Witam,
postanowiłem przenieść ekran z kamery cofania z lusterka na tę półkę pod szybą nad radiem. Mój poprzednik miał tam nawigację, więc dziurka na kable została, ale nie mam pojęcia którędy się tam dostać od dołu, żeby poprowadzić zasilanie i kabelek z kamerki.
Wie ktoś, ma pomysł ? Dużo rozbierania będzie ? Kontaktu z poprzednikiem nie mam.
[T300] Jak się dostać na półkę pod szybą ?
- Adonay
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Radosław
- Samochód: Aveo T300
- Silnik:
- Kontakt:
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Re: [T300] Jak się dostać na półkę pod szybą ?
Konsola jest mocowana na zatrzaski z takimi metalowymi spinkami. Zaglądałem tam dwukrotnie jakiś czas temu (raz wymieniałem przewód od anteny radiowej i raz przeciągałem od dołu do góry przewód zasilający do nawigacji) i nie przypominam sobie jakichś szczególnych problemów z demontażem. Trzeba jedynie robić to ostrożnie, żeby plastików nie podrapać, ale jednocześnie zdecydowanie bo zatrzaski trzymają dość mocno. Kabelki przeciągniesz przy użyciu kawałka sztywnego przewodu "pilotującego". Niestety robiłem to prawie trzy lata temu i nie pamiętam szczegółów. Zapewne Krzyś ma jakiś obrazek 
Stara szkoła jazdy mówi, że podczas cofania kierowca powinien być odwrócony i obserwować przestrzeń z tyłu auta, chyba że jest to niemożliwe. W Aveo jest to jak najbardziej możliwe. Dlatego osobiście jestem przeciwnikiem tego typu rozwiązań, które poprzez zmuszanie kierowcy do patrzenia w ekran podczas cofania dają mu złudne poczucie bezpieczeństwa manewru i odrywają od rzeczywistej obserwacji. Dlatego ja nigdy bym czegoś takiego nie zamontował. Co innego ultradźwiękowe czujniki cofania z LEDowym I AKUSTYCZNYM wskaźnikiem umieszczonym w tylnej części podsufitki - to rozwiązanie jest rzeczywistą pomocą i nie koliduje z prawidłowym zachowaniem kierowcy.
Oczywiście to moja osobista opinia i nie musisz się z nią zgadzać.

Stara szkoła jazdy mówi, że podczas cofania kierowca powinien być odwrócony i obserwować przestrzeń z tyłu auta, chyba że jest to niemożliwe. W Aveo jest to jak najbardziej możliwe. Dlatego osobiście jestem przeciwnikiem tego typu rozwiązań, które poprzez zmuszanie kierowcy do patrzenia w ekran podczas cofania dają mu złudne poczucie bezpieczeństwa manewru i odrywają od rzeczywistej obserwacji. Dlatego ja nigdy bym czegoś takiego nie zamontował. Co innego ultradźwiękowe czujniki cofania z LEDowym I AKUSTYCZNYM wskaźnikiem umieszczonym w tylnej części podsufitki - to rozwiązanie jest rzeczywistą pomocą i nie koliduje z prawidłowym zachowaniem kierowcy.
Oczywiście to moja osobista opinia i nie musisz się z nią zgadzać.
- Adonay
- Aktywny
- Imię: Radosław
- Samochód: Aveo T300
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki za wyjaśnienia nad ***. Co do tego co pod, to nawet nie kwestia czy się zgadzam czy nie, ale jest kilka powodów, dla których kamerka mi się przydaje. Np. tylne szyby mam zaciemnione tyle ile się da, czyli chyba 60%, co w nocy daje mi w sumie zerową widoczność.
Ponadto takich elementów wystających z ziemi nie wyżej niż do klapy bagażnika nie zauważysz, jeśli nie widziałeś ich przy wsiadaniu.
Co do samej uwagi i rozglądaniu, to jak najbardziej jestem za.
Ponadto takich elementów wystających z ziemi nie wyżej niż do klapy bagażnika nie zauważysz, jeśli nie widziałeś ich przy wsiadaniu.
Co do samej uwagi i rozglądaniu, to jak najbardziej jestem za.
-
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
Ja zdawałem w 2001 roku prawko i uczyli na lusterka. Czasy zmieniły i w wielu autach cofanie patrząc przez tylną szybę jest prawie niemożliwe. Ja w meganie mam taka martwa strefę że jest szansa dużej przeszkody nie zauważyć. Teraz samochody są tak skonstruowane że tylną szyba/Ka jest mniejsza niż w samochodach pancernych. Kiedyś we Fiacie 126p cofając było dużo lepiej widać przez "ramię" ale te samochody miały jedno małe lusterko. Pamiętam że jak ojciec kupował Cinquecento zaraz jak były dostępne to też miało jedno. Za 2 kasowali oddzielnie. Dlatego wtedy było lepiej patrzeć do tyłu bo słupki były cienkie 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Dokładnie, konstrukcja aut jest taka, że nic do tyłu przez ramię nie widać, pozostają tylko lusterka i wszelkiej maści czujniki i kamerki. Ja sam jak się przesiadłem z lanosa do lacetti nie mogłem się przyzwyczaić i parkowanie czy cofanie tylko na lusterka mi szło, nawet nie miałem po co się odwracać 
Co do kabli to moim zdaniem najlepiej przekładać je od góry, skoro masz już otwór
jak przeleci na dół, to wtedy sobie poprowadzisz tak jak będzie wygodniej i schludniej.

Co do kabli to moim zdaniem najlepiej przekładać je od góry, skoro masz już otwór

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...