Chevrolet Cruze, hak - maksymalne obciążenie.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Klaudiusz
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Chevrolet Cruze, hak - maksymalne obciążenie.
Cześć, planuje zakup bagażnika rowerowego na 4 rowery.
Zdecydowałem się na model ComoPeruzzo 4 https://www.centrumrowerowe.pl/akcesori ... 69714.html
Mam jednak pewne obawy do maksymalnego obiążania samochodu i haku w Chevrolecie Cruze Sedan 1.8 LPG.
W Chevrolecie Cruze maksymalna ładowność to 490 kg.
Szacowany ciężar mojego bagażu to :
4x rower = 60kg
1x bagażnik = 16kg
1x hak = 15kg
4x bagaż = 80 kg
4x pasażer = 280kg
Paliwo 50kg
Instalacja gazowa 30kg
Koło zapasowe 20
Daje to łącznie 550 kg dodatkowego obciążania któego większość będzie na tyle samochodu. Czy próbował ktoś swoim Chevroletem przewozić taki łądunek ?
Zastanawiam się czy na pierwszej lepszej dziurze nie dobija zawieszenia i jak samochód zniesie takie coś ? Być może będe musiał zmienić sprężyny zawieszenia na twardsze albo zastanowić się nad bagażnikiem dachowym gdzie ciężar będzie rozłożony bardziej równomiernie.
Co prawda takie obciążenie to tylko maksimum które samochód będzie musiał znieść około 2 razy w roku na trasach około 3000km i po autostradzie ale martwi to mnie to
Nie ukrywam jednak że wolał bym bagażnik na hak ponieważ średnio 1-2 w tygodniu woże rower.
Dodatkowo zastanawiam się jak zniosie to także sam hak ponieważ maksymalne obciążenie kuli haka wynosi 75kg, w wypadku 4 rowerowów i bagażnika robi się 76 z dodatkową dźwignią.
Zdecydowałem się na model ComoPeruzzo 4 https://www.centrumrowerowe.pl/akcesori ... 69714.html
Mam jednak pewne obawy do maksymalnego obiążania samochodu i haku w Chevrolecie Cruze Sedan 1.8 LPG.
W Chevrolecie Cruze maksymalna ładowność to 490 kg.
4x rower = 60kg
1x bagażnik = 16kg
1x hak = 15kg
4x bagaż = 80 kg
4x pasażer = 280kg
Paliwo 50kg
Instalacja gazowa 30kg
Koło zapasowe 20
Daje to łącznie 550 kg dodatkowego obciążania któego większość będzie na tyle samochodu. Czy próbował ktoś swoim Chevroletem przewozić taki łądunek ?
Zastanawiam się czy na pierwszej lepszej dziurze nie dobija zawieszenia i jak samochód zniesie takie coś ? Być może będe musiał zmienić sprężyny zawieszenia na twardsze albo zastanowić się nad bagażnikiem dachowym gdzie ciężar będzie rozłożony bardziej równomiernie.
Co prawda takie obciążenie to tylko maksimum które samochód będzie musiał znieść około 2 razy w roku na trasach około 3000km i po autostradzie ale martwi to mnie to
Nie ukrywam jednak że wolał bym bagażnik na hak ponieważ średnio 1-2 w tygodniu woże rower.
Dodatkowo zastanawiam się jak zniosie to także sam hak ponieważ maksymalne obciążenie kuli haka wynosi 75kg, w wypadku 4 rowerowów i bagażnika robi się 76 z dodatkową dźwignią.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Chevrolet Cruze, hak - maksymalne obciążenie.
Tak wyglada w realu, pelny bagaznik i 2 osoby w aucie, oraz 3 ciezkie rowery na haku:

Tak zrobiłem w wakacje ponad 3000 km, jeżdżąc po serpentynach, autostradą z prędkością 140km/h i więcej i bocznym wietrze, gdzie rowery na dachach odpadały.
Hak produkcji polskiej z hakiem zdejmowanym automatycznie, nacisk na hak 75kg. Bagażnik Thule na 3 rowery, odchylany.

