W związku z moim niewiarygodnym wprost szczęściem do przeróżnych "poprawiaczy geometrii" mojego auta, zostałem w ostatnim czasie kolejny raz popchnięty z tylny zderzak. Był już kiedyś "puk" w klapkę śruby holowniczej, potem w lewy róg, teraz przyszła pora na środek z porysowaniem. Szczęściem są to zawsze minimalne puknięcia, ale jednak...
Z "pukaczem" załatwiłem sprawę od ręki i na miejscu.
Nie widać aby cokolwiek się połamało, moje auto po uderzeniu nie odskoczyło, zderzak trzyma się sztywno, czujniki parkowania wszystkie ocalały, więc uderzenie nie mogło być mocne. Pukające auto było wysokie, więc impet poszedł po górnej krawędzi zderzaka w kilku miejscach rysując lakier do podkładu. Po poprzednim incydencie widać też w rogu liczne spękania lakieru, jednak geometria zderzaka jest nienaruszona.
Teraz muszę pomyśleć co z tym dalej zrobić.
Oferta od mojego lokalnego lakiernika to 400 zł za przeszlifowanie i polakierowanie zderzaka na nowo.
Znalazłem w Łodzi firmę, która oferuje nowy zamiennik przygotowywany pod kolor za 599 zł.
A może ktoś ma inne pomysły lub sugestie w którą stronę pójść ?
Wymiana tylnego zderzaka T300 - pomysły ???
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Wymiana tylnego zderzaka T300 - pomysły ???
oddaj do tego gdzie ostatnio malowałeś i niech poprawi nadkole przy okazji.
Zamienniki nie trzymają geometrii tak jak oryginał.
Zamienniki nie trzymają geometrii tak jak oryginał.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Arbi
- Wymiatacz
- Reputacja: 33
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Nie polecam zamiennika. W dodatku kolor na 300% będzie się różnił.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Co do koloru zamiennika to właśnie podobno jest dobrze.
Firma chwali się własną mieszalnią lakierów no i sami malują w komorze pod konkretnego klienta.
Natomiast zgadzam się co do ogólnej jakości owych zamienników. Miałem okazję pogawędzić dzisiaj na ten temat z zaprzyjaźnionym mechanikiem. Ponoć są giętkie, jakby były z papieru.
Reasumując - plan jest obecnie taki, aby jednak oddać lokalnemu lakiernikowi oryginalny zderzak do ogarnięcia.
Krzysiu - nadkole zostało poprawione gwarancyjnie w zeszłym roku. W sumie miłe, że gość po pięciu latach przyjął uwagę bez mrugnięcia.
Firma chwali się własną mieszalnią lakierów no i sami malują w komorze pod konkretnego klienta.
Natomiast zgadzam się co do ogólnej jakości owych zamienników. Miałem okazję pogawędzić dzisiaj na ten temat z zaprzyjaźnionym mechanikiem. Ponoć są giętkie, jakby były z papieru.
Reasumując - plan jest obecnie taki, aby jednak oddać lokalnemu lakiernikowi oryginalny zderzak do ogarnięcia.
Krzysiu - nadkole zostało poprawione gwarancyjnie w zeszłym roku. W sumie miłe, że gość po pięciu latach przyjął uwagę bez mrugnięcia.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No i po sprawie.
Odebrałem auto po lakierowaniu zderzaka.
Szczęściem wszystkie elementy mocujące uszły z życiem.
Przy okazji poszedł jeszcze lakier na kawałek przedniego zderzaka, który zaliczył kiedyś niewielką obcierkę o murek i auto zaliczyło niewielką kosmetyczną polerkę.
W sumie rachunek od lakiernika wyniósł 600 zł. Dodatkowo założyłem nowe czujniki parkowania, bo one jak wiadomo lubią się uszkadzać z wiekiem. Tutaj dostępne w rozmaitych kolorach w zadziwiającej cenie:
https://allegro.pl/oferta/4-czujniki-pa ... 7588329413
Bez problemów pracują z moją starą centralką z panelem LED.
Odebrałem auto po lakierowaniu zderzaka.
Szczęściem wszystkie elementy mocujące uszły z życiem.
Przy okazji poszedł jeszcze lakier na kawałek przedniego zderzaka, który zaliczył kiedyś niewielką obcierkę o murek i auto zaliczyło niewielką kosmetyczną polerkę.
W sumie rachunek od lakiernika wyniósł 600 zł. Dodatkowo założyłem nowe czujniki parkowania, bo one jak wiadomo lubią się uszkadzać z wiekiem. Tutaj dostępne w rozmaitych kolorach w zadziwiającej cenie:
https://allegro.pl/oferta/4-czujniki-pa ... 7588329413
Bez problemów pracują z moją starą centralką z panelem LED.