ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 19:49

Witam
mam taki problem : 2mies. temu przez przypadek i głupotę kolega coś mi wykasował w sterowniku podpinając się i nie mołem odpalić auta - komp nie miał połączenia z imo. po długich próbach różnych " fachowców " w końcu znalazł się jeden i auto uruchomił wgrywając mapy prawdopodobnie od zafiry. Teraz działa wszystko ale nie licznik prędkości pokazuje o ok 30% za dużą prędkość no i wiadomo km więcej nabija. Zmiana grupy kół nic nie daje. Najciekawsze jest to że , nie można się już z kompem połączyć - byłem w 2 serwisach ASO , a ten koleś co to zrobił jest nieuchwytny. W ASO powiedzieli mi żebym wyczyścił sterownik to mi wgrają mapy od nowa. ( koszt 600 zł sterownika ok 400 wyczyszczenie no i cała procedura wgrania to nie wiem za ile. )
Zastanawiam się nad zestawem startowym ( komp , immo , stacyjka , moduł komfortu zegary ...)
jak myślicie ? koszt 1300zł wszystko ma pasować , z tego samego modelu co mój - benzyna 1.8 LT ,
Wydaje się to najprostrzym rozwiązaniem , nie mam pewności czy sterownik po wyczyszczeniu będzie dał się zaprogramować prawidłowo , ja swojego nie chce czyścić żeby nie pogorszyć sprawy - dlatego pomyślałem o kupnie drugiego. Jednak cały zestaw wydaje sie najfajniejszym rozwiązaniem . 2 miesiace z tym się bujam nie mam mocnego co by mi to ustawił , dostać się do elektromechanika - CUD , najczęściej szłyszę " wynalazków nie naprawiam ...

Bardzo was proszę o Wasze zdanie
Pozdrawiam

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 20:18

Do kompletu musisz jeszcze dokupić wkładkę zamka drzwi kierowcy, no i kluczyki.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 20:25

Kluczyk jest 1 , z wkładką chyba jest problem.
Ale ogólnie ujmując to sposób jest zakładając że wszystko sprawne " pewny " ? będzie działać prawda ? a sama wymiana to chyba też dość gładko pójść powinna

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 20:40

Wymieniając wszystko myślę, że nie powinno być problemu. Ale lepiej dopytaj etac'a. Ja też zastanawiam się nad wymianą bcm(brak możliwości dodania tempomatu). A tak przy okazji zastanawiam się, czy jest ktoś na forum co wymieniał już jakąś elektronikę typu bcm. Ja wymieniałem sam licznik i niestety wizyta w ASO była konieczna.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 20:59

Ok dzięki dopytam.
Z licznikiem z tego zestawu też jest tak że prędkościomierz jest w milach ale na mniejszej tarczy są również km , zdziwiło mnie to bo nie wiedziałem że są takie , nie przeszkadza mi to ale nieco zwątpiłem żeby to wszystko działało. Na Europę w milach chyba nie robili .
Widział ktoś licznik w milach i km w orlando ?

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 21:04

W milach bo to anglik. Można przekładać tarcze, nie ma z tym problemu. Większy problem jest z przebiegiem, który pewnie będzie też wyświetlany w milach. Co prawda w moim liczniku mogę wejść w menu i zmieniać km na mile i odwrotnie, ale jak kupiłem anglika na próbę to nie było takiej możliwości.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 21:20

no właśnie teraz pomyślałem że to z anglika ...
Gość podaje że przebieg ma 47 tys KM , nic nie wspominał o milach , na pewno dopytam , kurde będzie to pewnie problem ....

Nie chce mieć w milach , no bo dystans dzienny też będzie w milach itd...
jak nie tu to gdzie indziej jakiś problem ....

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 16793
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: etac » 22 lip 2017, o 21:22

ale po zaprogramowaniu w samochód sam odczyta przebieg w km.

Do wymiany jest wtedy:
- komplet kluczy
- sterownik silnika
- BCM
- licznik

ale i tak w pamięci będzie VIN, niezgodny z VINem auta.

Także trzeba znaleźć kogoś kto zresetuje obecny ECM i ASO wgra najnowsze oprogramowanie.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 21:25

Ale czy będzie to miało jakieś znaczenie, jak wymieni się cały komplet?

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 16793
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: etac » 22 lip 2017, o 21:29

a co z radiem, też wymienimy?

Po drugie, przy kontroli VIN przez OBD będzie niezgodność z dowodem
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 21:34

Tyko kto to będzie sprawdzał.

No i zapomniałem oczywiście radio do kompletu lub wylogowanie.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 21:37

A VIN w sterowniku nie można później zmienić ?
Nawet jak będzie widać ze vin jest inny jak w dowodzie to co ? Ja tego nie muszę ukrywać przy sprzedaży - wymieniłem sterownik bo się zepsuł ...

tu mam zdjęcie tego zestawu
Załączniki
zestaw startowy orlando.jpg
zestaw startowy orlando.jpg (601.74 KiB) Przejrzano 1112 razy

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 21:41

Etac, a czy moduł czujników parkowania też ma vin wpisany?

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 16793
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: etac » 22 lip 2017, o 21:54

wiesz ze nie wiem.

A co do VIN, ja bym nie kupił auta z innym VIN.

A zmiana polega ma tym samym, co teraz znalezienie kogoś, żeby ten obecny wyczyścił i zaprogramował na nowo z właściwym oprogramowaniem.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 22:11

moduł cz parkowania też ma być dołączony. dlatego że chyba ma vin.

