Klimatyzacja manualna a temperatura

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
ttamris
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Mateusz
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Klimatyzacja manualna a temperatura

Post autor: ttamris » 3 sie 2016, o 12:43

hej, ostatnio moderatorzy narzekali, że nowi nic nie piszą to napisze ;)

Mam cruza z manualną klimą. Wcześniej miałem cytrynkę w której był automat i dokładnie wiedziałem jaka jest ustawiona temperatura, dzięki temu wiedziałem jaka będzie docelowo w samochodzie , i nie przejmowałem się chwilowym podmuchem ciepła/zimna zaraz po włączeniu.

Czy ktoś mierzył albo jest to gdzieś podane jaka będzie temperatura w aucie (z założenia) np przy ustawieniu suwaka dokładnie po środku pomiędzy niebieskim a czerwonym paskiem ?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Klimatyzacja manualna a temperatura

Post autor: wszim » 3 sie 2016, o 12:52

Nie uzyskasz takiej odpowiedzi bo to zależy od temperatury na zewnątrz, stanu nagrzania silnika, siły dmuchawy. Wszak to nie automat.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

ttamris
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: ttamris » 3 sie 2016, o 14:14

Wiesz... w teorii mogę włączyć silnik i zostawić auto w garażu gdzie jest pi razy oko temperatura pokojowa na jakieś 15-30 min, Jakiś tam wynik mi to da ;)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 3 sie 2016, o 14:26

I co ci to powie? Że gdy temperatura na zewnątrz jest C1 i nadmuch włączony na X siłę, po włączeniu pokrętła temperatury na pozycję Y po czasie Z ustabilizuje się temperatura na poziomie C2 stopni w kabinie. I sądzisz, że ktoś budował wielowymiarowe charakterystyki badające stan temperatury wewnątrz kabiny zależne od przynajmniej 3 zmiennych czynników? Nie sądzę, bo takie dane do niczego nikomu nie są potrzebne. A czynników jest więcej, choćby ilość ludzi w środku, stan ustawień kratek nawiewu, wyboru typu nawiewu a nawet prędkości pojazdu. Manualny pokrętło jest po to żeby zrobić sobie cieplej lub zimniej gdy ci jest gorąco albo zbyt chłodno. Pokrętło nie wyznacza żadnego konkretnego poziomu temperatury.

ttamris
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: ttamris » 3 sie 2016, o 14:54

Chodziło mi o poglądowy zarys. Klimatyzacja automatyczna ustawiasz 20 stopni i to na podstawie termostatu dąży do ustawienia tego poprzez samoczynne regulowanie temperatury. Manualna jak ustawisz dany zakres na pokrętle to wieje z góry ustalonym powietrzem jednakowo (ustaloną temperaturą). Wiem że jak będzie na dworze +50 to ta klima dalej będzie wiała jednakowo (określoną temperaturą) . Może po prostu za bardzo wymyślam bo brakuje mi automatu ;) Pzdr

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 3 sie 2016, o 15:08

ttamris pisze:Manualna jak ustawisz dany zakres na pokrętle to wieje z góry ustalonym powietrzem jednakowo (ustaloną temperaturą). Wiem że jak będzie na dworze +50 to ta klima dalej będzie wiała jednakowo (określoną temperaturą).
I to jest twoje błędne założenie. Ta temperatura się jednak zmienia w zależności od tego jaka temperatura panuje na zewnątrz. Odbieranie ciepła przez wymiennik nie jest idealne. Będzie inna temp z kratek gdy jest na zewn +50 a inna gdy będzie +10. Tam co prawda zawsze jest jakaś mała automatyka żeby nie zaszronić układu ale nie reguluje do temp w kabinie tylko do parametrów wymiennika (np kluczuje sprzęgłem kompresora).

Podaje się często taki parametr jak temp na wylocie kratek i że przy samym chłodzeniu nie powinno być mniej niż 13C. Ale może być zarówno 13C jak i 5C w zależności czy mamy upał czy chłodny poranek. Jeżeli chcesz do tego dodać czynnik grzania (pokrętło w połowie) to wiemy, że nic nie wiemy. :D

paulr
Profesjonalista
Imię: paweł
Samochód: Brak:-(
Silnik:
Kontakt:

Post autor: paulr » 3 sie 2016, o 17:11

Zeszłego roku prosty termometr w samochodzie pokazywał 30 stopni przy włączonej klimie i dmuchawiec na 3 z 4 biegow i max na zimno. 12 godzin jazdy i gdyby nie głośne wycie bez zawahania dał bym 4 bieg w olku.wiec raczej ciężko w manualu bo różnica będzie nawet czy jedzie się pod czy że słońcem które nagrzewa wnętrze mniej lub bardziej ... Niemniej w aucie starczy że nie ma upału a czy jest 21.5 czy 23 stopnie nie ma chyba wiekszej różnicy i można sobie regulować ręcznie. Przy automacie też nie ma przecież idealnie żona w cieniu ja w słońcu po jej stronie "zimno i mnie temp na klime mniejsza a gorąco o d słońca grzejacego moja boczna szybę....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Nadwozie / Wnętrze”