Problem z głośnikami po lewej stronie

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
Lukmen
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze 1.4SW Premium+
Silnik:
Kontakt:

Problem z głośnikami po lewej stronie

Post autor: Lukmen » 16 gru 2018, o 11:34

Witajcie,

dwa dni temu stałem się (chyba) szczęśliwym posiadaczem Chevy Cruze MY13. Autko zacne, grzeczne i ekonomiczne. Mam jednak pewien problem, bo przy zakupie nie sprawdziłem radia, a podczas sprawdzania auta na drodze wyłączyłem je, bo chciałem się skupić na posłuchaniu czy wszystko jest okej w układzie jezdnym. Po sfinalizowaniu transakcji wyruszyłem w drogę i chciałem sobie umilić podróż muzyczką. Okazało się że grają tylko głośniki po prawej stornie. Kombinowałem z balansem itd i nic nie pomagało. Po lewej stronie tylko trochę grał tweeter, głośnik w drzwiach przednich mega cicho a tylni wcale. Ostatecznie musiałem przesunąć suwak balansu na -9 żeby obie strony grały podobnie (mimo to mam wrażenie że lewe głośniki nie dają pełnego zakresu).

Mam do Was pytanie drodzy forumowicze, co mogę sprawdzić zanim dojdzie do rozkręcania drzwi? Czy to może leżeć w głośnikach, czy sprawdzić jednostkę sterującą?

Z góry dzięki za pomoc i sugestie!

Bunioopl
Fachman
Reputacja: 45
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Re: Problem z głośnikami po lewej stronie

Post autor: Bunioopl » 16 gru 2018, o 11:43

A jaki sygnał dostarczasz do wzmacniacza. Zacznij od sprawdzenia na stacji radiowej. Potem CD, i może jeszcze MP3. Ale na początek Wszystkie suwaki ustaw na 0.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 16 gru 2018, o 13:01 przez Regulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: sówaki

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Reputacja: 16
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin » 16 gru 2018, o 11:52

Ściągnięcie tapicerki drzwi to 3 min roboty. Nie działa lewy przod i tył? Małe prawdopodobne aby spaliły się dwa naraz. Może coś się poluzowalo. Zadzwoń może do właściciela/ sprzedającego i popytaj o to.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus » 16 gru 2018, o 13:05

Inaczej niż przez podłączenie innych głośników radia nie sprawdzisz (chyba, że dysponujesz miernikiem mocy). Jednak objawy (że po przestawieniu balansu jednak głośniki z lewej strony grają, zakładając że jest podany prawidłowy sygnał stereo) wskazują raczej na uszkodzenie wzmacniacza w radiu. A wtedy albo rozejrzyj się za używanym albo za chińskim dedykowanym sprzętem. Skończyłem i się więcej nie odzywam.

Lukmen
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Lukmen » 16 gru 2018, o 20:22

Dzięki za odpowiedzi Panowie!

@Bunioopl - czy możesz wyjaśnić bardziej kwestię dostarczanego sygnału? póki co sprawdzałem na radio. Zaraz sprawdzę CD i może uda się mp3.
@szczuplin - bardzo chętnie bym spytał poprzedniego właściciela ale auto przyjechało z Helmutlandii. Znam niemiecki, ale znam też Helmutów. Małe szanse że dostanę jakąś sensowną odpowiedź.
@Regulus - sprawdzę dzisiaj miernikiem bezpieczniki, bo gdzieś tam coś wyczytałem żeby tak sprawdzić. Możesz dać wskazówkę jakiego wzmacniacza szukać? Uszkodzenie wzmacniacza brzmi poważnie. Może lepiej sprawdzić to w ASO? Myślałem o instalacji alpine KTP 445. Czy to ew może rozwiązać problem?

