Orlando system multimedialny Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 14 sie 2017, o 19:10

Przypomniało mi się, że po odinstalowaniu wszystkich urządzeń BT z radia i ponownym ich zainstalowaniu, wszystkie sparowały się prawidłowo.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 21:28

Ja miałem parowany tylko telefon i żadnych innych ELM, ale próba nie strzelba.

Podsumowując jestem bardzo zadowolony ze sprzętu, a drobne niedogodności będą co najwyżej powodem poszukiwania na nie rozwiązań. Czyli znowu coś się będzie dziać a chevrolet nie będzie tylko puszką do przewozu doop. ;) Dzisiaj miałem okazję skorzystać z kamery wciskając bydlaczka w małą wyrwę do zaparkowania (pod lodziarnią Argasińskich na Lwowskiej, Czechu wie o jakiej jakości lody chodzi :) ) - no po prostu poezja. Po zapięciu wstecznego wyraźny obraz jest w ułamku sekundy i to niezależnie od stanu załadowania systemu androida. Można się tylko czepiać lekko rozciągniętej perspektywy, rusałka w ramach testu uwieczniła jakieś podrośnięte jajogłowe kurczę :lol:
DSC_1201_.jpg
DSC_1201_.jpg (434.76 KiB) Przejrzano 5593 razy

Chciałbym wam wszystkim podziękować za wszelką merytoryczną pomoc , szczególnie Marcinowi (fred pl) z którym byłem prawie online na telefonie w trakcie prac rozbiórkowych. To pomogło łagodnie ominąć rafy i nie zdemolować bryki. Najbardziej pomogły rady - tutaj targaj i bądź bezlitosny, bo nic poza spinką tam nie ma, a spinki fabrycznie trzymają, ojoj jak trzymają. :D No i ostrzeżenie o glucie francowatym po wyciągnięciu uszczelki - niech go jasny szlag trafi, nie ma bata żeby nim nie upaprać podsufitki. Czy ktoś potrafi wyjaśnić jaki cel ma ta substancja? Bo antykorozyjny z pewnością nie :nie:

Marcin @fred. Z badania wstępnie wynika, że mam nowszą wersję kompilacji niż twoja, bo mam z maja 2017 a ty z września 2016, choć na forum rodnav niby ta wersja model M155 była najnowsza albo źle szukamy.
DSC_1199_.jpg
DSC_1199_.jpg (648.8 KiB) Przejrzano 5593 razy
Marcin @Avatar. Jest w stacji mikrofon androidowy
DSC_1196_.jpg
DSC_1196_.jpg (863.36 KiB) Przejrzano 5593 razy
Nie działa. Nie można np wywołać komend głosowych google, nie działa dyktafon . Fredowi tez nie działa i pobieżnie na forum roadnav też widziałem, że ktoś o tym pisał. Coś wiesz więcej ntt?
Do czego służy opcja pojazdu Rev boot
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Fachman
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 14 sie 2017, o 21:48

Rev boot to były albo czujniki albo kamera.
Google now itd działa tylko na wbudowanym mikrofonie (ja tak używam), na zewnętrznych nie - tak to ma kit kat, to nie wina s160.
Testowałem rozmowy bt z mikrofonem zewnętrznym, wbudowanym i nie było różnicy przy 100kmh więc zostałem na wbudowanym.
U mnie mikrofon jest wysoko, obok ekranu.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 21:57

No to piszę i pokazuję na foto ten wbudowany. U mnie i freda nie działa. Jak uruchomić ten wbudowany.?

:ocochodzi: może trzeba wypiąć ten dopinany na kabelku?

Czy masz pomysł jak wyszukać najnowszy firmware na forum navroad. Pod orlando to wersja M155. Bo mam wrażenie, że wszystkim na zapytanie odpowiada jakiś bot, bo odpowiada tym samym tekstem
Hi,
Thanks for the photos of your current build. Your version is newer than the posted version. You do not have to update yet. If you are having problems then you should contact your seller for help.
Your M155 firmware link and instructions are here: http://www.roadnav.com/forum/firmwar...ng%20OR%20M155 Keep checking this link to see when newer versions are posted. Make it a favorite in your Browser.
Niezależnie jaką wersje ludzie mają. Odesłanie jest do wątku w którym ostatnia wersja jest datowana na 2016.09.02 a wiemy, że są nowsze wersje choćby moja jest nowsza. :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 14 sie 2017, o 22:18

Na forum nie ma nowszego niż ten który podałeś, masz nowszy bazujący na obecnym firmwarze.
Fred musi czekać na update od roadnav albo kupić rom kotixa i wtedy moze wrzucic nowszy firmware, ja bazuje na romach kotixa ale one też nie zawsze są zupełnie w najnowszych wersjach, producent wpuszcza nowe MCU i Flash na rynek i jak nie ma problemów to dopiero udostępnia dla reszty - z opóźnieniem.
Żeby działał google now itd. trzeba zewnętrzny mikrofon odłączyć.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 22:48

A widzisz w tym rzecz. Czyli rozbiórka konsoli ponowna :D) . Skoro twierdzisz, że ten wbudowany w daszek daje radę to po co mi kablarnia z dodatkowym mikrofonem, który i tak nie działa z google. A w samochodzie wygodniej i bezpieczniej korzystać głosowo niż klikając po ekranie.
Znalazłem nawet o tym problemie wątek https://www.roadnav.com/forum/bug-repor ... ice-search

Awatar użytkownika
fred pl
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: marcin
Samochód: Opel Grandland X
Silnik: 1,6 T
Kontakt:

Post autor: fred pl » 15 sie 2017, o 11:06

Marcin @Avatar mam kilka pytań:
1 . bardzo skomplikowane jest wgrywanie tego roma kotixa ( czy dam radę sam) ?
2. czy z romem radio uruchamia się szybciej?
3. jaka cena roma?

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 15 sie 2017, o 11:19

Na forum wszytko jest, koszt romu to bodajże 25eur, wgrywa sie go prosto jak przeczyta się instrukcje jakie pliki gdzie wgrać, update mogę Ci zrobić na przykład na spocie ale musisz rom najpierw kupić, dostaje sie wtedy swoj unlockcode.bin który trzeba dograc na karte SD - zabezpieczenie kotixa przed rozpowszechnianiem romu bez kontroli.
Na przyszłym spocie grupy śląskiej na pewno będę.
Radio uruchamia się tak samo, rom ma tutaj male znaczenie, android startuje od 0, można trochę ten czas urywac mając roota (rom kotixa to daje) ale nie udało mi się zejść poniżej 30-35 sekund.

Druga sprawa, ja na fabrycznym odtwarzaczu mp3 zauważyłem że czasami startował bez listy odtwarzania więc go wywalilem, u was zdarza się podobnie?

Wszim Google now działa zakładając że masz neta cały czas w samochodzie, druga sprawa np telefonu i tak w ten sposób nie wybierzesz do rodziny bo w androidzie na s160 nie ma kontaktów, to co pisałem wcześniej, bluetooth z telefonem to osobny moduł, wybieranie głosowe jest realizowane przez inną funkcję ale ona działa lub nie zależy od telefonu i androida ale to akurat standard, na mylink też było różnie.

Plus romu kotixa jest też taki że jeden rusek (bonez) napisał soft którym można zaprogramować funkcję kilku typowych guzików typu FM, AUX.
Używam tego, pod CD/AUX mam odtwarzacz do muzyki zamiast odtwarzacza CD, w sumie od tego momentu przestałem korzystać z wyboru źródła przez przycisk na kierownicy, tak jest szybciej i bezpośrednio :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 15 sie 2017, o 13:41

Ja wiem że Google działa z netem. Nie ma problemu udostępniam z tel. Nie zależy mi na wybieraniu glosowym połączenia tel, bardziej na Ok Google i nawigacji.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 16 sie 2017, o 09:30

Próbowałem z kodami 1234, 1111, 0000 i ni pyty nie chce mi się łączyć z ELM327. :(

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 16 sie 2017, o 10:54

Musisz jeszcze sprawdzić z innym interfejsem ELM. Pierwszy interfejs ELM, który kupiłem, taki z zespolonym wyłącznikiem zasilania, nigdy u mnie nie wystartował, tzn. nie parował się z Torque. Następne dwa, które kupiłem, jeden dla syna a drugi dla mnie, obydwa kontaktują się z Torque, z pewnymi problemami, które opisałem wcześniej, ale zadziałały.
Nie kupuj nowego ELM-a. Za kilka dni będę w twoich stronach, to możemy się umówić na mini spota i sprawdzimy z moim ELM, chyba, że masz możliwość pożyczyć od kogoś na miejscu. Sprawdź jeszcze konfigurację Torque.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 16 sie 2017, o 11:04

Mój ELM327 mam od dawna, który mi się łączy bez problemu z moimi kilkoma smartfonami. Sądzę więc, że to nie jego wina. Zastanawiam się czy nie kupić modułu ELM z łączem WiFi, chyba nawet byłoby wygodniejsze w użytkowaniu z Torque. A spota można zrobić tak czy siak.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 16 sie 2017, o 22:43

