Witam.
Mam oryginalne opony khumo od nowości. Obecnie opony mają 5 lat i przebieg 50 tys km.
Czy u kolegów również guma jest tak sparciała? raczej w innych oponach w poprzednim samochodzie aż tak się szybko guma nie starzała. Nie wiem czy nie jest to spowodowane używaniem po każdym myciu nabłyszczacza do opon ale podobno te środki powinny chronić gumę. I ostatnie pytanie. Czy jazda na takich oponach jest bezpieczna? Czy lepiej na nowy sezon zakupić nowe gumy? Bieżnik nie jest jeszcze mocno wytarty....
https://goo.gl/photos/kTfHBtbrihsYQKWp9
https://goo.gl/photos/SKffTzVAf7hEZzau8
Sparciałe oryginalne opony khumo 225/50/17
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 2.0 vdci 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Sparciałe oryginalne opony khumo 225/50/17
Widać, że wpływ miały czynniki zewnętrzne, bo guma sypie się tylko po stronie zewnętrznej opony(nie dałeś fotek jak wewnątrz). Duża szansa, że nabłyszczacz powierzchniowo zaszkodził lub skład opony nie ma wystarczających dodatków anty-UV. Bieżnik nie wygląda źle, jeżeli guma nie jest stwardniała to można by się pokusić o dalszą eksploatację bez szaleństw. Może je obrócić i pozmieniać na felgach żeby ta gorsza cześć była teraz od wewnątrz auta. Wziąć jednak należy pod uwagę, że opony kumho ta raczej niska półka jakościowa.

- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: Sparciałe oryginalne opony khumo 225/50/17
Moje też miały 5 lat ale miałem przejechane 100 tyś na liczniku (w zimie zimówki) i jakoś w marcu kupiłem nowe. Guma była sparciała, więc podejrzewam że Kumho po 5 latach tak wyglądają.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło