Zniszczenie tapicerki przez rozgałęziacz 12V
- Karlos
- Bywalec
- Reputacja: 2
- Imię: Karol
- Samochód: Cruze LT+
- Silnik: 1.8, 141 KM, benz + LPG
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Zniszczenie tapicerki przez rozgałęziacz 12V
Przed wyjazdem urlopowym zakupiłem do auta rozgałęziacz 12V firmy CarCommerce. Przewód rozgałęziacza podczas działania wtopił się w tapicerkę tylnej kanapy. Szczęście, że test wykonałem przed wyjazdem, nie zepsuje mi to urlopu. Nieszczęście, że w trakcie podłączania lodówki byłem obok bagażnika i nie widziałem grzejącego się kabla - szkoda mogła być mniejsza.
Mam teraz kilka opcji:
1) Towar zakupiony w sieciówce - obsługa w rozmowie telefonicznej wypytała mnie czy mam świadków, a później stwierdziła, że nie odpowiada za szkody wyrządzone przez ich sprzęt. Sprawdziłem, nazywa to się odpowiedzialność posiłkowa, czyli sprzedawcy. Mogę rościć sobie prawo odszkodowania do importera lub producenta. Mogę też zgłosić do UOKIK i wystąpić do sieciówki o naprawienie szkody, ale nie widzę tu nadziei na zadośćuczynienie, bądź przywrócenie do stanu pierwotnego kanapy.
2) AC - ciekaw jestem, czy ubezpieczenie obejmuje tego typu zdarzenia.
3) Aukcja - kupno kanapy.
4) Naprawa tapicerki w specjalistycznej firmie.
Macie koledzy jakieś sugestie?
Mam teraz kilka opcji:
1) Towar zakupiony w sieciówce - obsługa w rozmowie telefonicznej wypytała mnie czy mam świadków, a później stwierdziła, że nie odpowiada za szkody wyrządzone przez ich sprzęt. Sprawdziłem, nazywa to się odpowiedzialność posiłkowa, czyli sprzedawcy. Mogę rościć sobie prawo odszkodowania do importera lub producenta. Mogę też zgłosić do UOKIK i wystąpić do sieciówki o naprawienie szkody, ale nie widzę tu nadziei na zadośćuczynienie, bądź przywrócenie do stanu pierwotnego kanapy.
2) AC - ciekaw jestem, czy ubezpieczenie obejmuje tego typu zdarzenia.
3) Aukcja - kupno kanapy.
4) Naprawa tapicerki w specjalistycznej firmie.
Macie koledzy jakieś sugestie?
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Zniszczenie tapicerki przez rozgałęziacz 12V
Kiedyś miałem sytuację że eksplodował akumulatorek firmy xx w ładowarce tej samej firmy i zniszczył lekko gniazdko i jego okolice. Pracowałem w sklepie jako kierownik i poszedłem zobaczyć straty. Firma w której pracowałem twierdziła że nie da się podciągnąć tego pod żadną reklamacje. Gość przegrał sprawę w sądzie. ( Polska to nie Ameryka) w końcu przedstawiciele firmy od ładowarki jakoś się z nim dogadali. Coś dostał. Ale było to załatwione pozasklepem
Wydaje mi się, że AC powinno pokryć takie zdarzenie, tylko pytanie co się bardziej opłaca, stracić zniżki z AC, czy kupić części i wymienić samemu, kwestia Twojej oceny.
Urządzenia typu rozdzielacz można stosować do ładowarki, zasilania GPS czy coś podobnego, ale nie do zasilania lodówki, która bierze dużo prądu i pracuje w trybie ciągłym. W takiej sytuacji, wystarczy lekko przybrudzony styk, lekko poluźniony wtyk i wtedy płynący duży prąd będzie powodował mocne nagrzewanie się w miejscu styku, co może prowadzić do pożaru.
Przy urządzeniach które pobierają dużo prądu należny unikać dodatkowych połączeń, które mogą powodować straty w przepływie prądu.
Najrozsądniejszym i bezpiecznym rozwiązaniem jest pociągnięcie jakiegoś grubszego przewodu, min 2,5mm2 z kasety bezpieczników czy akumulatora, i dołożenie drugiego dobrej jakości gniazda, takiego, aby z niego przypadkiem wtyk nie wypadał czy się nie luzował.
Urządzenia typu rozdzielacz można stosować do ładowarki, zasilania GPS czy coś podobnego, ale nie do zasilania lodówki, która bierze dużo prądu i pracuje w trybie ciągłym. W takiej sytuacji, wystarczy lekko przybrudzony styk, lekko poluźniony wtyk i wtedy płynący duży prąd będzie powodował mocne nagrzewanie się w miejscu styku, co może prowadzić do pożaru.
Przy urządzeniach które pobierają dużo prądu należny unikać dodatkowych połączeń, które mogą powodować straty w przepływie prądu.