Tak zrobiłem w wakacje ponad 3000 km, jeżdżąc po serpentynach, autostradą z prędkością 140km/h i więcej i bocznym wietrze, gdzie rowery na dachach odpadały.
Hak produkcji polskiej z hakiem zdejmowanym automatycznie, nacisk na hak 75kg. Bagażnik Thule na 3 rowery, odchylany.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Masakrycznie to wygląda 8-]
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No to niestety potwierdziłeś moje obawy :
-masz wersje kombi która ma kilkadziesiąt kilo wieksze obciążanie,
-wieziesz 3 rowery
-tylko 2 osoby siedzą w środku.
-nie wieziesz butli z gazem i instalacji LPG.
Zostaje jedynie opcja na dach(dobre mocowania rozwiązuja sprawe), myślałem też nad pożyczaniem przyczepki na takie wyjazdy ale dopuszczalna prędkość z przyczepą to 80km/h - nie wyobrażam sobie żeby jechać na dalszy wyjazd z taką prędkością. Ewentualnie jakieś twardsze sprężyny ale to chyba bez sensu bo na codzień komfort będzie mniejszy no i dodatkowe koszta.
Wniosek jest taki że nie cięzko zapakować się w 4 osoby z rowerami na wakacyjny wyjazd.
Jeszcze spróbuje naładować jakiś cegieł itp do bagażnika i zaprosić jakiś grubasów na przejażdżke w ramach testu.
Trosze teraz żałuje że kupiłem Cuze w Sedanie zamiast np Octavi.
-masz wersje kombi która ma kilkadziesiąt kilo wieksze obciążanie,
-wieziesz 3 rowery
-tylko 2 osoby siedzą w środku.
-nie wieziesz butli z gazem i instalacji LPG.
Zostaje jedynie opcja na dach(dobre mocowania rozwiązuja sprawe), myślałem też nad pożyczaniem przyczepki na takie wyjazdy ale dopuszczalna prędkość z przyczepą to 80km/h - nie wyobrażam sobie żeby jechać na dalszy wyjazd z taką prędkością. Ewentualnie jakieś twardsze sprężyny ale to chyba bez sensu bo na codzień komfort będzie mniejszy no i dodatkowe koszta.
Wniosek jest taki że nie cięzko zapakować się w 4 osoby z rowerami na wakacyjny wyjazd.
Jeszcze spróbuje naładować jakiś cegieł itp do bagażnika i zaprosić jakiś grubasów na przejażdżke w ramach testu.
Trosze teraz żałuje że kupiłem Cuze w Sedanie zamiast np Octavi.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
A co Octavia myslisz ze bedzie inaczej wyglądać? 
Auto prowadziło się bardzo dobrze, jedynie wszelkie progi, zjazdy szurało po haku.

