjęciu), na drodze robiła się pokaźna kałuża.

Zastanawiałem się co to może być, ale po wyczyszczeniu klimatyzacji i wymianie szyby (podejrzewałem że mogła być źle wklejona - ale jeśli Ty masz oryginalnie to raczej nie wina szyby) jest sucho.
Czyszczenie miski parownika zrobiłem dwuetapowo:
po pierwsze po wyjęciu schowka i odkręceniu tej metalowego profilu wyjąłem filtr kabinowy, wtedy zobaczyłem parownik (od strony kierowcy - zaraz za filtrem) drutem wygiętym w "haczyk" delikatnie (żeby nie uszkodzić parownika

W miejscy zaznaczonym trzeba delikatnie powyjmować kawałki liści i inne śmieci.
po drugie odgrzybiłem wg. poradnika: http://www.chevroletteampoland.com/view ... ead#unread
preparat wypłynął przez odpływ:

więc uznałem że jest ok - od tamtej pory sucho, a zdarzało się że po naciśnięciu kilka razy w miejsce gdzie otworzyłem gumową zaślepkę w podłodze(widać na pierwszym zdjęciu), na drodze robiła się pokaźna kałuża.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Płyn chłodniczy byłby raczej lekko tłusty. Podobno płyn chłodniczy smak ma na początku słodki, a potem gorzki - osobiście nie testowałem więc nie potwierdzę (i nie polecam próbowania bo glikol jest toksyczny).huri_khan pisze:Sprawdź poziom płynu chłodzącego.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Seba zerknę w wolnej chwili, może w sobotę jak to wygląda u mnie
dzięki za poradnik 

- orzech
- Stały bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Odświeżę trochę pytaniem, jak się skończyła historia? Też kiedyś zauważyłem krople wody na dywaniku
Płyn do chłodnic na pewno jest słodki zostawia na papierze ślady jak ciecz tłusta i bardzo długo schnie. Jak wyschnie to "tłuste" ślady z panieru znikają.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Przestało kapać samoorzech pisze:Odświeżę trochę pytaniem, jak się skończyła historia? Też kiedyś zauważyłem krople wody na dywaniku

-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
To i ja trochę odświeżę temat.XaRaDaS pisze:.orzech pisze:Odświeżę trochę pytaniem, jak się skończyła historia? Też kiedyś zauważyłem krople wody na dywaniku
Kapało mi spod schowka. Dobrałem się dziś do tego, wyjąłem filtr. Było sporo śmieci, wydłubałem wszystkie, delikatnie szczoteczką oczyściłem cały parownik. Skręciłem wszystko w całość i... wygląda na to, że zapewne dalej będzie kapać. Już po kilku minutach działania klimy dało się zauważyć, że na połączeniu tej przykręcanej klapki (którą zakłada się po zamontowaniu filtra) z resztą obudowy od strony grodzi robi się wilgotno. Ta klapka ma dookoła taką jakąś gąbeczkę, która po dokręceniu ma chyba zapewniać szczelność, niestety u mnie nie zapewnia...
Wymieniał może ktoś tę część? Da się to kupić?

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tam jest wezyk ktory idzie na zewnatrz, majacy na celu odprowadzanie tej wody. Trzeba go przetkac.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Woda pod samochodem leje sie jak głupia, to nie to.etac_owiec pisze:Tam jest wezyk ktory idzie na zewnatrz, majacy na celu odprowadzanie tej wody. Trzeba go przetkac.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
To skoro jest woda to wyzej musi byc wilgoc 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Generalnie jest tak, że to co skrapla się z parownika wylatuje wężykiem. Ale u mnie sporo wody skrapla się też na rurkach dochodzących do parownika (one są jeszcze przed filtrem) i to ta woda przesiąka przez to uszczelnienie na klapce... jeszcze przetestuje to w trakcie jazdy, czy będzie kapać tak samo mocno, czy może jednak mniej.etac_owiec pisze:To skoro jest woda to wyzej musi byc wilgoc
- robik
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
ja ostatnio wracalem z wisly w ten upal i mialem podobnie ale przy nadmuchu z zewnatrz i klimie przy obiegu wew nie kapalo...
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A ja powiem, że od zeszłego roku nie mam kapania w aucie, stosuję metodę kilka minut przed dojazdem do domu wyłączam klimę i ustawiam sobie na max zimny nawiew, znacznie mi zmalało kapanie nawet pod autem.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie komputer steruje nawiewami i włączaniem klimy i tego nie ruszam
. Liczę, że wydłubanie wszystkich śmieci z miejsca, które było tm wyżej pokazywane na zdjęciu, zmniejszy jednak to kapanie, bo te śmieci mogły rzeczywiście trochę utrudniać odpływ.
Pewnie w ciągu najbliższych dni będę wiedział czy jest lepiej czy nie

Pewnie w ciągu najbliższych dni będę wiedział czy jest lepiej czy nie

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Ja w Laczku mialem taki problem, ze przy dluzszej trasie i wysokich temperaturach na zewnatrz, pojawiala sie rosa na przewodach, a nawet lod na przewodach blizej chłodnicy. Efekt był taki ze klima przestawala dzialac na chwile.
Auto było na gwarancji wiec oddalem do serwisu, a ci przeczyscili uklad, dali nowy czynnik i problem znikł.
Auto było na gwarancji wiec oddalem do serwisu, a ci przeczyscili uklad, dali nowy czynnik i problem znikł.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Też ostatnio to zauważyłem - że kapało spod auta w dwóch miejscach - nad przekładnią kierowniczą i gdzieś bliżej chłodnicy - sprawdziłem i woda kapała z przewodówetac_owiec pisze:Ja w Laczku mialem taki problem, ze przy dluzszej trasie i wysokich temperaturach na zewnatrz, pojawiala sie rosa na przewodach, a nawet lod na przewodach blizej chłodnicy. Efekt był taki ze klima przestawala dzialac na chwile.

Miałem brata zapytać czemu tak się dzieje, ale zapomniałem.
Ale jeśli mówisz, że po wyczyszczeniu i nabiciu jest ok - to chyba będzie trzeba odessać stary, zrobić próżnię i nabić świeżutkim (nie "regenerowanym" z maszynki