Bunioopl
Fachman
Reputacja: 45
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl » 16 gru 2018, o 20:25

Ja sprawdzisz na cd i mp3 i na każdym będzie tak samo, to albo radio, albo głośniki do wymiany.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 16 gru 2018, o 20:49

Bezpieczniki tu nie mają nic do rzeczy, skoro radio działa. Miałem na myśli wzmacniacz mocy (układ scalony) wbudowany w radio - można sprawdzić jaką radio potrafi wyemitować moc takim specjalistycznym miernikiem mocy ( w dobrych warsztatach caraudio takie mają).

Instalacja zewnętrznego wzmacniacza nigdy nie zaszkodzi, a koszt dużo mniejszy niż nowego radia (swoją droga nie napisałeś jaki masz typ). Oczywiście nie ma gwarancji, że rozwiąże problem, bo może on też leżeć w torze małej mocy (przedwzmacniacz), niemniej ryzyko to jest niewielkie, a poprawa jakości audio będzie. Blaupunkt EMA 255 też jest godny polecenia i tani.

Lukmen
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Lukmen » 16 gru 2018, o 23:18

Panowie, miałem chwilę żeby pobawić się dłużej i lepiej poznać charakterystykę głośników. Ustaliłem, że spalony jest lewy tylny głośnik.
W zasadzie dziwna jest ta instalacja w Cruze, bo z przodu jest tweeter i bass a z tyłu średnica i wysokie. Początkowo myślałem, że nie działa lewy przód, ale ten bas jest na tyle specyficzny, że podczas jazdy w trasie nie mogłem go wychwycić.

@Bunioopl - na każdym wejściu jest podobnie, choć AUX i CD są ciszej niż radio.
@Regulus - Nie napisałem jaki to typ radia, bo się nie znam na oznaczeniach :) Mam wersję z navi. Zapewne będę szedł w kierunku modyfikacji nagłośnienia, bo nie bardzo mi się podoba to, jak jest teraz. Tzn. lubię bas, ale jest go ciut mało jak na moje ucho plus dynamika średnia. Dzięki za wskazanie wzmaczniacza Blaupunkt. Rozważę to, choć Alpine ma tą przewagę, że da się go schować za radiem a nie na zewnątrz.
Widziałem posty o zmianie nagłośnienia i muszę je uważnie prześledzić.

Dzięki za wskazówki i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 17 gru 2018, o 09:06

Nie znam się na wszystkich wersjach wyposażenia, ale nie słyszałem o zestawach dwudrożnych w tylnych drzwiach, więc raczej to jakaś przeróbka. Z przodu oryginalnie w wersji dwudrożnej jest głośnik wysokotonowy w słupku A i średnio-niskotonowy w drzwiach - powinno być go normalnie słychać. Dobrze byłoby zajrzeć do tych drzwi, co tam faktycznie siedzi, ale przy ujemnych temperaturach grozi to połamaniem zatrzasków.
Wzmacniacz za radiem to się nie zmieści, raczej pod (a nad BCM) - zdejmij boczek tunelu środkowego po stronie pasażera i zobacz, ile tam jest miejsca (na moje oko dużo).

Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Reputacja: 1
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz » 17 gru 2018, o 09:38

Jeśli głośniki nieoryginalne ale wpięte w oryginalną instalacje to przejściówka mogła paść.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Lukmen
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Lukmen » 17 gru 2018, o 21:52

@Regulus - dzięki za info o tym mrozie, to cenna uwaga! Muszę znaleźć jakieś miejsce. Co do konfiguracji o mogłem coś pomylić. Na moje ucho na bank mam basy z przodu i w tym paśmie nie ma wokalu, czy wysokich tonów. Wysokie tony i środek (wokal, gotary etc) jest z tyłu oraz w tweeterach. Sprawa mega dziwna. Stąd było moje podejrzenie, że nie działa cala lewa strona. Poprzednie auto to był Saab 9-5 i tam zarówno w drzwiach z przodu jak i z tyłu było to samo pasmo a jedyna różnica polegała na wielkości głośnika. (Ale tam audio było bardziej rozbudowane.)
@kemoiz - jak wykręcę głośniki to sprawdzę czy oryginalne są.
Z tego co ustaliłem, to prawdopodobnie z tyłu na szybach była folia przyciemniająca, która została zdjęta. Może wtedy ktoś zdejmował bok i coś uszkodził...