Auto prowadziło się bardzo dobrze, jedynie wszelkie progi, zjazdy szurało po haku.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W teori ma większe obciążenie dopuszczalne.
Choć przy moich zastosowaniach to chyba jakiś samochód rodzinny w stylu orlando by sie nadał - ale on niestety budżet przekraczał.
Ewentualnie wprowadze limity bagażowe = 10kg na wyjazd wakacyjny jak w liniach lotniczych.
Choć przy moich zastosowaniach to chyba jakiś samochód rodzinny w stylu orlando by sie nadał - ale on niestety budżet przekraczał.
Ewentualnie wprowadze limity bagażowe = 10kg na wyjazd wakacyjny jak w liniach lotniczych.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
1793-1290 = 503 kg Cruze sedan 1.8 przyczepa 695 kg
1950-1350 = 600 kg Octavia II hatchback 1.8 przyczepa 670 kg
No niby jest.
Paliwo w zbiorniku Pb, jest już wliczone w mase własną pojazdu.
Ale na dachu tez są limity i trzeba uważać. Średnia waga roweru to 16-19 kg, chyba ze masz jakis specjalny za 4-5 k zł
No niby jest.
Ale na dachu tez są limity i trzeba uważać. Średnia waga roweru to 16-19 kg, chyba ze masz jakis specjalny za 4-5 k zł
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Teoria teorią ale jaki ma prześwit ?
Octavia 1 miała tak niski że przy większych koleinach szurała podwoziem. Były nawet specjalne nakładki na amorki żeby podwyższyć prześwit. Jak to wygląda w Octavi obecnej generacji ?
Octavia 1 miała tak niski że przy większych koleinach szurała podwoziem. Były nawet specjalne nakładki na amorki żeby podwyższyć prześwit. Jak to wygląda w Octavi obecnej generacji ?
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
etac pisze:1793-1290 = 503 kg Cruze sedan 1.8 przyczepa 695 kg
O proszę to o tym nie wiedziałem. Czyli mając zatankowane paliwo PB(jeżdże na LPG) do połowy mam dodatkowe 30kg do masy całkowitej.
Zrobie test tak załadowanego samochodu i pochwale się rezultatem.
Nowe wyliczenia wyglądaja w takiom razie tak
4x rower = 60kg
1x bagażnik = 16kg
1x hak = 15kg
4x bagaż = 60
4x pasażer = 280kg
Paliwo(pól zbiornika) -30kg
Instalacja gazowa 30kg
Koło dojazdowe 10
Suma to 441 KG czyli mniej niż maksymalne obciążenie więc powinno dać radę.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2016, o 19:14 przez viruss3000, łącznie zmieniany 2 razy.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tylko zbiornik pusty ma swoją wage.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Tak z ciekawości kiedyś wjechałem na wagę by się dowiedzieć ile waży mój Cruze hatchback z LPG. W baku miałem około 15l benzyny a butla LPG była pełna (brutto 43l a netto 36l). Pusta butla waży 25 kg. Waga jego to 1406 kg, bez kierowcy
To 1290 kg podane przez etaka brzmi bardzo optymistycznie 

Ostatnio zmieniony 2 paź 2016, o 19:28 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Podałem dane homologacyjne 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Faktycznie sprawdzałem w sieci a nie patrzałem do dowodu, w dowodzie mam klepnięte 1374kg ale Dopuszczalną mase całkowitą mam 1824.
Czyli 1824 - 1374 daje 450Kg łądowności. Założe że mam pół baku benzyny więc masa instalacji jest pomijalna. Wszystko to teoria , nie próbowałem ważyć Chevroleta.
Podsumowując spróbuje załądować 400/450/500Kg i wrzuce fotki.
Tylko teraz jeszcze musze pomyśleć co do niego mogę wrzucić, niestety nie planuje póki co zakupów w sklepie budowlanym.
Czyli 1824 - 1374 daje 450Kg łądowności. Założe że mam pół baku benzyny więc masa instalacji jest pomijalna. Wszystko to teoria , nie próbowałem ważyć Chevroleta.
Podsumowując spróbuje załądować 400/450/500Kg i wrzuce fotki.
Tylko teraz jeszcze musze pomyśleć co do niego mogę wrzucić, niestety nie planuje póki co zakupów w sklepie budowlanym.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2016, o 19:34 przez viruss3000, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
A ja stwierdzam, że od całkowitej masy pojazdu + dopuszczalna masa załadunku trzeba w rzeczywistości trochę kilogramów odjąć 

- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Osobiście uważam ze lepiej dociazyc dachem i reszta do bagażnika niz pchać wszystko na tył i później wygląda to tak jak u etaca, dlatego używam boxa którego też trzeba z umiarem obciążyć i rozłożyć na obie osie. Później bagażnik, fakt jeżdżę komfortowo przy 120kmh bo jednak sa opory powietrza ale coś za coś.