Mała szansa że jak będe go sprzedawał za 5 lat - będzie miało 10 lat że ktoś sprawdzi vin w sterowniku , poza tym nie jest to aż taki problem chyba ...
do tego jak będzie działał to już serwis się podepnie ale fakt bez czyszczenia nie można chyba vin zmieniać.....
A co z tym radiem ? w radiu chyba można bez problemu vin zmenić kompem ? bo rozumiem że teraz na moim radiu - nie będzie one mi działać ?
Co wogóle myślicie o tym zestawie ?

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 22:28

Radio też ma vin, nie będzie działało. Myślę, że można zaryzykować, ale warto przemyśleć sprawę na spokojnie, by koszty nie wzrosły. Czy liczyłeś ile będzie Cię to kosztowało? A czy w ASO nie było by taniej wymienić sam sterownik na nowy?

No i jeszcze tak pomyślałem, że jeżeli masz fachowca co wgrał Tobie soft od zafiry, to może, może zczytać z orlando i wgrać do Twojego.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 16793
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: etac » 22 lip 2017, o 22:39

w oficjalny sposób nie zmienisz VIN, musisz mieć oprogramowanie dla wyjętego sterownika.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 22:41

Ten fachowiec to pijak .. . mam go dość . Najgorsze że w ASO nie mogą się połączyć z moim samochodem. Jak by się połączyli to wgrali by wszystko od nowa. Nie wiedzą sami co jest nie tak .. Byłem w 2 różnych miastach w ASO .
Koszt nowego sterownika to parę tys. nie wiem dokładnie ile. Ale dopytam . Coś mi się wydaje że jakoś mówili 4- 7 tys.
Mi w tej chwili chodzi jedynie o to żeby mi ten licznik dobrze wskazywał. Przy sprzedaży jak by ktoś chciał coś sprawdzić np. VIN jak pisałeś to się również nie połączy. Tzn połączy się np DELPHI czy innym jakimś uniwersalnym ale nie MDI

Z góry dziękuję za pomoc chłopaki , naprawdę nie ma się do kogo zwrócić o poradę , a co dopiero o naprawę.
A w radiu jak się zmienia VIN ? serwis może zmienić ? pod ten " inny " sterownik ?

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 22:43

Ale chodzi mi o przypadek keidy pada całkowicie jeden ze sterowników, kupujesz w ASO nowy i zaprogramowany pod twoje autko. I właśnie zastanawiam się czy to nie było by tańsze?

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 22:52

taniej na pewno nie będzie bo za to 1300 zapłacę , a taki sterownik dedykowany pod vin to na pewno sporo kosztuję.
Zapytam się ile z ciekawości.

mam też problem ze wskazówką paliwa. Jak kupiłem auto było ok. Mam lpg , ale po tej awarii i nowych mapach jak jadę to raz na jakiś czas wyskakuje kontrolka pomarańczowego samochodziku z kluczykiem , a wskazówka paliwa opada na zero. gaszę odpalam i gaśnie pomarańczowa kontrolka ale pali się że mam zatankować FILL FULL . zatankuje i wraca do normy albo jak nic z tym nie robię to po ok 5-10 min samo znika a wskaźnik paliwa powoli wraca do normy.
Myślę że to wina sterownika lpg ( STAG 4 ) chyba muszą mi gazownicy na nowo coś zaprogramować. Samochód nie widzi że na gazie jadę . KM ubywają i to w moim przypadku b.szybko a wskaźnik paliwa stoi w miejscu. Podaje błąd zegarów ( ta kontrolka pomarańczowa ) ...
Echhhhh już nigdy nie pozwolę podpinać kompa byle komu ....

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 16793
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: etac » 22 lip 2017, o 22:56

poczytaj forum, a na ten wskazówki znajdziesz opis i nawet rozwiązanie.

Dla mnie jest bez sensu inwestowanie w inny sterownik, jak i tak trzeba go dać potem do przeprogramowania. W ASO dostaniesz sterownik czysty, nie pod VIN, tylko pod rocznik i silnik.

Ja mam propozycje poszukać firmy, która na pewno wysyłkowo wyczyści sterownik, a nawet go zaprogramuje.

EDIT: http://www.autoflashonline.pl/
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 22:59

Opadająca wskazówka paliwa to nic nowego, każdy to ma co jeździ na lpg. Na forum znajdziesz sposób jak można to "naprawić".

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 23:02

I tego linka szukałem.

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

micpaw.mp
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 20:32
Imię: Michał
Chevi: Orlando
Silnik:
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: micpaw.mp » 22 lip 2017, o 23:04

Rozwiązanie na temat mojego złego wskazywania prędkości ? zawyża mi o jakieś 30 % . Czy na temat zmiany mil na km ?
poszukam firmy ale już do jednej dzwoniłem do lublina to nie byli pewni czy na pewno dobrze go wyczyszczą , a ja się boję że już całkiem kiepsko będzie jak z kolei ASO znów nie da rady się z nim połączyć po wyczyszczeniu. i zostanę na dłużej bez auta . Wcześniej zanim odpaliłem stało 2tyg i nie było mocnego żeby to ogarnąć.
Najlepiej bym chciał to wszystko przez ASO tylko żeby to nie kosztowało tak dużo .

Bardzo zadowolony jestem z tego auta i tym bardziej ta sytuacja jest irytująca...

Zadzwonię do AUTOFLASH mam tam jakieś 200km warto podjechać , może oni ogarną temat bez wymiany sterownika ... :)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2017, o 23:11 przez Regulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj proszę funkcji "Edytuj"

Bunioopl
Fachman
Posty: 3062
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: ORLANDO ZESTAW STARTOWY - awaria sterownika

Post autor: Bunioopl » 22 lip 2017, o 23:09

Rozwiązanie opadającej wskazówki znajdziesz na forum. A w atutoflash zrobią Tobie czyszczenie oraz wgranie. Link do strony w poście etac'a

Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość