Ciśnienie w oponach
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Seba
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Ciśnienie w oponach
Witam posiadam aveo z rocznika 2009 1.4 101 koni mam założone opony 185/55/r15 na oryginalnych aluminiowych felgach i mam problem, otóż jakie powinno być właściwe ciśnienie w tych oponkach. Aktualnie mam 2.2 z przodu i 2.1 z tyłu ,próbowałałem stosować się do tych wytycznych z naklejki, ale w obu przypadkach opony z przodu wyglądają jakby były niedopompowane . Jakie waszym zdaniem powinno być ciśnienie żeby opona wyglądała normalnie ,a żeby nie było też za dużo bo jak wiadomo cierpi potem zawieszenie. Przeważnie jeżdżę po mieście sam czasem 2 osoby sporadycznie we troje .Pozdrawiam
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Re: Ciśnienie w oponach
Na 2.1 opony wyglądają niedopompowane. Ja w samochodach staram się mieć 2.4
Wysłane za pomocą Taptalka
Wysłane za pomocą Taptalka
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

Ja pompuję 2,3 ale ciekaw jestem jak u ciebie wyglądają te opony, bo między 2,2 a 2,4 wizualnej różnicy raczej nie będzie.
To że przód trochę siedzi to normalne, bo przód jest ciężki, ważne jest ciśnienie aby bieżnik całą powierzchnią przylegał do powierzchni. To, że przy zbyt wysokim ciśnieniu cierpi zawieszenie to Twoje najmniejsze zmartwienie, jak masz zbyt wysokie ciśnienie nie masz dobrej przyczepności, co za tym idzie znacznie wydłuża się droga hamowania. (Są też dobre strony - zmniejsza się zużycie paliwa
, ale znikomo ).
Mała ilustracja poglądowa:

A - prawidłowe ciśnienie
B - zbyt niskie ciśnienie
C - zbyt wysokie ciśnienie.
Masz na nalepce czy w manualu do auta podane jakie ma być ciśnienie dla danego rozmiaru opon i tego się trzymaj, ktoś to już sprawdził i nie poprawiaj producenta bo dziwnie wygląda.
To jakie masz ciśnienie w oponach ma ogromne znaczenie na bezpieczeństwo Twoje i innych uczestników ruchu.
A swoją drogą, a pewien jesteś, że manometr którym sprawdzałeś jest sprawny, a może masz ciśnienie poniżej 2 ???
A tak na marginesie - założyłeś temat w dziale o Sparku a nie Aveo, to taka mała uwaga na przyszłość.
To że przód trochę siedzi to normalne, bo przód jest ciężki, ważne jest ciśnienie aby bieżnik całą powierzchnią przylegał do powierzchni. To, że przy zbyt wysokim ciśnieniu cierpi zawieszenie to Twoje najmniejsze zmartwienie, jak masz zbyt wysokie ciśnienie nie masz dobrej przyczepności, co za tym idzie znacznie wydłuża się droga hamowania. (Są też dobre strony - zmniejsza się zużycie paliwa

Mała ilustracja poglądowa:

A - prawidłowe ciśnienie
B - zbyt niskie ciśnienie
C - zbyt wysokie ciśnienie.
Masz na nalepce czy w manualu do auta podane jakie ma być ciśnienie dla danego rozmiaru opon i tego się trzymaj, ktoś to już sprawdził i nie poprawiaj producenta bo dziwnie wygląda.
To jakie masz ciśnienie w oponach ma ogromne znaczenie na bezpieczeństwo Twoje i innych uczestników ruchu.
A swoją drogą, a pewien jesteś, że manometr którym sprawdzałeś jest sprawny, a może masz ciśnienie poniżej 2 ???
A tak na marginesie - założyłeś temat w dziale o Sparku a nie Aveo, to taka mała uwaga na przyszłość.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sorki źle popatrzyłem faktycznie zły dział mój błąd . Na pewno mam ciśnienie 2.1 sprawdzałem na kilku stacjach kieruję się naklejką w schowku do książki jeszcze nie zaglądałem no ale wporzo no to będę się trzymał wytycznych producenta. Jutro zrobię foto i wrzucę żeby zobaczyć jak to wygląda. Jeśli jest możliwość to prośba do admina o wrzucenie mojego wątku do odpowiedniego działu. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zły dział .
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Wydaje mi się ze producent na naklejce podaje zakres ciśnień, dla Cruze jest to COMFORT 2.4 - 2.7 ECO
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
W laczku mam 2 wskazania, dla nie obciążonego auta i załadowanego i tego się zawsze trzymam, nie mam podanego eco czy comfortu 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak to wygląda na fotach
- Załączniki
-
- 11.jpg (488.07 KiB) Przejrzano 7296 razy
-
- Bez tytułu.jpg (30.53 KiB) Przejrzano 7296 razy
-
- 2.jpg (209.08 KiB) Przejrzano 7296 razy
-
- 23.jpg (177.51 KiB) Przejrzano 7296 razy
Ja nie widzę tutaj niczego nie niepokojącego. Popatrz na parkingu na inne auta, w każdym przednie opony lekko się uginaja
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Myślę podobnie, trzymam się zawsze zakresu podanego w instrukcji dla danego rozmiaru opon. Teraz na przykład jeżdżę na minimum 2.2 jaki jest w instrukcji podany i jest fajnie miękko 

- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
a nie zastanawiał się nikt z Was jak to jest że wartość ciśnienia jest podawana "do samochodu" a nie do rodzaju i marki opon?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
mam Wam zrobić foty jak stoi Cruze na 17" fabrycznych?Maniek pisze:Ja nie widzę tutaj niczego nie niepokojącego. Popatrz na parkingu na inne auta, w każdym przednie opony lekko się uginaja
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Mnie nie dziwi ze cisnienie podane jest do pojazdu.
Chodzi tutaj o masę i jej rozkład, zatem ciśnienie w oponach nie zależy od opon a od tego jak bardzo samochód wgniata je w podłoże i tutaj to kompensujesz odpowiednio dużym lub małym ciśnieniem.
Chodzi tutaj o masę i jej rozkład, zatem ciśnienie w oponach nie zależy od opon a od tego jak bardzo samochód wgniata je w podłoże i tutaj to kompensujesz odpowiednio dużym lub małym ciśnieniem.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Oki dziękuje za pomoc wszystkim i za konsultacje pozdrawiam
, temat wyczerpany.