Najrozsądniejszym i bezpiecznym rozwiązaniem jest pociągnięcie jakiegoś grubszego przewodu, min 2,5mm2 z kasety bezpieczników czy akumulatora, i dołożenie drugiego dobrej jakości gniazda, takiego, aby z niego przypadkiem wtyk nie wypadał czy się nie luzował.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Daj jakieś zdjęcia. Jak to wygląda?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Nie ma co walczyć, ani sieciówka, ani importer lub producent nie podda się i zwali winę na użytkownika za złe użytkowanie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Karlos
- Bywalec
- Kontakt:
Mam w zwyczaju przewymiarowywać obciążenia pod półki, czy inne elementy nośne, ale tu uwierzyłem producentowi - rozgałęziacz przewidziany był do 60W, lodówka ma 58W. Ale fakt, grubość, a w zasadzie "cieńkość" przewodu od rozgałęziacza mogła wzbudzić większą czujność.Maniek pisze:Wydaje mi się, że AC powinno pokryć takie zdarzenie, tylko pytanie co się bardziej opłaca, stracić zniżki z AC, czy kupić części i wymienić samemu, kwestia Twojej oceny.
Rozważałem oddzielny przewód do bagażnika, ale praktyczność mi podpowiadała, że aby raz w roku skorzystać z lodówki wystarczy rozgałęziacz.
Jestem tego samego zdania.XaRaDaS pisze:Nie ma co walczyć, ani sieciówka, ani importer lub producent nie podda się i zwali winę na użytkownika za złe użytkowanie.
W poniedziałek zacznę od punktu napraw tapicerek samochodowych. Znając cenę skontaktuję się z ubezpieczycielem. Kalkulacja szkody vs. zniżki, jeżeli faktycznie można coś takiego z AC naprawić.
Na aukcjach kanapy tylko z przednimi fotelami i ceny dość wysokie.
A oto zdjęcia:
Ostatnio zmieniony 31 lip 2016, o 17:23 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodano zdjecia przez moderatora
Powód: dodano zdjecia przez moderatora
Te 60W to jest max co to urządzenie może wytrzymać, do tego przy obciążeniu chwilowym, a jeśli jest z chin, to należny jeszcze uwzględnić cos fi na kłamstwo producenta. Widzę, że nie jesteś elektrykiem, to jako elektryk coś Ci doradzę abyś nie był stratny w przyszłości:
- kupuj zawsze urządzenie przynajmniej z 50% zapasem niż potrzebujesz, to znaczy, jeśli potrzebujesz zasilacz do urządzenia które potrzebuje 1A prądu, kup zasilacz min 1,5A, jeśli Twoja lodówka potrzebuje 58W mocy, kup rozdzielacz min 90W.
Takie działanie zapewni Ci bezpieczne i bezproblemowe korzystanie z urządzeń elektrycznych.
Zwróć uwagę, że w obu przypadkach zapisałem "minimum", a to dla tego, że im urządzenie mocniejsze tym lepiej, ale wiadomo,wraz z amperami i watami rośnie cena.
A co do uszkodzonej tapicerki - sprawdziłeś w sieci ile kosztuje używana dolna część kanapy w kolorze ?? Może taka opcja się opłacać ??
- kupuj zawsze urządzenie przynajmniej z 50% zapasem niż potrzebujesz, to znaczy, jeśli potrzebujesz zasilacz do urządzenia które potrzebuje 1A prądu, kup zasilacz min 1,5A, jeśli Twoja lodówka potrzebuje 58W mocy, kup rozdzielacz min 90W.
Takie działanie zapewni Ci bezpieczne i bezproblemowe korzystanie z urządzeń elektrycznych.
Zwróć uwagę, że w obu przypadkach zapisałem "minimum", a to dla tego, że im urządzenie mocniejsze tym lepiej, ale wiadomo,wraz z amperami i watami rośnie cena.
A co do uszkodzonej tapicerki - sprawdziłeś w sieci ile kosztuje używana dolna część kanapy w kolorze ?? Może taka opcja się opłacać ??
- Karlos
- Bywalec
- Kontakt:
Dzięki Maniek. Wziąłem sobie do serca, co napisałeś w kwestii mocy.Maniek pisze: (...) Twoja lodówka potrzebuje 58W mocy, kup rozdzielacz min 90W.
Przejrzałem aukcje, używane komplety z przednimi fotelami za 500 zł. Jutrzejszy dzień (sprawdzenie kosztów naprawy i AC) przyniesie rozwiązanie.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Sredni koszt tapicerki jaki ja pamiętam to 3000-4000 zł, czas oczekiwania około 6 miesięcy.
- Karlos
- Bywalec
- Kontakt:
Jeżeli ma mnie to kosztować 150 zł zniżki na AC, to wybór jest prosty.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tyle ze paczka moze przyjsc na święta Wielkanocne.
Nikt w ASO, nie poda ci realnego terminu zamówienia, chyba ze będzie jakiś "leżak magazynowy" i akurat podpasuje pod ciebie.
Nikt w ASO, nie poda ci realnego terminu zamówienia, chyba ze będzie jakiś "leżak magazynowy" i akurat podpasuje pod ciebie.
- Karlos
- Bywalec
- Kontakt:
Właśnie otrzymałem informacje z Dixi - koszt 1700 zł, czas oczekiwania około tygodnia.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Cena dobra, ale do terminu dostawy nie wierzę. Mogę się jednak mylić.
Są dwa rodzaje produktów, na które się czeka i czeka:
- wiązki elektryczne
- tapicerki
Chyba ze cos się zmieniło.
Są dwa rodzaje produktów, na które się czeka i czeka:
- wiązki elektryczne
- tapicerki
Chyba ze cos się zmieniło.