Filtr kabinowy-wymiana

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
tom92
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Tomasz
Samochód: Chevrolet
Silnik: 1.6
Kontakt:

Filtr kabinowy-wymiana

Post autor: tom92 » 12 sie 2019, o 11:20

Witam,
Chciałbym wymienić filtr oraz odgrzybić swoją klimę. Którą czynność najpierw powinienem wykonać( wymiana filtra czy odgrzybianie)? Jak często nabijacie swoją klimatyzację?

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Re: Filtr kabinowy-wymiana

Post autor: huri_khan » 12 sie 2019, o 11:34

Wyciągasz filtr, odgrzybiasz i zakładasz nowy.
Ja w ciągu 9 lat tylko raz byłem sprawdzić stan czynnika. Ilość czynnika po chyba 7 latach nie odbiegała od fabrycznej.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 12 sie 2019, o 11:49

Żeby czynnika nie ubywało trzeba używać klimę także zimą. Tzn raz na jakiś czas załączać.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 12 sie 2019, o 14:32

Ja trybu auto nigdy nie wyłączam.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

darekoczko
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: Dariusz
Samochód: Cruze
Silnik: 1.4T
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Post autor: darekoczko » 16 sie 2019, o 09:14

Co do braku obsługi klimatyzacji, to radykalnie zmiesza jej żywotność. Nie chodzi tylko o ilość czynnika , ale też zmianę oleju , który smaruję kompresor. Taże tego, raz na dwa lata należało by taką obsługę zrobić, niestety cena takiej obsługi to dziś koszt od 200- 400 pln. Szok !! Na szczęście mam szwagra :)

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 sie 2019, o 10:20

wszim pisze:
12 sie 2019, o 11:49
Żeby czynnika nie ubywało trzeba używać klimę także zimą. Tzn raz na jakiś czas załączać.
huri_khan pisze:
12 sie 2019, o 14:32
Ja trybu auto nigdy nie wyłączam.
Ja też nie wyłączam wcale. Ale mój mąż, jak sobie wsiądzie w moje auto to zaraz wszystko przełącza po swojemu i muszę potem powrócić do moich ustawień. Bo o ile kluczyk zapamiętuje ostatnie ustawienia przy wyłączaniu silnika to spoko, ale jak pomylimy kluczyki , to ojej, i wtedy zawsze foch z mojej strony: "czego mi tu łapy pchasz? To moje auto" :lol:
W moim aucie podobno i tak klimatyzacja nie włącza się przy niskich temperaturach (poniżej ok. 4 st. C).Dzieje się tak, gdy auto wyposażone jest w zabezpieczenie przed oblodzeniem parownika. Aby to obejść i korzystać w mroźne dni z układu klimatyzacji trzeba zamknąć obieg powietrza i poczekać aż wnętrze nieco się nagrzeje. Wtedy sprężarka powinna ruszyć bez problemu. Generalnie nie narzekam, bo akurat w obecnym aucie, mimo, że nie mam grzanej szyby czołowej, to system odparowywania, odraszania i ogrzewania, działa tak sprawnie i szybko, że nawet przy wielkich mrozach odmrożenie tej szyby to mniej niż minuta, bez żadnego skrobania. :ok:

A co do filtra kabinowego- też nie dałam rady sama go sobie wymienić, bo u mnie jest za schowkiem fotela pasażera, a tam wmontowane jest jeszcze DVD i trzeba to wszystko razem wyjąć i ja się bałam że nie połączę tych wszystkich wtyczek od zestawu multimedianego. Robiło mi to ASO. Bo wygląda to tak- pół schowka zajmuje u mnie DVD:
Załączniki
Nowy-1.jpg
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Nadwozie / Wnętrze”