Druga sprawa, to że znalazłem ciekawe głośniki - Focal RSE-165. Słyszałem dużo dobrego o tej firmie i skłaniałbym się do zakupu zestawu 2+2 czyli niskie tony plus tweetery. Zastanawiam się co wrzucić do tyłu? Na kolejne Focale raczej nie znajdę finansów. Czytałem że ludzie przenoszą przednie głośniki do tyłu. Biorąc pod uwagę charakterystykę tych przednich z mojego Cruze, mam pewne obawy czy to dobre posunięcie.
No czy w ogóle montaż tych Focali ma sens? Czy brzmienie się poprawi? Firma car audio twierdzi, że można montować. Wy jak uważacie?

Z góry dzięki za porady!

EDIT: doczytałem posta AdamaT, że na tył najlepiej wrzucić te przednie przez wzgląd na jakość sygnału. Tak też więc zrobię :)

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 17 gru 2018, o 23:45

Po pierwsze, nie ma pewności co masz w przednich drzwiach, więc to wrzucanie zostaw na drugi etap.
Po drugie focal jak najbardziej, ale przede wszystkim trzeba wygłuszyć drzwi, bo inaczej (a może są już wygłuszone przez poprzedniego właściciela) nie ma sensu ładować kasy w głośniki - każdy Ci to powie. Czyli jak nie masz ogrzewanego garażu, to musisz odłożyć temat do wiosny. Do głośników będą też potrzebne dystanse dedykowane do Cruze (podobno najlepsze z mdf, ale ja mam plastiki i też ok).

Lukmen
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Lukmen » 18 gru 2018, o 21:27

Dzięki za sugestie Regulus. Napisałem do jednej firmy car audio i oni w ogóle polecili mi najpierw zainstalować wzmacniacz np Sony Xm-S400D, którzy rzekomo ma poprawić jakość dźwięku z głośników seryjnych. Podejście trochę od tyłu. Może w sumie i lepsze niż od razu zabawa w głośniki i wygłuszanie drzwi. Na pewno w obecnych warunkach szybsze do zrobienia. (O ile udałoby mi się przebrnąć przez kablologię)

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 18 gru 2018, o 21:49

No ja bym jednak zrobił odwrotnie - jakość fabrycznego audio w Cruze jest bardzo dobra i wzmacniacz doda tylko mocy, a nic nie poprawi. Chyba nie podałeś, jaki masz sprzęt - jak nie wiesz jak sprawdzić, wrzuć zdjęcie, koledzy rozpoznają.
Nie wiem jak głośno lubisz mieć w aucie, ale jeśli normalnie, to wydawanie pieniędzy na wzmacniacz mija się z celem. Poszedłbym w głośniki - możesz przecież kupić z montażem na miejscu.

Lukmen
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Lukmen » 18 gru 2018, o 22:20

okej, wrzucam zdjęcie. Tak jak pisałem mam wersję z navi. To chyba jest oznaczenie (edit) CD500 J300.
Obrazek

Co do tego, czego szukam to chodzi o dynamikę, czyli przy umiarkowanej głośności żeby było selektywnie i można było pocieszyć ucho każdym pasmem. Kupiłem głośnik seryjny lewy tylni, spróbuję go zamontować i na pewno wtedy więcej się rozjaśni.
Obecnie brakuje mi soczystości, ale to może przez fakt, że dotychczas miałem subwoofer w aucie...

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Reputacja: 16
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin » 19 gru 2018, o 06:28

Twoim rozwiązaniem będzie więc wytłumienie drzwi i boczków. Robota na cały dzień koszt materiału ok. 300zl
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Nadwozie / Wnętrze”