Dzisiaj przystąpiłem do próby zdemontowania mikrofonu dopinanego. Niestety nie obyło się bez całkowitego rozpieprzu konsoli. Po prostu jakiś kretyn wymyślił w orlando system kanapkowy. Żeby dostać się do tyłu radia, trzeba zdemontować moduł nawiewu, następnie wierzch konsoli środkowej tej pod lewarkiem, by dostać się do dwóch śrub trzymających listwę ozdobną. Dopiero wtedy można zdemontować listwę, która z kolei blokuje możliwość wysunięcia radia. Żeby cokolwiek zrobić trzeba odwalić pińcet zatrzasków na metalowych spinkach, które trzymają mocno jak wół a ich uchwyty są rachityczne. Więc pękają mimo wysokiej temperatury. Dlatego mimo posiadanej już wiedzy co i jak i tak uszkodziłem dwa uchwyty (te naprawiane już wcześniej na gorąco), dodatkowo trochę nowych rys. A jedna spinka zrobiła brzdęk i zginęła w czeluściach piekieł , tym razem na dobre. Diabły spod lewarka żrą drobne przedmioty aż furczy. :twisted:
A wszystko na darmo. Mikrofon wbudowany okazał się bardzo lelawy. Fred musiał dawać na 30 żeby mnie słyszeć gdy rozmawiałem przez zestaw tel. a rozpoznawanie głosu w google też wypadło śrdnio. Nie chciał łapać w ogóle OK GOOGLE (nie wiem czy to nie wina starej wersji andka). W końcu zrobiłem test dyktafonem, który wykazał mizerotę wbudowanego mikrofonu. To raczej atrapa. Odpuściłem więc takie rozwiązanie, ten mikrofon na kabelku zostaje dodawany do zestawu nie przez przypadek. I tyle na dziś. Musiałem pokleić cyjanoakrylem z utwardzaczem chwyty spinek a jutro trzeba pojechać do sklepu po ukradzioną przez diabły spinkę. :?

edit
Wydaje mi się że aplikacja FM działa głupio, a konkretnie opcja RDS -> AF. Kiedy uznaje, że sygnał jest słaby zamiast przełączyć się na inną falę (inny nadajnik ) tej samej stacji przełącza się na zupełnie inną stację :( Też tak macie?

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 16 sie 2017, o 22:51

Ja ten mikrofonik w obudowie wyświetlacza w ogóle wylutowałem, bo podłączenie mikrofonu zewnętrznego nie wyłączało tego pierwszego, a do tego był mało czuły i rozmówcy słabo mnie słyszeli.
Czyli zafundowałeś sobie nie potrzebną robotę :tak:
BTW
Czy Torque miałeś już zainstalowany w radiu, czy ty instalowałeś?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 16 sie 2017, o 23:12

Tak odwaliłem kupę świetnej i nikomu niepotrzebnej roboty. Upał był więc lało się ze mnie jak z konia pociągowego do Morskiego Oka :lol: Avatar zasugerował, że on właśnie używa ten wbudowany bo dobrze działa. Podjarałem się bo w aucie czasami wygodnie wykorzystać głosowe wprowadzanie. Ale niestety kiszka, wygląda, że tylko u Avatara jest dobrze. Najbardziej się martwię bo trochę pokaraskałem krawędzie plastików, zbyt mało delikatnie podszedłem - jak nie ja .

Torque zainstalowałem z google play bo mam wykupioną wersję PRO. A przed chwilą kupiłem na allegro ELM z interfejsem WIFI.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 16 sie 2017, o 23:16

Może naiwne pytanie ;) A patrzyłeś jak masz w Torque ustawiony "Typ Łącza" BT, WIFI czy USB ?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 16 sie 2017, o 23:37

Oczywizda :tak: co ciekawe pokazywał połączenie BT ale brak łączności z OBDII. W androidzie cały czas nie dodawał do zapisanych. Wygląda tak jakby faktycznie coś ten pin mu nie pasował i parowanie czekało na zakończenie. No ale nie wiem jaki inny, przecież nie będę 10tys kodów wklepywał, telefon nie pyta tylko łączy.

znalazłem w sieci że może być też pin 6789 {:/

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus » 16 sie 2017, o 23:42

Mój ELM ma 1234.

Bunioopl
Fachman
Reputacja: 45
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl » 16 sie 2017, o 23:43

Mój bez kodu idzie

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 17 sie 2017, o 00:27

Wojtek masz to samo co ja z moim LG G3. Sparowany z ELM327 ale aplikacje nie widzą interfejsu.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 17 sie 2017, o 07:28

No 6789 też nie idzie. Sądzę, że ma to związek z jakąś niekompatybilnością wersji BlueTooth. W ELMie mogę mieć np BT4.0 i driver w starym andku nie umie się z nim dogadać.
wszim pisze: edit
Wydaje mi się że aplikacja FM działa głupio, a konkretnie opcja RDS -> AF. Kiedy uznaje, że sygnał jest słaby zamiast przełączyć się na inną falę (inny nadajnik ) tej samej stacji przełącza się na zupełnie inną stację :( Też tak macie?
Kurcze a dziś jadąc do pracy i słuchając Trójki z sygnału 94.7 przeskoczył na Trójkę na 92.0, czyli tak jak powinno to działać. A wczoraj pod garażem przeskakiwał mi np na Dwójkę lub Jedynkę bez mojej na to zgody :ocochodzi: . Powiedzcie jak AF RDSu działa u was?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 17 sie 2017, o 20:13

Dzisiaj AF przełączał już prawidłowo i trójka zawsze była choć skakoło po 3 nadajnikach. Może to tak działa, że jak nie znajdzie odpowiednio silnego sygnału danej stacji to przełącza do zbliżonej profilem? :zastanawiasie:
Natomiast zacząłem sie przyglądać działaniu BT łaczącym telefon. Wiem, że jest wada i opisane na forach, że raz a jakiś czas nie chce się z automatu połączyć. Dziś miałem dzień, że dużo jeździłem na krótkich odcinkach. Moje wrażenie jest takie, że BT nie działa wtedy gdy system jest jedynie uśpiony (do 10min) a oddalimy się z telefonem na odległość w której zerwie się zasięg BT. Czyli BT dobrze działa gdy Android startuje od zera, dobrze działa gdy jest uśpiony ale telefon jest w zasięgu BT (BT cały czas utrzymuje łącze) , ale gdy odejdziemy z telefonem na 5 minut w siną dal to potem jest kupa, trzeba w telefonie lub S160 na chwilkę wyłączyć i włączyć BT. Takie obserwacje dziś , ciekaw jestem waszych spostrzeżeń, obym się mylił bo jak się nie mylę to domyślam się co grane i może nie być na to prostego rozwiązania.

Kolejne wrażenia - obraz z kamery jest wybitnie optymistyczny, gdy lusterka mówią nie jedź, czujniki mówią nie jedź, kamerka pokazuje spoko jedź masz jeszcze sporo luzu. Oswajam się powoli, chyba muszę się zatrzymać, wyjść i zobaczyć jak wygląda organoleptycznie strefa wolna od bum :D .

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 17 sie 2017, o 23:55

Co do AF - mówiłem że działa z d##y, wynika to z niższej czułości radia i lipnej implementacji - nie używam tego bo mnie cykanie stacji wqtfiało jak jeżdziłem po wioskach
Co do BT - jest dokładnie jak mówisz, idzie to ogarnąć w 10 sekund, tasker na telefonie + pierdołowaty skrypt i nawet jak nie skuma że telefon w pobliżu to telefon od razu się zepnie z radiem, używam i nie mam od tego czasu problemu a rozmawiam DUŻO przez BT w radiu

Co do strefy wolnej od bum, fakt można się trochę podjarać, ale generalnie trzeba pamiętać że inni muszą też jakoś wyjechać czy pomanewrować :)
Ale ogołnie bardzo sobie to chwalę, pokazuje to czego nie widać krótko mówiąc.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 18 sie 2017, o 06:28

AF: czyli TTTM, jakoś umknęła mi ta wypowiedź bo skupiałem się na zamartwianiu o czułość. Choć mnie się cały czas wydaje że z nią nie jest u mnie tak źle. Tzn jest podobna jak w radio fabrycznym. Muszę zrobić kurs na Krynicę, na tej trasie zawsze miałem problem z zanikaniem Trójki, będzie odniesienie.

BT: możesz rozszerzyć o co chodzi z tym taskerem i dlaczego w telefonie? Bo ja kombinuję czy nie da się do s160 jakiś skrypt dokoptować, który by po uśpieniu restartował mu BT, tzn wyłączał i włączał.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 18 sie 2017, o 07:24

Nie da sie, nie masz dostępu do bibliotek MCU żeby wysłać mu polecenie, druga metoda to wywolanie kawałka kodu który trzeba by wyciągnąć po dekompilacji plików apk do kodu "smali", teoretycznie możliwe ale trzeba mieć duże pojęcie o developowaniu w androidzie.

Od strony telefonu możesz inicjowac ten sam proces w sensie to telefon bedzie szukał radia a nie odwrotnie, efekt będzie ten sam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”