Zabezpieczenie komory silnika przed zwierzętami
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze 1.8 LT+ LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Zabezpieczenie komory silnika przed zwierzętami
Witam,
mam problem z kotem sąsiada, który urządził sobie legowisku na listwie wtryskiwaczy LPG w komorze silnika. Czy możecie zaproponować jakiś skuteczny sposób na odstraszenie nieproszonego domownika? Obawiam się, że podczas kolejnych wizyt może mi uszkodzić jakiś wężyk bądź przewód.
mam problem z kotem sąsiada, który urządził sobie legowisku na listwie wtryskiwaczy LPG w komorze silnika. Czy możecie zaproponować jakiś skuteczny sposób na odstraszenie nieproszonego domownika? Obawiam się, że podczas kolejnych wizyt może mi uszkodzić jakiś wężyk bądź przewód.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Zabezpieczenie komory silnika przed zwierzętami
Ja mam powieszony najbardziej śmierdzącą kostkę WC domestos pod maskarobszo pisze:Witam,

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Samochód: Cruze 1.8 LT+ LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Tego sposobu nie znałem. Jutro wieczorem wypróbuję i zobaczymy efekt pojutrze.etac_owiec pisze:
Ja mam powieszony najbardziej śmierdzącą kostkę WC domestos pod maska
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
OMG na to bym nie wpadł 
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Tylko leśnej nie wieszaj, bo kot się już nie pojawi, ale pod maską będziesz miał wszystkie zwierzaki z okolicznego lasurobszo pisze:Tego sposobu nie znałem. Jutro wieczorem wypróbuję i zobaczymy efekt pojutrze.etac_owiec pisze:

A o sposobie już kiedy słyszałem - podobno pomaga na kuny i inne zwierzaczki

Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, o 23:17 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: Odp: Zabezpieczenie komory silnika przed zwierzętami
Neutralizujesz zapachy i odstraszasz zwierzątka. Dwa w jednymetac_owiec pisze:

Wysłane z mojego CTLITE przy użyciu Tapatalka
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Przypomniała mi się akcja jak kiedyś u jednego kolesia w Rybniku instalowalem 4 kamery na dachu bo kuna po drzewie wchodziła mu na dach, pod dachówki i robiła syfu
to było dopiero polowanie 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Skoro to kot sąsiada, to proponuję jedyny i skuteczny sposób. Zaczaić się z wiatrówką na drania
ew. po cichu wsiąść i odpalić silnik i przygazować, może się gdzieś wkręci i odszkodowanie od sąsiada brać. A z kostką domestosa to fakt pierwsze słyszę. Są jeszcze specjalne środki na koty w psikaczu.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
XaRaDaS pisze:Skoro to kot sąsiada, to proponuję jedyny i skuteczny sposób. Zaczaić się z wiatrówką na draniaew. po cichu wsiąść i odpalić silnik i przygazować, może się gdzieś wkręci i odszkodowanie od sąsiada brać. A z kostką domestosa to fakt pierwsze słyszę. Są jeszcze specjalne środki na koty w psikaczu.
I dzialaja tak samo jak te standardowe srodki na mrowki, gdzie placisz 20-30 zł, a w srodku jest sol ktora tak samo dziala.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Akurat na mrówki mam w domu i działa dobrze, bo co roku mam wędrówkę ich z dołu na samą górę, co do kota, to pryskam łóżko, bo kocica lubiła sobie siknąć i trzeba było prać co chwila, po spryskaniu przestała o dziwo, chyba że to psychicznie na nią podziałało jak musiała siedzieć sama w kuchni 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- STFrozen
- Zasłużony dla forum
- Imię: Agnieszka
- Samochód: Toyota Yaris Hybrid
- Silnik: 1.5
- Kontakt:
XaRaDaS pisze:Skoro to kot sąsiada, to proponuję jedyny i skuteczny sposób. Zaczaić się z wiatrówką na draniaew. po cichu wsiąść i odpalić silnik i przygazować, może się gdzieś wkręci i odszkodowanie od sąsiada brać. A z kostką domestosa to fakt pierwsze słyszę. Są jeszcze specjalne środki na koty w psikaczu.
X nie podoba mi się to co napisałeś ....

Agnieszka
A później AllSpark w domu krzyczy: gdzie są wszystkie kostki do WC!?!etac_owiec pisze:Ja mam powieszony najbardziej śmierdzącą kostkę WC domestos pod maska
- STFrozen
- Zasłużony dla forum
- Imię: Agnieszka
- Samochód: Toyota Yaris Hybrid
- Silnik: 1.5
- Kontakt:
sama mam jedną pod maskąpwalczak pisze:A później AllSpark w domu krzyczy: gdzie są wszystkie kostki do WC!?!etac_owiec pisze:Ja mam powieszony najbardziej śmierdzącą kostkę WC domestos pod maska

Agnieszka
też mam kostkę WC od czasu jak mi jakiś gryzoń przegryzł kable w Oplu 

- swieru
- Świeżak
- Imię: Maciek
- Samochód: Cruze 1,8
- Silnik:
- Kontakt:
etac_owiec pisze:robszo pisze:Witam,
idę kuć taką kostkę ^^
...spokój to kłamstwo ... istnieje tylko PASJA
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Dzisiaj widziałem takie coś
http://mrcleaner.pl/1z-einszett-tschuss ... p2556.html
Niestety nie mam problemów z gryzoniami więc nie mam jak przetestować.
http://mrcleaner.pl/1z-einszett-tschuss ... p2556.html
Niestety nie mam problemów z gryzoniami więc nie mam jak przetestować.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Skoro jest to unikalna mieszanka zapachów i smaków, to może zamówimy na zlot jedną puszkę i każdy oceni walory smakowo zapachowe 

-
- Świeżak
- Imię: Tom
- Samochód: aveo T300 1,2 63kW
- Silnik: benzyna 1.2 63kW 86KM
- LPG: nie
- Kontakt:
Witam. U mnie tez na osiedlu jest problem kotów. Wchodzą od dołu by grzać się w ciepłym, ja też miałem łapki na pokrywie świec i na kablach lpg.
Kostka WC nic nie dała, miałem nawet trzy powieszone w różnych miejscach ale to nie działało. Wpadłem na inny pomysł. Wystarczy w hurtowni budowlanej kupić metr siatki do zbrojeń o szerokości 1m, podjechac na kanał i siatke zamontować od dołu. Z przodu i po bokach nie ma żadnego problemu, popuszcza sie śruby plastikowch osłon i wsuwa siatke i dokreca osłony. Z tyłu jak jest w miare napięta mozna złapać drutem do tłumika i gdzieś tam jeszcze w jednym miejscu. Siatka musi być stalowa , nie może być ogrodowa plastikowa bo sprawa temperatury. Kiedys podrzuce fotki tego jak bede na kanale. W każdym razie od czasu jak założyłem siatkę to ani razu kot mi nie wlazł. Bałem się że wlezą z boku przy kole bo tam nie ma tego jak zastawić siatką ale na razie nie wpadły na ten pomysł (ponad rok). U mnie po śladach łapek widziałem ze wchodziły z przodu przy dmuchawie i tam dalej z tyłu za stabilizatorem od str. pasażera. Z tym nie ma żartów, znajomy miał z tego powodu lawete do ASO. To nawet pomaga przy wymianie oleju bo sruba korka spustowiego po odkręceniu zostaje na siatce ehehehe.
Kostka WC nic nie dała, miałem nawet trzy powieszone w różnych miejscach ale to nie działało. Wpadłem na inny pomysł. Wystarczy w hurtowni budowlanej kupić metr siatki do zbrojeń o szerokości 1m, podjechac na kanał i siatke zamontować od dołu. Z przodu i po bokach nie ma żadnego problemu, popuszcza sie śruby plastikowch osłon i wsuwa siatke i dokreca osłony. Z tyłu jak jest w miare napięta mozna złapać drutem do tłumika i gdzieś tam jeszcze w jednym miejscu. Siatka musi być stalowa , nie może być ogrodowa plastikowa bo sprawa temperatury. Kiedys podrzuce fotki tego jak bede na kanale. W każdym razie od czasu jak założyłem siatkę to ani razu kot mi nie wlazł. Bałem się że wlezą z boku przy kole bo tam nie ma tego jak zastawić siatką ale na razie nie wpadły na ten pomysł (ponad rok). U mnie po śladach łapek widziałem ze wchodziły z przodu przy dmuchawie i tam dalej z tyłu za stabilizatorem od str. pasażera. Z tym nie ma żartów, znajomy miał z tego powodu lawete do ASO. To nawet pomaga przy wymianie oleju bo sruba korka spustowiego po odkręceniu zostaje na siatce ehehehe.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie głupi patent 

-
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze 1.4T SW LT
- Silnik:
- Kontakt:
Też myślałem o takim rozwiązaniu ale widmo że o coś zahaczę i wyrwę sobie jeszcze pół zderzaka razem z siatką mnie skutecznie odwiodło od tego pomysłu. Prosiłbym jednak o zdjęcia może faktyczne warto byłoby tak zrobić, już napotkałem zdechłe ptaki pod maską.
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
To może lepiej oslone? Poszukać jakiejś stalowej płyty do konkretnego modelu?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z osłonami nie ma problemów, jest tego pełno na alledrogo, plastikowe lub metalowe.
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 2
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Imię: Tom
- Samochód: aveo T300 1,2 63kW
- Silnik: benzyna 1.2 63kW 86KM
- LPG: nie
- Kontakt:
ja nie chciałem osłony bo bałem sie przegrzewania w lato , u nas sporo sie w korkach stoi i w upał to taka osłona mocno szkodzi. Mój jeden kumpel jak leciał 160 po DTŚce nissanem to mu wyrwało taką osłonę. Siatka to 10 zł i 20 min pracy na kanale, nic nie wlezie, nic nie wyrwie, przewiew pełny, przez oczka wszystko widac. Cykne foty jak w końcu dojade na kanał to bedzie widac jak to wygląda , juz pordzewiało hehe , wygląda jakby to była robota Majstra Stasia i Rafałka z ACO hehe. Znacie to ? Wazzup na YTXaRaDaS pisze:Z osłonami nie ma problemów, jest tego pełno na alledrogo, plastikowe lub metalowe.